site.btaВ област Разград няма риск от наводнения и преливане на водоеми, 12 от 32 язовира са почти празни

BOBSTH 11:15:02 12-01-2021
IS1112BO.015
Разград - дъжд - обстановка

В област Разград няма риск от наводнения и преливане на водоеми, 12 от 32 язовира са почти празни


Разград, 12 януари /Садет Кърова, БТА/
В област Разград няма риск от наводнения и преливане на водоемите след обилните валежи през последните дни, съобщиха от областната администрация.
Дванайсет от общо 32 язовира в региона са на така наречената кота мъртъв обем, което означава, че на практика са почти празни. Най-големият язовир в областта Бели Лом е повишил нивото си за денонощие с два сантиметра. Той е пълен на около 30 процента от капацитета си и няма потенциална опасност от преливане. Приток на вода има в язовир Балкански, който заедно с Бели Лом се води от първа степен на опасност, но единият му изпускател е отворен и няма риск да повиши нивото си. Язовир Подайва е покачил нивото си с 0,5 м, а язовирите Пчелина-1, Пчелина-2 и Островче с от два до пет сантиметра. Нивото на водата във всички тях е далеч от кота преливен ръб и не представляват опасност. В язовир Каменна чешма има приток на вода, нивото е далеч от кота преливен ръб, но превантивно се изпуска с 30 литра в секунда. Под кота преливен ръб е и язовир Голям извор.
При проверка е установено, че коритата на реките Бели Лом, Келовска и Топчийска са с добра проводимост и също няма повишаване на нивото.
Изпратени са писма до кметовете на общини в региона да наблюдават реките и водоемите, всекидневно да докладват в Областния съвет по сигурност и веднъж седмично да изготвят справка за ситуацията. Това ще продължи до нормализиране на обстановката.
По информация на директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Емилиян Станев досега не са постъпили сигнали за наводнени пътища, дворове и къщи в областта.





/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:51 на 29.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация