site.btaФиналните резултати по проект на ЮНЕСКО за живото наследство на традиционната българска кухня бяха представени във Видин

Финалните резултати по проект на ЮНЕСКО за живото наследство на традиционната българска кухня бяха представени във Видин
Финалните резултати по проект на ЮНЕСКО за живото наследство на традиционната българска кухня бяха представени във Видин
Борислава Борисова, зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Видин, Мариела Савкова, управител на Областен информационен център-Видин, Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София-ЮНЕСКО и доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Нов български университет . Снимка: БТА

На среща дискусия в Областен информационен център (ОИЦ) - Видин бяха представени резултатите по проект „Живото наследство на традиционната българска кухня“, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“ и изпълняван от Регионалния център София- ЮНЕСКО. Събитието е по повод 20-годишния юбилей на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство и е част от комуникационната стратегия на проекта, поясниха от ОИЦ - Видин.

Регионален център София-ЮНЕСКО функционира повече от 10 години в България. Няма друг еквивалент, който да се занимава с нематериално културно наследство - именно традициите и обичаите са особено застрашени в процеса на глобализация. Дейността на центъра показва, че без работата с местните власти това опазване не е достатъчно ефективно, каза при откриването на събитието Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра.

Доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Нов български университет, обясни, че по време на проекта са насочили към традиционната храна като израз на връзката на хората с конкретното населено място. Проектът представя познавачи и пазители на местни традиции от 12 различни населени места, които могат да представят традиционната за този край кухня.

На събитието беше прожектиран един от седемте филма, заснети по проекта в с. Пещера. Изборът на храните е изцяло на събеседниците, често те са с традиционен костюм, докато готвят. Това е етнографски филм, а не постановка, поясни доц. Бокова.

В рамките на проекта се издава и списание, посветено на нематериалното културно наследство, което събира практики и примери от Югоизточна Европа. През есента ще излезе новият брой, чийто главен редактор е доц. Ирена Бокова, поясни Ирена Тодорова.

Заснет е филм и във видинското село Антимово, който предстои да бъде представен. Планира се и пътуваща фотографска изложба, казаха още участниците в проекта.

На събитието присъства и Борислава Борисова, зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Видин, която прочете поздравителен адрес от името на кмета д-р Цветан Ценков. 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:49 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация