site.btaПланираме нови вина всяка година, като следваме принципа да не повтаряме изцяло миналото, каза енологът от винарска изба "Едоардо Миролио" Ралица Дончева

Планираме нови вина всяка година, като следваме принципа да не повтаряме изцяло миналото, каза енологът от винарска изба "Едоардо Миролио" Ралица Дончева
Планираме нови вина всяка година, като следваме принципа да не повтаряме изцяло миналото, каза енологът от винарска изба "Едоардо Миролио" Ралица Дончева
Снимка: Кореспондент на БТА в Сливен Сабина Стефанова

Годината постави сериозни изпитания пред лозята, но вината ще се получат. Това каза пред БТА енологът на винарска изба "Едоардо Миролио" Ралица Дончева.

"Годината все още не е приключила. Имаше сериозна суша, а през април температурите паднаха ниско и имаше измръзвания. Това направи реколтата предизвикателна. Въпреки това вярвам, че ще успеем да създадем добри вина", коментира тя.

По думите ѝ стилът и характерът на едно вино се определят най-вече от тероара и климата. "Всяко вино е строго индивидуално – дори в различни съдове качествата му се променят. Няма категория най-добро вино. За да го опознаеш, трябва да го опиташ", допълни Дончева.

Най-трудно за един енолог е да създаде вино при слаба реколта. "Най-щастлива съм, когато вината вече са готови и виждаме резултата", отбеляза тя.

Избата планира нови вина всяка година, като следва принципа да не повтаря изцяло миналото. "Технологиите в бранша се развиват непрекъснато. Имаме и нови насаждения, които ще дадат още възможности", обясни Дончева.

Винарната редовно участва в национални и международни конкурси и през 2024 г. спечели редица отличия, сред които златен медал с 95 точки за Soli Invicto 2019 на Decanter World Wine Awards, както и признанието на DiVino Top 50 за Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Mavrud Karadere 2019 като най-добро българско вино за годината. "Най-хубавото вино е продаденото и харесаното вино. На конкурсите оценяват по едни критерии, специалистите – по други, но ние работим за консуматора. Важни са отличията и медалите, важни са оценките на експертите, но най-важен е потребителят и неговият вкус – а той всяка година се променя", подчерта Ралица Дончева.

Според нея "модата" в момента е насочена към по-леки, свежи и лесно пиещи се вина, но има и почитатели на по-сложни "мислещи вина". "Всеки човек и всяка ситуация имат своето вино", каза Дончева.

За себе си тя определя винопроизводството като страст, а не просто работа. "Ако беше само работа, нямаше да мога да работя по 14 часа на ден. Това е отборна игра – заедно с колегите постигаме успехите", сподели тя.

Винарската изба "Едоардо Миролио" се намира край с. Еленово, община Нова Загора, в Тракийската низина. Създадена е през 2002 г. от италианския предприемач Едоардо Миролио. Избата разполага с 220 хектара собствени лозя, разположени по хълмисти склонове, и бутиков хотел "Соли Инвикто", който предлага условия за винено-кулинарен туризъм.

Основният сорт за избата е Пино ноар, но с внимание се отглеждат и Мавруд, Шардоне, Совиньон блан, Траминер, Сира, Каберне совиньон и други. Философията на избата е да съчетае пиемонтския опит в лозарството с потенциала на тракийския тероар.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:21 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация