site.btaЛука Жайер бил впечатлен от професионализма и качествата на хората, работещи в социалната сфера в София

BOBSTH 16:02:01 30-11-2018
MH1601BO.015
Лука Жайер - Йорданка Фандъкова - среща

Лука Жайер бил впечатлен от професионализма и качествата на хората, работещи в социалната сфера в София


София, 30 ноември /Константин Костов, БТА/
Впечатлен съм от професионализма и качествата на хората, работещи в социалната сфера в София. Това е казал на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова президентът на социалния икономически комитет Лука Жайер, цитиран от пресцентъра на Столична община.
По време на срещата Жайер запознал кмета Фандъкова с добри европейски практики в социалната сфера. Двамата са обсъдили възможностите за партньорство и подкрепа на каузи за солидарност и съпричастност.
Над 100 са социалните услуги, заедно със клубовете за пенсионерите, които Столичната община предоставя. По-голямата част от тях се управляват от неправителствени организации, се казва в съобщението от общината.
Според столичния кмет Фандъкова развитието на социалната политика на общината има успех, именно защото институцията използва капацитета на неправителствените организации.
Към общината работи Консултативен съвет, в който членуват 26 организации, които са изработили общи правила за качество на социалните услуги. Столичната община е първата в страната, която има програма за Асистент за независим живот, с които подпомага хора, които искат да учат или да работят, припомнила още Фандъкова.
Общината успя да закрие всичките седем домове от стар тип за настаняване на деца лишени от родителски грижи, а на тяхно място грижата бе поета от приемни семейства и социални работници в центрове за настаняване от семеен тип. Те са изградени и се управляват с европейски средства, се казва още в прессъобщението от общината.
Кметът Фандъкова посочила като проблем все още ниското заплащане в сферата и недостига на социални работници.
/МХ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:30 на 16.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация