site.btaЕкип

 

Кирил Вълчев

Кирил Вълчев

Генерален директор

Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 г. в София. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“. Магистър е по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1995 г. е завършил професионален курс по радио-мениджмънт в "Дойче Веле" в Кьолн, Германия. През 2000 г. е стипендиант в Програмата за европейски лидери на "Джърман Маршъл Фонд" в САЩ. Изкарал е и стаж (през 2003 г.) в Българската секция на "Би Би Си" в Лондон, Великобритания. Дългогодишен автор и водещ е на обзорните публицистични предавания „Седмицата“ (от 1994 г.) и "Годината" (от 1996 г.) по Дарик радио. Пътешественик – посетил 191 от 193 държави, които са членове на Организацията на обединените нации (ООН), както и всички континенти.

От 2000 г. до 2004 г. е хоноруван асистент по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2005 г. е управляващ съдружник на адвокатско дружество, специализирано в областта на медиите и интелектуалната собственост. Консултира медии, театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, индивидуални творци и артисти. От 2005 г. е секретар на Управителния съвет и постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Съюза на българските национални електронни медии (СБНЕМ) - сдружение на БТА, БНТ, БНР, БТВ, Нова телевизия и Дарик радио. През 2019 г. - 2020 г. е член на експертната група за промени в Закона за радиото и телевизията към Комисията по културата и медиите на Народното събрание. Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите.

Като адвокат в областта на правото на интелектуалната собственост и медиите Кирил Вълчев е участвал активно в живота на БТА като юридически консултант. През 2003 г. и 2011 г. Вълчев е правен консултант при изготвянето на проект на Закон за БТА (в края на 2011 г. законът е приет от Народното събрание). От 1993 г. до 1995 г. е работил в Редакция “Информация за чужбина” на БТА. Той е и участник и модератор на дискусии на Световните срещи на българските медии, организирани от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

На 27 януари 2021 г. е избран от 44-ото НС на Република България за генерален директор на БТА.


Евгения Друмева

Заместник генерален директор

Евгения Друмева заема поста заместник генерален директор на БТА по информационната политика през септември 2021 г. след проведен конкурс. Преди това е директор на дирекция "Вътрешна информация".

От 2008 до юни 2021 г. е главен редактор на Vesti.bg - част от дигиталната медийна компания НетИнфо.

Преди това е работила повече от 17 години в БТА. Започва през 1987 г. като стажант-репортер. През 1990 г. е назначена като репортер в редакция "Информация за чужбина". Била е зам.-главен редактор на "Информация за чужбина", редактор и ръководител на редакция "България".

В периода 1991 -1993 г. е работила и за радио "Свободна Европа".

Завършила е „Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", през 1995 г. - курс по мениджмънт, Амстердам, и през 2013 г. - курс по мениджмънт, „Бизнес Институт София“.

Евгения Друмева


Юлия Соколова

Юлия Соколова

Главен секретар

Юлия Соколова заема поста главен секретар в Българската телеграфна агенция (БТА) след проведен конкурс на 17 септември 2020 г. Пряко отговаря за областите свързани с финансите, административните дейности и собственост, маркетинг, човешки ресурси и информационни технологии.

Присъединява се към екипа на БТА през 2019 г. като търговски директор и отговаря за цялостната стратегия за продажба на информационни и други продукти, технически и информационни услуги, пряко участие в организирането на световните срещи на българските медии.

Има опит като ръководител на отдел „Реклама и издателска дейност“ в Българското национално радио (БНР), където организира, координира и контролира продажбата на рекламно време, спонсорство на предавания и медийни партньорства.

Работила е като рекламен мениджър в компании с издателска и рекламна дейност, където доказва своите организационни умения, лидерски качества и работа в екип.

Притежава магистърска степен по „Рекламен мениджмънт и маркетинг“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).


Генка Иванова

Директор на дирекция „Вътрешна информация“

Генка Иванова започва работа в БТА през 2003 г. като репортер в редакция "Вътрешна информация". Отразява дейността на Министерски съвет, на вицепремиери и министри на администрацията и на електронното управление. През 2017 г. преминава в екипа на редакторите на редакция "Вътрешна информация". Журналистическата си дейност започва през 1993 г. в частното пловдивско радио "Канал Ком" като репортер.

Завършила е Софийския университет "Св. Климент Охридски" с образователна степен магистър.

Генка Иванова


Петко Азманов

Петко Азманов

Директор на дирекция "Международна информация"

Работи в БТА от 1989 г., последователно като репортер, редактор, ръководител на отдел „Светът“ в Главна редакция „Международна информация“, заместник-главен редактор на „Международна информация”.

Завършил е Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1981 – 1987 г.)

Автор и водещ на седмично предаване за НАТО във Военния телевизионен канал (2004-2008 г.)

Стаж във фондация „Журналисти в Европа“ в Париж (1991 – 1992 г.), автор на статии и репортажи на европейски теми в сп. „Europ“.

Стаж в пресслужбата на Парламентарната асамблея на НАТО в Брюксел (1998 г.), заместник-ръководител на пресслужбата на годишните сесии на ПА НАТО в Единбург (1998 г.), Прага (1999 г.), София (2002 г.) и Варна (2011 г.), ръководител на пресслужбата на сесията в Букурещ (2011 г.)

Стаж в пресслужбата на Парламентарната асамблея на ЗЕС към Секретариата на асамблеята в Париж, заместник-ръководител на пресслужбата (1999 г.)

Владее френски и английски език, ползва на свободно ниво португалски, испански и руски език.


Райна Асенова

Директор на дирекция „Балкани“

Завършила е Славянска филология в СУ „Климент Охридски“. Започва работа в Балканския отдел на БТА през 1989 г. и преминава през всички професионални нива – репортер, редактор, завеждащ редакция и директор на Дирекция Балкани.

През годините многократно е била специален кореспондент на агенцията в страните от бивша Югославия и е част от екипа, получил наградата на Съюза на българските журналисти за отразяване на войната в Босна и Херцеговина и Плакет на СБЖ през 2015 г. През 90-те години има редовно участие в предаването „Час пик на Балканите“ по програма „Христо Ботев“ на БНР, изготвяно съвместно с екип на радиото. Чест събеседник е по актуални събития на Балканите в БНР и в телевизии.

Превела е книгата „Тито. Тайната на века“ - първата цялостна биография на пожизнения президент на Югославия, написана от сръбския журналист Перо Симич.

Приоритет в работата й са професионалното и обективно отразяване на събитията в страните на Балканите с оглед на значението им за България.


Цветомира Маринова

Цветомира Маринова

Директор на дирекция "Икономика"

Родена на 30 септември 1983 година в София. Завършва Първа английски езикова гимназия. Бакалавър по Европеистика (с Управленско-икономически и Правен профил) и магистър по Бизнес администрация - Стратегическо управление (специалност Стопанско управление) от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Член на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Работи в Българска телеграфна агенция (БТА) от 2007 година, най-напред като репортер (до 2012 г.), а след това и като редактор (2012-2021 г.) в отдел "Икономически новини" към Главна редакция "Международна информация". Носител на Годишната награда на СБЖ за 2009-2010 година в категория "Информационни агенции", за екипната работа по отразяване на световната икономическа криза.

От 1 октомври 2021 г. оглавява новосформираната дирекция "Икономика" в БТА.


Доц. Георги Лозанов

Директор на дирекция за знание и култура „ЛИК“

Той е популярен медиен експерт, журналист и художествен критик. Роден е през 1958 година в София в семейство на архитекти. Завършва Философия в СУ „Свети Климент Охридски“. Във Факултета по журналистика и масова комуникация и във Философския факултет на същия университет чете лекции по Теория на културата, Култура и комуникации, Медийна публичност, Пресфотография и други повече от три десетилетия. Два мандата е ръководител на катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване“ във ФЖМК. Бил е заместник-главен редактор на вестник „Култура“ до закриването му и главен редактор на списание „Егоист“. През годините е бил е колумнист на вестниците „Стандарт“ и „24 часа“, а в момента е на „Дойче веле“. Реализирал е като автор и водещ седмичното предаване „Необичайните заподозрени“ в телевизия „България Он Еър“. Автор и съставител е на десетки книги, стотици научни статии и студии и хиляди коментари и интервюта в медиите.

Доц. Георги Лозанов е бил член на националния медиен регулатор в продължение на 12 години, 6 от които негов председател. Бил е и председател на Българската медийна коалиция и на настоятелството на Центъра за изкуства „Сорос“. Основател е на фондация "Медийна демокрация“. 

Доц. Георги Лозанов


Надежда Филипова

Надежда Филипова

Директор на дирекция „Информация за чужбина“

Надежда Филипова започва работа като преводач в английската емисия на БТА още докато е студентка в 4 курс на Софийски университет. Дипломира се като магистър по английска филология и остава да работи в Агенцията: дълги години като преводач, след това редактор, главен редактор и директор на Информация за чужбина.

В сегашната си роля контролира цялостната организация на дирекцията, координира работния процес и осъществява връзка с другите екипи на агенцията в интерес на бързото, точното и качествено отразяване на събитията в англоезичните емисии на агенцията за чужбина.


Димитър Вельов

Директор на дирекция "Спорт"

Димитър Вельов е директор на дирекция "Спорт" на БТА от октомври 2021 г. Преди това е ръководител на редакцията от края на 2009 година. Отговаря за организирането на работата в отдела, който отразява спортните събития в България и в чужбина.

Започва работа в БТА през февруари 1998 година като сътрудник в редакция "Спорт", след което е репортер, редактор, заместник главен редактор и главен редактор.

Притежава магистърска степен по "Социални дейности" от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Димитър Вельов


 

 

Ива Тончева

Ръководител социални мрежи

Ива Тончева е завършила журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Още от студентските години журналистическата й кариера е свързана с БТА: редакциите „Вътрешна информация“ и „Информация за чужбина“, където извървява пътя от стажант до главен редактор.

От 1990 година е и кореспондент на Би Би Си – Световни служби (Българската редакция на Би Би Си) до прекратяването на излъчванията през 2006.

Между 2011 и 2021 работи като ПР и комуникационен експерт по проекти в ключови за България сфери: устойчиво развитие, съдебна реформа, социални каузи, образование, опазване на природата, биологично земеделие и др., също и експерт по ПР и комуникации към Посолството на Швейцария в София и Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

От юли 2021 година е координатор на социалните мрежи на БТА, както и експерт по комуникации в инициативата на БТА „Български гласове за Европа“.

Ива Тончева


Милена Георгиева

Милена Георгиева

Ръководител отдел „Справочна“ в дирекция „Архиви и Справочна“

Родена на 22 май 1965 г. в София. Завършва 35-а Руска езикова гимназия „Добри Войников“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“ с втора специалност „Журналистика“. Има специализация по културология от Центъра по културознание при университета.

Професионалният й път изцяло е свързан с Българската телеграфна агенция, където работи в продължение на повече от 30 години. Постъпва на работа на 1 април 1989 г. като коректор към списанията „Паралели“, „По света“, „Наука и техника“ и „ЛИК“. През 1991 г. започва работа в Международния отдел на Справочна редакция, като преминава през всички етапи на професионалното израстване от репортер, редактор и завеждащ редакция. През годините е участвала в различни проекти на агенцията, свързани с архива.

От 2003 г. е завеждащ редакция „Справочна информация“. От 1 октомври 2021 г. е ръководител на отдел „Справочна“ в дирекция „Архиви и Справочна“ на БТА.

Член на Съвета за правопис и транскрипция на географските имена.


Йоана Петрова

Финансов директор

Йоана Петрова заема поста финансов директор в Българската телеграфна агенция (БТА) от 1 октомври 2021 г. Пряко отговаря за цялостната финансова дейност на БТА, както и за дейността на отделите Маркетинг и Проекти и планиране.

През 2015г. започва работа в БТА като заместник главен счетоводител, а в последствие заема длъжността главен счетоводител.

Има 20 годишен опит в икономическия сектор, натрупан чрез работата в различни бизнес сфери.

Притежава магистърска степен по програма „Счетоводство и контрол в нефинансовите предприятия“ от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов.

Йоана Петрова


Георги Ников

Георги Ников

Директор на дирекция „Административни дейности и собственост“

Георги Ников заема поста директор на дирекция „Административни дейности и собственост“ в Българската телеграфна агенция (БТА). Пряко отговаря за административните дейности и собствеността на БТА. Присъединява се към екипа на БТА през 2019 г.

Има опит като ръководител на „Административни дейности и управление на собствеността“ в Българското национално радио (БНР), където организира, координира и контролира цялата административна дейност на БНР.

Работил е като мениджър в международни компании, където доказва своите организационни умения, лидерски качества и работа в екип.

Притежава магистърска степен по „Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).


Стела Бояджиева

Директор на дирекция „Правно обслужване и човешки ресурси“

Завършва Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Велико Търново с изучаване на английски и немски език. Магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със специализации „Публична администрация” и „Правораздаване“.

Започва професионалния си път като юрисконсулт във водещ мобилен оператор, след което преминава от частния в държавния сектор, като заема позицията старши експерт – юрист в дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие“ в Министерството на младежта и спорта. След това работи като главен юрисконсулт в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

През октомври 2018 г. започва работа в Агенция по вписванията, като последователно заема позициите началник на отдел „Административнонаказателни дейности“, директор на дирекция „Правно обслужване, човешки ресурси и деловодство“ и и. д. главен секретар.

Присъединява се към екипа на Българската телеграфна агенция през декември 2021 г. като юрисконсулт и длъжностно лице по защита на данните. От юли 2022 г. е директор на новосъздадената дирекция „Правно обслужване и човешки ресурси“.

Стела Бояджиева


Кръстьо Зарев

Кръстьо Зарев

Директор на дирекция „Информационни технологии“

Кръстьо Зарев започва работа в БТА през 2008 г. като системен администратор в дирекция „Информационни технологии “. Грижи се за технологичното обезпечаване и нормалното функциониране на вътрешните компютърни системи. През 2022 г. е назначен за директор на дирекция „Информационни технологии“в БТА.

Завършил е Химико-технологичния и металургичен университет в гр. София с образователна степен магистър.

Към 13:01 на 26.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация