ОБЗОР

site.btaШест месеца мир в Тигре: споразумението се прилага изненадващо успешно, но остават много предизвикателства

Шест месеца мир в Тигре: споразумението се прилага изненадващо успешно, но остават много предизвикателства
Шест месеца мир в Тигре: споразумението се прилага изненадващо успешно, но остават много предизвикателства
Подписването в Претория на споразумението за прекратяване на огъня в Етиопия между федералната армия и тигрейските бунтовници, 2 ноември 2022 г. Снимка: АП

Вчера се навършиха шест месеца от подписването на споразумението за прекратяване на огъня в Етиопия между федералните сили и тигрейските бунтовници. Равносметката може би е учудващо положителна, особено на фона на сраженията, избухнали миналия месец в съседен Судан. Договорът от Претория до голяма степен се спазва и поне тътенът на оръдията заглъхна. Освен това той създаде положителна динамика за уреждане и на други конфликти във втората по брой на населението африканска държава - сложна етническа мозайка от 80 народности, 120 милиона души на територия от над 1,1 милиона квадратни километра. Остават обаче и сериозни проблеми.

На 2 ноември миналата година федерално правителство и Фронтът за освобождение на тигрейския народ (ФОТН), който на практика контролира северния щат Тигре, подписаха в столицата на Република Южна Африка "Споразумение за прекратяване на военните действия", замислено да сложи край на избухналия преди две години смъртоносен брутален конфликт. Шест месеца по-късно, прилагането на този договор, в което "никой не вярваше", както се изрази дипломат, цитиран от Франс прес, е факт, противно на всички очаквания.

Оръжията замлъкнаха, а доставките на хуманитарната помощ бяха възобновени. Остават обаче и многобройни предизвикателства, обобщава АФП.

Наблюдатели приветстват "добрата воля" на федералното правителство и ФОТН, които превръщат обещанията в действия, макар и често със закъснение. "Двете страни признават, че предвидените срокове бяха неизпълними, и се разбраха да не използват това като мотив за блокаж", обясни дипломат.

"Динамиката е положителна", додаде Патрик Фера, френски геополитически експерт и президент на асоциацията "Африкански стратегии". По негови оценки "двете страни са доста честни, а изпълнението на споразумението - доста бързо", при условие че "подобни проблеми не се решават за пет месеца".

Бенжамен Петрини от Международния институт за стратегически изследвания във Вашингтон подчерта "многобройните положителни резултати" от договора, въпреки неговото "непрозрачно прилагане". "Почти пълното прекратяване на насилието (в Тигре), възстановяването на основните услуги" и възобновените доставки на така необходимата хуманитарна помощ "са главните успехи", посочи той.

Електрозахранването и телекомуникационните връзки в Тигре са възстановени, поне в големите градове, казаха за АФП двама души, които са ходили отделно в северния етиопски щат. Достъпът на журналисти до региона обаче остава забранен.

Друг ключов напредък е нормализирането на отношенията между федералното правителство и тигрейския елит. В бунтовния северен щат бе създадена "временна регионална администрация", ръководена от ФОТН, след като централната власт в столицата Адис Абеба извади фронта от своя списък на терористичните организации.

Тигрейците са едва малко повече от 6 процента от населението на Етиопия. ФОТН обаче управляваше с желязна ръка източноафриканската страна в продължение на близо три десетилетия - от 1991 до 2018 г. - след като изигра ключова роля за свалянето на марксистката диктатура в годината, когато се разпадна нейният международен покровител - Съветският съюз. Преди пет години на власт в Етиопия дойде премиерът Абий Ахмед. Син на баща мюсюлманин оромо и майка християнка амхарка - двата най-големи етиопски етноса, съответно заемащи дял от повече от една трета и над една четвърт от населението - той имаше имиджа на реформатор. Още през 2019 г. Ахмед, насърчаван от международната общност, получи Нобеловата награда за мир заради заслугите си за помиряването със съседна Еритрея, която се отдели от Етиопия след война в края на миналия век. Само за да нареди през ноември 2020 г. на федералната армия да настъпи в Тигре, за да се разправи с неговия основен вътрешнополитически съперник - ФОТН.

Стотици хиляди хора намериха смъртта си след избухването на конфликта, останал обаче в сянката на войната в Украйна. Според учени от Университета на Гент, Белгия, цитирани от в. "Вашингтон пост", в боевете са били убити между 50 000 и 100 000 хиляди души, други 150-200 хиляди са умрели от глад, а още над 100 хиляди са починали поради липса на медицинска помощ.  

Първоначално федералната армия бързо превзе по-голямата част от Тигре, включително регионалната столица Мекеле, която падна още през ноември 2020 г. През първата половина на следващата година обаче бунтовниците постепенно си върнаха загубените територии като цяло. В своята офанзива ФОТН навлезе в съседните щати Амхара и Афар и в един момент дори се появиха опасения, че може да настъпи към Адис Абеба, на стотици километри на юг. В крайна сметка обаче федералните сили спряха устрема на бунтовниците и конфликтът до голяма степен изпадна в патова ситуация към средата на 2021 г.

Въпреки успешното му прилагане мирното споразумение до голяма степен е плод на тази задънена улица, а не добрата воля на страните. Така че неминуемо тегне рискът от възобновяване на военните действия в случай на промяна на съотношението на силите.

Сред другите предизвикателства са реалната картина на разоръжаването и ефективността на хуманитарната помощ.

Мисията на Африканския съюз (АС), която следи за прилагането на споразумението от Претория, потвърди, че ФОТН е започнал в средата на януари да се разоръжава. Процесът обаче не е достатъчно прозрачен.

"По оценки на мисията на АС са били предадени между 60 и 80 процента от тежките оръжия. На практика обаче нищо не е ясно", подчерта дипломат пред АФП. А "що се отнася до тежките оръжия, пълното разоръжаване на ФОТН е сложна задача в една страна, където те са в изобилие", добави той.

По план този процес трябва да върви успоредно с изтеглянето от Тигре на еритрейската армия и на паравоенните сили от съседния щат Амхара - съюзници на федералното правителство, които обаче не са страни по споразумението, посочва АФП. Впрочем се появиха твърдения, че помиряването на Етиопия с Еритрея, която граничи с Тигре, е било чисто и просто договорка за разчистване на сметките с ФОТН. Заклет враг не само на Абий Ахмед, но и на съседната страна, тигрейският фронт бе на власт в Адис Абеба по време на войната от края на миналия век.

Обвинявана в зверства в Тигре, еритрейската армия до голяма степен се изтегли от етиопския щат. Тя обаче запазва известно присъствие там. Амхарските сили от своя страна продължават да контролират западната част от съседния щат, за която претендират.

След прекратяването на военните действия хуманитарната помощ отново потече към Тигре. Тя обаче не е достатъчна, на фона на оценките, че около 90 процента от 7-те милиона жители на щата са зависими от нея.

ООН каза миналата година, че 2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, а стотици хиляди живеят на ръба на глада.

Мащабът на разрушенията в Северна Етиопия е огромен. "Възстановяването на Тигре... ще отнеме минимум 10 години", прогнозира Патрик Фера и попита: "С какви пари" ще стане това?

Въоръжени инциденти в Амхара в средата на миналия месец насочиха вниманието към друг проблем: нелегалните паравоенни сили, с които редица етиопски региони се сдобиха през последните 15 години.Тази тенденция отразява многобройните етнически и териториални конфликти, подкопаващи единството на най-старата държава в Африка и една от най-древните в света изобщо.

"Необходима е дълбока реформа на сектора на сигурността", коментира пред АФП Бенжамен Петрини. Той прогнозира, че "предвид ситуацията в Судан, от това дали ще бъдат обуздани регионалните (паравоенни) сили ще зависи дали Етиопия ще успее да постигне мир".

На този фон лидерът на Партията за просперитет на Абий Ахмед в Амхара бе убит заедно с още четирима души на 27 април, съобщи АФП. Преди това Гирма Йешитила получаваше заплахи от амхарски националисти, които го наричаха "предател" заради близките му отношения с федералния премиер. В неделя етиопската федерална полиция съобщи, че е задържала 47 заподозрени за убийството, за което обвини "екстремистки сили", целящи да свалят първо регионалното правителство в Амхара, а след това - и централната власт в Адис Абеба.

Обстановката в Амхара все пак като цяло се успокои след вълненията през април. Освен това етиопското федерално правителство започна миналата седмица на остров Занзибар, в Танзания, мирни преговори с бунтовниците от щата Оромия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е друго положително развитие, което се вписва в общата тенденция.

Оромия е най-големият етиопски щат и обгражда изцяло федералната столица. Бунтовниците от Армията за освобождение на Оромо воюват от десетилетия срещу централната власт, посочва Ройтерс. 

Най-многобройният етнос в Етиопия обвинява федералното правителство, че го маргинализира и пренебрегва неговите нужди. Идването на власт на Абий Ахмед, чийто баща е оромо, породи надежди за подобряване на ситуацията. Насилието в Оромо през последните години обаче взе стотици жертви, а десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Лишена от излаз на море след отделянето на Еритрея, тази държава в размирния Африкански рог е една от най-бедните в света. Развитията в последно време все пак дават повод за оптимизъм, особено на фона на обстановката в Судан. Сраженията в съседната страна обаче показват нагледно колко крехък е мирът и в Етиопия. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:25 на 19.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация