site.btaКитайски студенти приготвиха ориз по рецепта на две хиляди години

Китайски студенти приготвиха ориз по рецепта на две хиляди години
Китайски студенти приготвиха ориз по рецепта на две хиляди години
Илюстративна снимка: AP, File

Китайски студенти решиха да пресъздадат вкуса на ориза преди две хилядолетия, съобщава Синхуа.

Екипът от Университета на Хунан сготви ориз по рецепти, записани в бамбуков ръкопис със заглавие „Шъ Фан“, древен текст от времето на династия Западен Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. сл.н.е.).

Ръкописът описва методи за приготвяне и готвене на различни съставки, предоставяйки ценна информация за ранната китайска гастрономия. Ястия като задушен ориз, пилешка супа и задушена риба разкриват развита кулинарна култура.

Екипът среща различни трудности, тъй като части от ръкописа са повредени, а значенията на някои древни йероглифи са се променили с времето. Освен това в документа не е посочено кой процес колко време трябва да продължи, което е наложило екипът да експериментира.

Модерните условия също създават трудности. Днешните сортове ориз, кухненските съдове и методите за разпалване на огън се различават значително от тези в древността. 

Ето защо студентите използват глинени съдове и сорт ориз, който по качество и форма е възможно най-близо до ориза, отглеждан преди 2000 години.

След многобройни експерименти екипът се спира на следните времена: накисване на ориза за половин час, отцеждане, готвене на пара за 20 минути, изстиване, добавяне на вода и варене на пара още 15 минути.

Резултатът е ориз, който е еластичен, с приятна текстура и значително по-ниско съдържание на захари – характеристики, които съответстват на днешните тенденции за здравословно хранене.

Китай е най-големият производител на ориз в света и родното място на оризовата култура. Най-ранният изкуствено култивиран ориз е отглеждан преди 10 000 години.

В момента 60 процента от населението на Китай консумира ориз като основна храна, припомня Синхуа.

/ХК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:42 на 29.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация