site.btaЛондонската "Оксфорд стрийт" става пешеходна

Лондонската "Оксфорд стрийт" става пешеходна
Лондонската "Оксфорд стрийт" става пешеходна
Снимка: AP/Kin Cheung

Лондонската "Оксфорд Стрийт", един от най-оживените и известни търговски райони на Великобритания, ще бъде пешеходна, заяви днес кметът на Лондон Садик Хан, цитиран от Ройтерс. Този ход цели да направи района по-привлекателен и да създаде ново обществено пространство, което да подпомогне растежа.

Планът за спиране на движението на автомобили и автобуси по "Оксфорд Стрийт", който се разработва от над 20 години, изглежда ще се превърне в реалност, след като консултациите по публикуваните през септември предложения показаха, че мнозинството лондончани и фирми подкрепят идеята.

Поддръжниците на превръщането в пешеходна зона на дългата близо два километра улица в Централен Лондон твърдят, че спирането на трафика на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк и "Ла Рамбла" в Барселона е вдъхнало нов живот на "уморените" райони.

"Искаме да подмладим "Оксфорд стрийт", да я утвърдим като глобален лидер за пазаруване, отдих и събития на открито с достъпна пешеходна алея от световна класа", каза Хан в изявление, с което обяви резултатите от общественото допитване.

"Оксфорд Стрийт" привлича около половин милион посетители всеки ден, според кметството, но много знакови магазини, включително "Хаус ъв Фрейзър" (House of Fraser) и "Топшоп" (Topshop) са затворени през последните години, като по думите на Хан, че районът е бил пренебрегнат.

Той ще работи с правителството по законодателство за превръщането на улицата в пешеходна зона, което ще се случи "възможно най-бързо". Това ще изисква разработване на нови маршрути за десетките автобуси, които пътуват по нея на всеки час.

Правителството заяви, че планът на Хан е за ново "красиво обществено пространство", което ще привлече повече туристи, ще стимулира нови инвестиции в района и ще създаде работни места.

 

 

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:05 на 17.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация