site.btaПървично огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в стопанство в крумовградско село

Първично огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в стопанство в крумовградско село
Първично огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в стопанство в крумовградско село
Снимка: Кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева, архив

Първично огнище на шарка по дребните преживни животни бе установено от ветеринарните власти в животновъден обект в крумовградското село Чернооки, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

От там уточняват, че след лабораторно проверени проби, 258 овце са евтаназирани с цел предотвратяване разпространението на заразата. Областната епизоотична комисия, ръководена от заместник областния управител Кадир Муарем, се е събрала днес на заседание, за да приеме решения за превенция и контрол на заболяването.

Въведени са мерки за биосигурност и ограничения за движение на животните. Проверени са всички ферми в 3-километровата и 10-километровата карантинна зона, на този етап признаци на шарка в други населени места няма, допълват от пресцентъра на областната администрация. Кметовете, стопаните и органите на полицията са предупредени да съблюдават спазването на разписаните мерки за контрол.

За БТА от администрацията коментираха, че по време на заседанието е отчетено, че в крумовградското село Чернооки е имало още два животновъдни обекта, които са проверени и на този етап чисти от заболяването.

И допълват, че в съседни области на Кърджали заболяването го има. В края на юли в област Хасково бяха установени огнища в две села в община Свиленград. В област Пловдив епизоотичната обстановка по отношение на заболяването остава усложнена, а в област Смолян на този етап няма официално регистрирано огнище на шарка по овцете и козите, но са засилени мерките срещу болестта син език.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 17:29 на 11.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация