site.bta В "Братанов" ферментацията на вината е изцяло с естествените дрожди и това ги прави уникални, каза Таня Аврамова

 В "Братанов" ферментацията на вината е изцяло с естествените дрожди и това ги прави уникални, каза Таня Аврамова
 В "Братанов" ферментацията на вината е изцяло с естествените дрожди и това ги прави уникални, каза Таня Аврамова
БТА, Харманли (29 септември 2025) Във фамилната винарна „Братанов“ в Харманли ферментацията на виното от 2016 година насам е изцяло с естествени дрожди. На снимката: маркетинг мениджърът Таня Аврамова.Снимка: кореспондент на БТА в Хасково Красимира Славова (КН)

Една от характерните особености на вината на изба "Братанов" е, че вече девет години те се произвеждат чрез т.нар. "дива ферментация". Това обясни за БТА Таня Аврамова, съпруга на един от собствениците, която отговаря за брандирането и маркетинга на избата.

"Ние сме първите и вероятно единствените в страната, които от реколта 2016 година насам ферментираме вината си само с естествени дрожди от гроздето. Това е нашият избор да дадем възможност терорът да изрази характерните черти на виното от региона", казва Аврамова.

Избата е семейно начинание на баща и синовете му, които възстановяват семейната лозаро-винарска традиция след повече от пет десетилетия прекъсване. Вдъхновението идва от Стойчо Братанов, който в миналото е обработвал масив в село Шишманово и е държал местната кръчма, разказва снахата му. Именно върху неговата земя са създадени новите лозови масиви. През 2015 г. към екипа се присъединява енологът Мария Стоева, завършила университета в Дижон, Франция.

Днес винарната разполага с масив от 44 хектара в района на Шишманово с разнообразие от местни и международни сортове. Новите насаждения са създадени на два етапа – през 2006 и 2016 г. В тях са добавени сортове като Тамянка, Шардоне, Було, Мерло, Сира, Рубин и Каберне Фран. По-късно са засадени и Вионие, Каберне Совиньон и експериментално – Гъмза, използвана за розе в купаж с Мавруд и Рубин. От самото начало лозята се отглеждат устойчиво – без напояване и без употреба на хербициди. От декември 2024 г. те са сертифицирани като биологично земеделие.

Избата съчетава традиции с нови технологии. За оптимизиране на процесите се използват по-ефективна техника и оборудване, щадящи околната среда – трактори с по-нисък разход на гориво, рециклируеми пръскачки и машини за оптично сортиране на гроздето.

Аврамова отбелязва, че малко са избите в страната, които съществуват самостоятелно и без опора в други бизнес направления. И в "Братанов" първоначално е използван финансов ресурс от друга дейност, но впоследствие винопроизводството се превръща в основен източник на препитание за фамилията. Инвестициите са насочени както към техниката за лозята, така и към развитието на избата, с подкрепа на кредити и европейски програми.

Виното, с което винарна "Братанов" изпъква на пазара, е от Тамянка. След като дълги години наред сортът у нас е бил пренебрегван, а голяма част от масивите - изкоренени, харманлийската винарна е първата, която решава да възроди традициите на този сорт. Тамянката от първата реколта от 2013 година носи на винарната златен медал от Balkan International Wine Competition 2014. А виното от реколта 2024 в серията Shishmanovo Vineyards е в лимитирано количество от  3 406 бутилки. Последната премиера на изба "Братанов" е вино от червен Мавруд от собствено грозде, реколта 2024 -та. Налагаме стила на Мавруд, който е свеж, плодов, различен от масовата представата, че от него става тежко вино, както казват "в кърпа да го носиш". Според нашите наблюдения когато този сорт не се изкривяване чрез различни винарски техники, може да покаже естествения си характер, добавя Таня Аврамова.  

Винарна "Братанов" е  един от членовете на местното сдружение на производителите Wines of Sakar в Харманли. В момента винарната очаква резултатите от винификацията на сорт Димят, набран от 60-годишен масив в свиленградското село Димитровче. Според Аврамова, това ще даде възможност да се сравнят различните подходи при работата с този сорт. "Именно затова производството на вино е не само знаят, а е изкуство", добавя Таня Аврамова.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

 

/БП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:50 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация