site.btaПърво да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище

Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
Първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове, съветва любител-гъбар от Търговище
БТА, Снимка: Елена Радева/личен архив

Дъждовното време е рай за гъбите и за гъбарите. Тази година беше много суха и през пролетта по нашия край нямаше гъби. Затова сега се наслаждавам на хобито си, каза пред репортер на БТА Елена Радева от Търговище. Като любител-гъбар, тя следва съвета на опитни колеги - първо да се опознаят добре отровните гъби, защото са много по-малко видове. 

В Търговищко виреят много видове ядливи и вкусни гъби - манатарка (любимата ми гъба), масловка, печурка, виолетка, сърнела, кладница и други, разказва Радева след поредния си излет сред природата през този уикенд. 

В съботния ден тя е събрала доста гъби от вида печурка. Най-голямата от вчера е с диаметър на шапката 28 см и тежи 673 грама. Растат по ливадите и могат да достигнат доста по-впечатляващи размери. Не се намират често такива екземпляри и са радост за гъбарите, сподели тя. 

Радева, която по професия е преподавател по български език и литература в елитна гимназия в областния град, обясни, че по гъбарството я е запалил дядо ѝ, а по билкарството - баба ѝ. "Като дете обожавах да обикаляме по горите и поляните, да събираме гъби, билки и диворастящи плодове. Баба ми беше майстор готвач и приготвяше вкусни ястия, компоти, конфитюри, сиропи. Правеше и билкови отвари и мехлеми за всякакви болежки“, спомня си тя. 

По думите ѝ гъбарството е цялата наука. Гъбите колкото са вкусни, могат да бъдат и толкова опасни. Опитните гъбари съветват първо да се опознаят добре отровните, защото са много по-малко като видове. Към днешна дата членувам в една изключително позитивна фейсбук група, в която експерти по гъбите разширяват познанията ми, добави Радева. 

Сред приятели и познати тя се слави и като отличен кулинар, вероятно по наследство от баба ѝ. Разказва, че приготвя събраните гъби по най-различни начини. Печурките специално могат да бъдат приготвени всякак - панирани, мариновани, задушени с масълце, запечени във фурната, на гъбена супа, гъбена каша или за богат вкус на няколко сочни пържоли, споделя домакинята. 

Според нея, човек дори да не е гъбар, може да си приготви вкусни култивирани печурки. "У дома любимите са запечени печурки със синьо сирене. Избират се по-големи гъбки, почистват се от пънчетата и се измиват. Нареждат се в тавичка и леко се посоляват. Във всяка гъбка се слага малко парченце масълце, парченце синьо сирене и настърган кашкавал. Запичат се във фурната за около 15-20 минути. Става страхотно мезе за чаша хубаво вино", открехна завесата от кухнята си Елена Радева. 

Жената обяснява, че природата я откъсва от забързания ритъм на ежедневието. "Всеки мой ден е по график. Освен уроците, има подготовка и проверка на контролни, класни, тетрадки, работни листове, както и часове, прекарани пред компютъра. Затова през почивните дни обичам да давам полет на въображението си в кухнята, а на душата - сред природата", казва Елена Радева. 

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:23 на 09.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация