site.btaЗемеделците в Гърция готвят нови блокади, граничният пункт Кулата – Промахон засега е отворен

Земеделците в Гърция готвят нови блокади, граничният пункт Кулата – Промахон засега е отворен
Земеделците в Гърция готвят нови блокади, граничният пункт Кулата – Промахон засега е отворен
Протестиращи гръцки земеделци край граничния пункт Орменион-Капитан Петко войвода на границата с България. Снимка: кореспондент на БТА в Хасково Николай Грудев

На около 20 места по пътищата в момента се намират блокадите на протестиращите гръцки земеделци, като по обяд се очаква ново заседание, на което се очаква да бъде решено разширяването на действията им и на нови точки от пътната мрежа, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Граничният пункт Промахон (срещу Кулата) на границата с България отново беше отворен вчера вечерта след четиричасова блокада, но протестиращите остават с тракторите си там и е вероятно да го затворят отново днес. Граничните пунктове Кипи (с Турция), Ексохи (с България срещу Гоце Делчев), Евзони и Кипи (със Северна Македония) остават затворени за товарни автомобили.

Магистралата Атина – Солун е затворена при Никея край Лариса, както и път E65 край Кардица и край Трикала.

Общо в Гърция са разположени над 20 блокади. Само край Никея в Тесалия са разположени около 4000 трактора.

В Тесалия земеделците решиха да затворят днес символично някои от обходните пътища, а в сряда планират и блокада на пристанището във Волос.

Днес по обяд протестиращите фермери от област Централна Македония свикват заседание край Солун, на което ще координират следващите си действия. Само около Солун блокадите са четири.

Протестите избухнаха преди седмица заради забавянето на изплащането на земеделските субсидии след скандала с корупция в гръцката агенция по земеделските плащания ОПЕКЕПЕ, въпреки че правителството започна частичното изплащане на субсидиите.

/МИД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:48 на 09.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация