site.btaТрадиционни българския ястия бяха представени на кулинарен фестивал в шуменското село Васил Друмев

Традиционни българския ястия бяха представени на кулинарен фестивал в шуменското село Васил Друмев
Традиционни българския ястия бяха представени на кулинарен фестивал в шуменското село Васил Друмев
Традиционни българския ястия бяха представени на кулинарен фестивал в шуменското село Васил Друмев. Снимки: Станимир Савов/БТА.

Традиционни българския ястия бяха представени на кулинарния фестивал "Забравени традиции - разпалена жарава", който се състоя за пети път в шуменското село Васил Друмев. Както БТА съобщи на предходното му издание, целта на фестивала е да издири, съхрани и популяризира традиционните български ястия.

Журито, чийто председател за поредна година бе Ути Бъчваров, връчи осем награди на участниците в кулинарния фестивал от осем читалища и колективи от региона и страната. Представена бе и богата фолклорна програма, а гостите имаха възможност да си закупят от изложените ястия.

От Народно читалище „Пробуда – 1928“ в  гр. Каспичан спечелиха наградата за най-вкусна гозба със сготвеното от тях ястие боб с манатарки в гърне. Баница с булгур, приготвена от представителите на Народно читалище „Просвета-1925“ в с. Илия Блъсково, беше отличена с приза за най-автентична рецепта, а наградата за най-добра аранжирана трапеза бе за Народно читалище „Христо Ботев -1922“ в с. Зайчино ореше.  Готвачи от Народно читалище „Пробуда – 1928“ в с. Змейово, община Стара Загора, който сготвиха „тюрлю манджа“, бяха отличени с наградата за най-атрактивно приготвяне на храна на жарава. Бяха връчени и награди за най-атрактивен и усмихнат готвач, „Да подсладим живота“ (за сладкиш) и за най-вкусна пита хляб. Домакините от местното читалище "Добри Люцканов - 1912" бяха отличени с наградата „Споделено с приятели“. Освен представените от тях множество ястия, с помощта и на кмета на населеното място, бе разровена дупка в земята, в която около четири-пет часа на жар се печеше агнешко месо и бе предложено на гостите да опитат „Агне в трап“. 

На фестивала домакините от с. Васил Друмев се представиха и с характерното само за този регион на страната ястие - свински ребра с булгур. „След като осолените ребра се извадят, трябва да се изкиснат в чиста вода. После трябва добре да се изпържат с лук. Към тях се прибавят булгур и вода, червен и черен пипер, след което ястието се слага във фурна или пещ. Като цяло местните жители предпочитат да готвят с повече булгур и по-малко ориз, за разлика от другите региони на страната“, каза за БТА бившият секретарят на местното читалище Мария Великова.

Другото характерно за селото ястия е „Дробено по Иджишки“, което датира от много години и се предава от поколения. Жените от с. Васил Друмев го готвят през всички сезони на годината, но най-често – на Гергьовден, когато е съборът на селото. Използват се вътрешностите на агнето, с изключение на черния дроб и далака, две чаени чаши булгур, една - ориз, сол, стар и пресен лук, червен и черен пипер, олио, джоджен и вода. Лукът се запържва с малко сол и олио. Добавят се вътрешностите на агнето, нарязани на по-едро. След това се прибавя булгур, ориз, подправките и накрая пресен лук. Водата за булгура е около три чаени чаши. Ястието може да се изпече във фурна, но най-ароматно и вкусно се приготвя в пещ, разказа пред репортер на БТА Маринела Атанасова- секретар на читалището в с. Васил Друмев.

 

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:47 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация