site.btaС Летния Никулден отбелязваме своеобразно началото на летните събития в Бургас, каза кметът Димитър Николов

С Летния Никулден отваряме символично Бургас към летните събития - фестивалите и атрактивните културни събития, които предстоят. Той не е толкова популярен православен празник, колкото е традиционният Никулден на 6 декември, но въпреки това интересът към него ще се увеличава с времето, защото Община Бургас ще продължи да го отбелязва. Това заяви пред журналисти днес в града кметът Димитър Николов по повод празненствата, организирани от общината за втора година.

Празничният ден започна със Света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" от отец Яни. По-късно на площад "Тройката" започнаха кулинарни демонстрации по приготвянето на рибена чорба, паеля, пици с октопод и скариди и традиционните миди по бургаски. За втора година гост на събитието бе готвачът Иван Звездев, който обясни, че приготвя рибената супа бистра, а не със застройка, за да спази местната традиция. "Мерките на Тръмп дадоха своя резултат и свалиха цената на сьомгата, затова успях да я намеря за 17 лв. килограма и да я добавя към останалите традиционни местни риби - сафрид, чернокоп и скумрия", каза кулинарът. Той обясни още, че сред подправките, които неизменно влизат в неговата рецепта за рибена чорба, е девисилът, познат по различните краища на страната и като лющян и селем.  

Световните шампиони от Парма по правене на пица - бургаският майстор-пицар Джейхан Джаферов и гурме готвачът Стефан Енчев, направиха близо 400 парчета от своята пица с октопод и скариди, с която се класираха на световното първенство. С много настроение и усмивки двамата обясниха, че най-важната съставка в приготвянето е любовта към храната и нейното създаване.

Междувременно на голямата сцена губернаторът на остров св. Анастасия Павлин Димитров представи своята рецепта за миди по островитянски. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" показаха как се приготвя паста с мастило от сепия и морски дарове. 

Събитието предизвика интерес сред бургазлии, които още час преди официалното начало на почерпката се наредиха на дълга опашка, за да опитат от приготвените ястия. Мнозина от тях, предимно пенсионери, коментираха, че не познават празника и досега не са го празнували, но се радват на инициативата.  

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:01 на 10.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация