site.btaМайстори на пелина се състезават в старозагорското село Змейово

BOBSTH 13:33:31 21-12-2019
IS1330BO.017
Стара Загора - пелин

Майстори на пелина се състезават в старозагорското село Змейово


Стара Загора, 21 декември /Румяна Лечева, БТА/
Общо 22 майстори на пелина се състезават на Празника на пелина в старозагорското село Змейово, който събира любителите на хубавото вино от близо и далеч. Организатори са Община Стара Загора, местното кметство и Народно читалище "Пробуда 1928". Тази година се навършват и 100 години от първото производство на пелин в средногорското село.
Още преди официалното откриване танцьори от фолклорни формации, жители на селото и гости се хванаха на хоро, за да дадат началото на празника.
Енорийският свещеник отец Петър отслужи водосвет за здраве и освети пелина. По традиция началото обяви гръм от черешово топче.
"Поздравявам Ви с празника и с това, че толкова години пазите традициите и ги предавате на поколенията. А това е единственият начин българското село да остане живо", подчерта в словото си Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора.
"Пийте, пейте, танцувайте и се забавлявайте", пожела и Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Сред гостите на празника и тази година има и много чужденци и дипломати.
Общо 22 са пробите от бял и червен пелин, които трябва да оцени компетентно жури, а победителите ще станат известни тази вечер.
На селския пазар отвориха врати малки импровизирани кръчми.
Предприемчиви търговци пък предлагаха уханни скари с кюфтета, кебапчета и други вкусни мезета.
Цял ден за гостите на Празника на пелина ще пеят и свирят фолклорни певчески и танцови състави от Стара Загора, Раднево, Гълъбово, както и от старозагорското село Загоре и симеоноградското Калугерово.









/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:00 на 15.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация