site.btaПовече от 40 учени от България,Румъния, Франция ще участват в конференция за Добруджа

BOBSTH 12:59:01 20-08-2015
RM1258BO.023
Добрич - Крайовски договор - конференция

Повече от 40 учени от България,
Румъния, Франция ще участват
в конференция за Добруджа


Добрич, 20 август /Юлияна Христова, БТА/
Повече от 40 учени от България, Румъния и Франция ще представят на международна конференция най-новите проучвания за Добруджа - политика, общество, стопанство и култура през ХIХ-ХХ век. Форумът е по повод 75-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич, който е сред организаторите на събитието заедно с Министерството на културата и други институции. Встъпително слово на конференцията, която ще се състои на 17 и 18 септември в Тутракан и Добрич, ще произнесе академик Георги Марков.
За Добруджанския въпрос - актуален или не във времето ще говори професор дин Антонина Кузманова. Гледна точка към Добруджанския въпрос отправя и румънският учен Мариян Зидару, който изследва румънско-българските взаимоотношения през пролетта и лятото на 1939 година. Според предварителната програма на форума д-р Оливър Шулц от Франция ще представи научен доклад за немските военни цели в Северна Добруджа през Първата световна война.
На конференцията ще бъдат дискутирани и теми за ролята на Българската армия в присъединяването на Южна Добруджа, за отражението на Крайовския договор в литературни издания, за традиционната култура на преселниците от Северна Добруджа, за кинематографичната дейност в Добруджа по време на Първата световна война и редица други.
Сред заявили участие във форума са учени от Института за исторически изследвания, Института за изследване на населението и човека и Института за изследване на изкуствата при БАН, от Военната академия, университети, музеи, държавния архив.
/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:05 на 08.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация