site.btaНа 6 юли 1997 г. Николай Бухалов печели златен медал на Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив

На 6 юли 1997 г. Николай Бухалов печели златен медал на Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив
На 6 юли 1997 г. Николай Бухалов печели златен медал на Европейското първенство по кану-каяк в Пловдив
Пловдив (3 юли 1997) Европейско първенство по кану-каяк. Ударният старт на Николай Бухалов му донася първо място в гонката на 1000 метра единично кану. Пресфото-БТА, снимка: Владимир Янев/Архив

На 6 юли 1997 г. Николай Бухалов печели златен медал в дисциплината едноместно кану на 500 метра в последния ден на Европейското първенство по кану-каяк, което се провежда в Пловдив.  Ден преди това той печели сребърен медал в дисцииплината едноместно кану на 1000 метра. Първенството се организирано от Европейската федерация по кану-каяк, създадена на 11 декември 1993 г. в Рим, Италия, а европейското първенство в Пловдив е първото под нейно ръководство. В него участват 528 състезатели от 32 страни. На церемонията по награждаването присъства президентът Петър Стоянов.

В емисията "Спортна информация" на БТА подробно е отразено първенството.

Прозвуча и българският химн

Пловдив, 6 юли 1997 г.  /БТА/  В ранните часове на последния ден от  Европейското първенство по кану-каяк на гребния канал край Марица прозвуча и българският химн, а "виновник" за това бе двойният олимпийски шампион от "Барселона'92" Николай Бухалов, който спечели златния медал в коронната си дисциплина -  едноместно кану на 500 м.
Към стотиците пловдивчани, дошли да подкрепят своя съгражданин, се присъедини и българският президент Петър Стоянов.  Броени минути след победата на Бухалов, г-н Стоянов изпрати приветствие до европейския шампион чрез мобилния телефон на кмета на Пловдив Спас Гърневски, който бе сред зрителите,  станали свидетели на победата на Бухалов, а при награждаването подари букет на изтъкнатия ни гребец.
Финалната серия в дисциплината бе събрала цвета на световното едноместно кану - на практика в нея участваха всички най-силни състезатели в момента.  От деветимата кануисти петима бяха олимпийски и световни шампиони - Бухалов, Мартин Доктор /Чехия/ - с два златни медала от Атланта, Александър Масейков /Беларус/ - шампион от Барселона, Дьорд Колонич /Унгария/ - шампион от Барселона и от Световното първенство "Дуисбург'95", Михайло Сливински /Украйна/ - трикратен световен първенец.
В именитата компания Бухалов за сетен път показа, че е специалист в тази дисциплина.  Той стартира мощно и поведе флотилията, но 200 м преди финала темпото му намаля, което бе използвано от Колонич и от Доктор.  Колонич атакува остро и скъси преднината на българина.
В последните метри преди финала инициативата пое Доктор, но Бухалов не позволи да бъде застигнат и пресече първи лъча на фотофиниша.

***

След победата
     
След първия си сериозен успех от година и половина насам Бухалов заяви за БТА:  "В първите стартове ми бе много трудно - късно навлязох във форма, но постепенно нещата започнаха да идват на мястото си.  Вчера бях вече по-спокоен, а днес се чувствах направо добре.
Стартирах успешно, но 200 м преди финала странична вълна ме "отнесе" и имаше реална опасност да се блъсна в стартовия понтон /за 200-метровата дистанция/, което обърка ритъма ми.  Все пак всичко е добре, когато завършва добре.
За плановете ми за следобедните състезания е рано да се говори.  Знам само, че ще ми бъде доста трудно.  Вече има много кануисти, които се специализират в суперспринта на 200 м, а сега те са облагодетелствани и от новата система, тъй като вече не се налага да се стартира три пъти през 10-15 минути /финалите вече са в отделен ден/, което дава възможност да се отдъхне по-добре."

***

Говорят специалистите

Дамян Дамянов /старши треньор/:  "Доволен съм от сбъдването на прогнозите ми, но мисля, че не всичко в този финал протече добре. Николай започна с темпо "76"
/гребвания в минута/,  впоследствие "слезе" на "62", чувства се известна несигурност в действията му.
Явно шест седмици преди Световното първенство в Халифакс /Канада/ трябва още много да се работи..."
Ваня Гешева /президент на Българската федерация по кану-каяк - единствената българска спортистка, спечелила пълен комплект медали в една Олимпиада - "Сеул'88":  "Най-важното за мен, е че Бухалов вече се освобождава от "комплекса "Атланта'96". Много ми се иска следобед и аз да имам възможността да наградя Николай на почетната стълбица!"

***

След финалите на 500 м

Пловдив, 6 юли 1997 г.  /БТА/. След Николай Бухалов на почетната стълбица се изкачиха и Мартин Маринов, Георги Николов, Румен Николов и Благовест Стоянов, които спечелиха бронзови медали в четириместното кану.
С много силно гребане в последните метри българите със сетни сили успяха да изпреварят четворката на Белорусия, а после намериха най-добрия начин, за да "охладят двигателите" - кануто се обърна и четиримата се изкъпаха в канала секунди след завършването на гонката.
Малко не достигна на колегите им от четириместния каяк, за да се наредят сред призьорите - Йорданов, Караджов, Мерков и Чойков започнаха твърде късно атаката си и въпреки че в последните 150 м бяха сред най-бързите, останаха на предпоследното /осмо/ място.
Братята Димитър и Станимир Атанасови отново станаха жертва на лабилната си психика и пропиляха шансовете си да се окичат с медал в двуместното кану на 500 м. Въпреки че през първата половина от разстоянието бяха сред водещите, те заеха пето място.
Почти по същия начин се представи и Петър Мерков /пети на едноместен каяк/ - 200 м преди финала той рязко намали темпото. Продължава успешното представяне на унгарците, италианците, румънците, поляците.
Европейският шампион в едноместния каяк на 1000 м Ботонд Щорц /Унгария/ спечели още два златни медала - на 500 м - на едноместен каяк и в състава на четириместния каяк на своята страна.
Втора шампионска титла извоюва италианката Йозефа Идем /в едноместния каяк/, но днес бронзовата медалистка от Атланта претърпя и първата си загуба в Пловдив - в двуместния каяк заедно с Розета Раветта, тя трябваше да се задоволи с бронза.

***

Спорт - кану-каяк - Европейско първенство

София, 6 юли 1997 г. /БТА/  Президентът на Република България г-н Петър Стоянов наблюдава финалите на Европейското първенство по кану-каяк на гребния канал в Пловдив.
Той специално подкрепи с присъствието си последната гонка на олимпийския шампион Николай Бухалов.
Запитан за приликите и разликите между състезанията по кану-каяк и за НАТО, президентът каза:
"И двете състезания искат много добра физическа подготовка. И при двете трябват дълги тренировки на сухо, голямо желание и хъс. Дистанцията и в двата случая се атакува от самото начало до края. Не се щурмуват само последните метри. За НАТО ние изпуснахме старта, не участвахме и в средата, включихме се за финала и направихме силен щурм, който впечатли Европа и света.
Дай, Боже, следващия път да знаем как се прави всичко това, за да се запишем сред достойните страни приети в НАТО.
Сега трябва да извлечем амбиция, а не страдания, ако не бъдем поканени в първата вълна."
Президентът приветства спортистите, участващи в закриването на първенството.
 
Европейското първенство по кану-каяк започва на 3 юли 1997 г. , за което в емисията на БТА "Спортна информация" четем:

Едно ново начало

Пловдив, 3 юли 1997 г. /БТА/. С участието на 528 състезатели от 32 страни /Австрия, Белгия, Белорусия, България, Хърватско, Чехия, Дания, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Унгария, Ейре, Израел, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Македония, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Швейцария, Словакия, Швеция, Украйна и  Югославия/ днес на гребния канал започна Европейското първенство по кану-каяк.

В четиридневните състезания ще премерят сили седем олимпийски шампиони от "Атланта'96" и десетки други носители на медали от олимпийски игри и световни първенства. Големият брой на титулованите спортисти, пристигнали в града на тепетата, е обясним, като се има предвид, че европейците винаги са били водещите състезатели в световния кану-каяк. Любопитно е, че нито един от тях не е бил шампион на Стария континент, тъй като, когато европейските първенства са прекъснати /през 50-те години/, сегашните главни действащи лица на "водната сцена" край Марица все още не са били родени.

През тези четири дни /първенството завършва в неделя/ усилията на Европейската асоциация по кану-каяк и на българските домакини трябва да сложат новото начало на континенталните шампионати и в този смисъл "Пловдив'97" се явява състезателната премиера на съвременния европейски кану-каяк.                        

Медиите

Журналистическият интерес към първенството не е изкючителен, но е достатъчен, като се има предвид, че пловдивският шампионат се провежда едва в началото на новия олимпийски цикъл. Около четиридесетина /десет от които са чужденци/ са акредитираните представители на медиите на гребния канал.                         

Домакините

Изборът България да посрещне европейския елит в този спорт не е случаен - успехите на българските гребци през последното десетилетие утвърдиха престижа на нашата страна в световния кану-каяк. В интерес на истината домакините са се постарали да направят колкото може повече в трудните времена, които преживява страната. Спортистите са настанени в луксозния хотел "Санкт Петербург", а редовен автобусен транспорт /на 20-минутен интервал/ осигурява превозването им до канала и обратно. Не така гладко стоят обаче нещата в пресцентъра. Нишката на информацията между него и техническите лица е твърде изтъняла и доколкото я има, то по нея преминават единствено стартови листа и протоколи. За съжаление отпуснатата за секретариата на първенството хартия е само 60 000 листа, и това ограничава възможностите за по-добро тиражиране и на тази информация. Колкото до пресбюлетините, то такива няма да бъдат издавани въобще. Засега съществуват трудности и по осигуряването на достатъчно преводачи.

Чуждестранна подкрепа

Усилията на организаторите намират адекватна поддръжка от два чуждестранни екипа, заемащи възловите постове в "кухнята" на шампионата. Техническата информация
/резултати и стартови листа/ се обработва от белгийски екип, воден от главния съдия Льокеманс, и това става доста експедитивно. Само през вчерашния ден екипът обработи 400 страници техническа информация. В пряка връзка с белгийците работят специалисти от Испания. Те пристигнаха тук със своя апаратура, която е монтирана на фотофиниша и дава възможност обявяването на класирането след всяка гонка да става мигновено.

За сравнение, аналогичната апаратура, с която разполага Българската федерация по кану-каяк, предоставя същата информация ... 15 минути след финиширането на лодките. Това, разбира се, е неприемливо, като се има предвид, че стартовете в днешната програма следват през 7 минути. Първият ден на шампионата е "посветен" само на квалификациите. До 18:30 ч. ще се състоят 42 серии, които ще определят част от финалистите, както и полуфиналистите в отделните дисциплини на 500 и на 1000-метровите разстояния, а утре ще се състоят 25-те полуфинални серии. В последните два дни на първенството ще бъдат излъчени и новите континентални шампиони.          

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:05 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация