site.btaБългарски камерен оркестър - Добрич, получи отличие "Златна лира" за своята 50-годишнина

BOBSTH 12:46:01 17-10-2018
IS1245BO.013
Добрич - оркестър - юбилей

Български камерен оркестър -
Добрич, получи отличие "Златна лира"
за своята 50-годишнина


Добрич, 17 октомври /Надежда Карапанчева, БТА/
Съюзът на българските музикални и танцови дейци удостои Български камерен оркестър - Добрич с отличието "Златна лира" по повод 50-годишния му юбилей. Той беше отбелязан с тържествен концерт с гост-солист известният кларнетист Данчо Радевски и специално подбрана от диригента Алексей Измирлиев празнична програма.
Създаден през 1968 година - пет години след закриването на Симфоничния оркестър в града, камерната формация се появява като резултат от насъщна потребност от класическа музика за добричлии. Първите четири години с оркестъра работят гост - диригентите проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. От 1972 година неговото ръководство поема Йордан Дафов - основоположник и първомайстор - с подкрепата на класика на българкия симфонизъм - Константин Илиев.
Под палката на Дафов камерният ансамбъл реализира постижения на световно ниво, изживява своите звездни мигове в Испания, Италия, Франция, Япония, Южна Корея, Норвегия, републиките на бившия СССР и други. Паралелно с това оркестърът реализира активна звукозаписна дейност в Българското национално радио, Радио Франс, Шведското национално радио, радио Йоребро, Българската, Московската и Испанска телевизия, звукозаписно студио "Балкантон".
След Йордан Дафов за диригент е поканен Алексей Измирлиев. Той ръководи оркестъра и досега, с няколкогодишно прекъсване.
За своя юбилей Български камерен оркестър - Добрич, получи поздравитeлен адрес от министъра на културата Боил Банов, областния управител Красимир Кирилов, народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев, представители на други културни институции и бивши колеги.




/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 06:15 на 25.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация