site.btaНа 3 юли 1949 г. Министерският съвет приема решение за изграждане на мавзолей за починалия ден по-рано министър-председател Георги Димитров

На 3 юли 1949 г. Министерският съвет приема решение за изграждане на мавзолей за починалия ден по-рано министър-председател Георги Димитров
На 3 юли 1949 г. Министерският съвет приема решение за изграждане на мавзолей за починалия ден по-рано министър-председател Георги Димитров
София (2 юли 1952) Мавзолеят на Георги Димитров. Пресфото БТА снимка: Рачо Стоянов/Архив

На 3 юли 1949 г. Министерският съвет приема решение за изграждане на мавзолей на Георги Димитров, който умира ден по-рано - на 2 юли 1949 г. Изграждането на мавзолея започва веднага, като е завършен за рекордния срок от 6 дни. Мавзолеят става част от държавния церемониал в Народна република България през периода 1949-1989 г.
Георги Димитров е председател на Министерския съвет (23 ноември 1946-2 юли 1949) и генерален секретар на Българската комунистическа партия. Той умира в санаториума "Барвиха" край Москва, където е лекуван.  

БТА съобщава в бюлетина „Дневни вести“ от 1949 г.:

Извънредно издание

София, 3 юли 1949 г. Министерският съвет на второто си траурно заседание, състояло се на 3 юли т. г. по случай смъртта на министър-председателя и вожда и учителя на българския народ другаря Георги Димитров, одобри следното:
1. Тялото на министър-председателят др. Георги Димитров, което ще пристигне в София в сряда на 6-и юли т. г. да бъде изложено за всенародно поклонение и прощаване в заседателната зала на Народното събрание.
2. Поради това, че правителството на Съветския съюз удовлетвори молбата на българското правителство да бъде балсамирано тялото на министър-председателя другаря Георги Димитров, одобрява се да бъде изграден специален мавзолей за неговото полагане и по нататъшно опазване. Мавзолеят ще бъде построен на площад „9 септември“ в предната лицева част на градската градина, срещу сградата на Министерския съвет.
3. Полагане тялото на министър-председателя другарят Георги Димитров в мавзолея на площад „9 септември” да се извърши в неделя на 10-и юли т. г.
4. Всички разноски по посрещане и полагане тялото на министър-председателя другаря Георги Димитров да се извършват за сметка на Държавното съкровище.

В извънреден бюлетин на БТА на 2 юли 1949 г. в 19:00 ч. е публикувано съобщение за смъртта на Димитров от Централния комитет на Българската комунистическа партия, Министерския съвет на Народна република България и Националния съвет на Отечествения фронт,  което гласи:

София, 2 юли 1949 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия, Министерският съвет на Народна република България и Националния съвет на Отечествения фронт, с най-голяма скръб известява на партията и на всички трудещи се в нашата страна, че на 2 юли, в 8 ч. 35 м., почина в Москва след продължително и тежко боледуване главният секретар на Централния комитет, вождът и учителят на нашата партия и на целия български народ,  председателят на Министерския съвет на Народна република България, председателят на Националния съвет на Отечествения фронт, великият син на нашата страна другарят Георги Димитров.
Смъртта на другаря Георги Димитров, на пламенния непоколебим комунист, на верния ученик на Ленин и Сталин, чието велико име е неразривно свързано с цялото развитие на Българската комунистическа партия и под ръководството на който нашият народ взема властта в свои ръце и пое пътя към социализма, е тежка и незаменима загуба за партията, за народа и народната република.
В лицето на другаря Георги Димитров нашата партия и народът се лишиха от своя любим вожд, от големия държавник и строител на Народна република България, от мъдрия министър-председател на нашата страна, а международното работничество от един бележит борец против фашизма и империализма, за делото на прогреса, демокрацията и социализма.
Целият си пламенен живот другарят Георги Димитров посвети на великото освободително дело на пролетариата и на своя любим народ, за тържеството на безсмъртните идеи на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин.
Поклон пред великата и безсмъртна памет на другаря Георги Димитров.
Борческият и пламенен живот на нашия велик учител и вожд ще бъде светъл пример на комунистите и на всички трудещи се в нашата страна.
Великото дело на социализма, на което другарят Георги Димитров служи с безпределна верност, е днес в здравите ръце на цялата наша партия, на работническата класа и труд трудещите се, които ще ги доведат до пълна победа.

***

Съобщение на Президиума на Великото народно събрание

Президиумът на Великото народно събрание съобщава с дълбока скръб на народните представители и на целия трудещ се български народ, че днес в 8.35 часа, след дълго и мъчително боледуване, в санаториума „Барвиха“ близо до гр. Москва е починал любимият учител и вожд на нашия народ, другарят Георги Димитров.
С дълбока мъка нашият народ ще понесе загубата на своя най-велик син. Димитров не е вече между нас, но нали той завеща великото дело на своя героичен живот, което ще ни ръководи и окриля, за да продължим по начертания от него път, борбата за изграждането на социализма в нашата страна.
От Президиума на Великото народно събрание.

***

София, 10 юли 1949 г. София, 10 юли 1949 г. Стотици хиляди трудещи се от столицата и от всички градове и села на Народната република още от ранна утрин бяха изпълнили улиците н площадите на потъналата в дълбок траур София, в очакване на траурната процесия - пренасяне и полагане тялото на безсмъртния народен учител и вожд от траурната зала на Народното събрание до мавзолея на Димитров - на площад ”9 септември”.
На площада пред Народното събрание, през който в продължение на 3 денонощия преминаваше безконечната колона на трудещите се от София и цялата страна, дошли да изкажат своята безгранична обич и неизмерима скръб пред безсмъртния свой роден Димитров, сега е тихо. Пред главния вход на Народното събрание и по целия площад са ниско сведени стотици червени, национални и траурни знамена. Пред паметника на Цар Освободител е строена почетна рота от възпитаници на Народното военно училище "Васил Левски“.
На величествения 12-метров мавзолей, изграден само за шест дни от трудоваците от Софийската градостроителна бригада, се развяват червени, национални и траурни знамена. Площадът е траурно-тържествено украсен. Безмълвни тук са застанали представителни групи на ОРПС, СВПФ, CНM, „Септемврийче“, ОЗПС, ОЗИПС, БНЖС, офицери, войници, трудоваци, бригадири.
Лафетът спира пред белия мавзолей. Под звуците на „Вий жертва паднахте“,  изпълняван от сборен хор от 3000 души, членовете на Политбюро на ЦК на БКП снемат ковчега от лафета и го поставят на временния подиум…
Часът е 15.40 . Площадът, столицата п цялата страна замират в триминутно мълчание, отдавайки последна почит на любимия народен вожд и учител. Топовни салюти възвестяват полагането на ковчега с тялото на Димитров в белия мавзолей…

На 18 юли 1990 г. тленните останки на Георги Димитров са изнесени от мавзолея и кремирани, а урната е положена в Централните софийски гробища. На 9 август 1999 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издава разпореждане мавзолеят да бъде премахнат. Разрушаването му започва на 21 август 1999 г. и отнема седем дни. На 15 август 1999 г. започват проучвателните действия за установяване на вида и състоянието на мавзолея, преди неговото разрушаване. В емисията „Вътрешна информация“ на БТА пише:

Започнаха проучвателните работи за премахване на сградата на бившия мавзолей

София, 16 август 1999 г. От 15.08.1999 г.  в сградата на бившия мавзолей в София се извършват проучвателни действия за установяване на вида и състоянието на неговата конструкция.  Подобни подробни проучвателни работи се налагат поради отсъствието на всякакви строителни книжа или проектна документация за сградата.  На практика сградата е незаконна още с изграждането си, а съгласно сега действащия застроителен и регулационен план на София тя няма траен градоустройствен статут.
Налага се да се установят характеристиките на материалите, използвани при изграждането на конструкцията и свързаната с нея инфраструктура.  Необходимо е също да се установят размерите на носещите елементи в конструкцията, както и разположението на  армировката в тях.  Очаква се проучванията да продължат около две седмици с оглед на значителния обем работа, който предстои да бъде извършен.
Организацията на работите се възлага на областния управител на област София, който да сформира координационно звено със съдействието и участието на министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на културата, на регионалното развитие и благоустройството, Националната служба за охрана, "Електроснабдяване-София" и "ВиК" АД.
Според Министерството на културата известна художествена стойност представляват само облицовъчните мозайки, чиито автор е Дечко Узунов.  В изпълнение на препоръките на комисия на Министерството на културата с председател Николай Поляков от 31.07.1999 г., са свалени детайли от мозайките, въпреки че поради непрецизност на изпълнението и стареене на материала имаше известни затруднения.  Демонтираните пана ще бъдат предоставени на Музея на приложните изкуства или на друг подходящ музей.
Всички разходи по премахване на сградата на бившия мавзолей и прилежащите съоръжения ще бъдат между 30 000 и 40 000 лева. По-голямата част от средствата ще бъдат дарени.  "Лично аз ще даря 1000 лева за премахването на бившата гробница от най-старата и най-представителната част на София" каза г-н Евгений Бакърджиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

***

Изявление на областния управител Петър Джорински  пред БТА

 София, 21 август /БТА/ На БТА беше предоставено следното официално изявление на  областния управител Петър Джорински:
 "Днес, 21.08.1999 в 14.35 часа се извършиха взривните работи за премахване на бившия мавзолей.  Поради технически отказ на част от електро-взривната мрежа се наложи допълнително да бъдат задействани останалите взривни електродетонатори.  С това в 16.55 часа взривяването приключи.
 С оглед съхраняването на околните сгради, които са в непосредствена близост, и оценявайки тяхната важност се преминава към втората фаза от премахването чрез механично демонтиране.  Работите ще се извършат от Министерството на транспорта."

Тази нощ приключи разрушаването на бившия мавзолей

София, 27 август 1999 г. /БТА/ Тази нощ приключи окончателно разрушаването на бившия мавзолей на комунистическия лидер Георги Димитров в столицата. Стените са били съборени с хидравлични чукове към полунощ, съобщиха полицаи от охраната.
Днес преди обяд на мястото на сградата бяха останали само купчина стоманобетонни строителни отпадъци.  Те ще бъдат извозени с камиони на Транспортни войски до сметището във Враждебна след 18 часа, за да не се затруднява движението по столичните улици, каза по телефона на репортер от БТА Полина Михайлова, шеф на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Предстои да се затвори със стоманобетонна пломба отворът, останал след премахването на бившия мавзолей, поясни пред репортер на БТА заместник-министърът на труда и социалното управление Теодор Дечев.  Ще бъде издигната също палатка над трафопоста до хидроизолирането и покриването му с бетонна плоча.
 Стената, останала до трафопоста, също ще бъде доразрушена.  При предстоящата реконструкция на двореца площадът до него трябвало да придобие церемониални функции и в съответствие с изискванията на церемониала ще бъде оформено и околното пространство, каза г-н Дечев.

***

Един от символите на тоталитарния режим в България - мавзолеят на Георги Димитров, бе разрушен след  7-дневна борба със здравата конструкция на сградата

София, 27 август 1999 г.  /БТА/ Един от символите на тоталитарния режим в България - мавзолеят на комунистическия лидер Георги Димитров, бе разрушен след седем дни борба със здравата конструкция на сградата.
ХРОНИКА НА СЪБИТИЯТА
- На 3 юли 1949 г., един ден след смъртта на Георги Димитров, се взема решение за построяването на мавзолея от тогавашното българско правителство.  Той е построен за шест дни.  Двама души загиват по време на строежа.
- На 10 юли мумията на Георги Димитров е положена в мавзолея.
- Цели 40 години - от 1949 до 1989 г.- от трибуната на мавзолея партийни и държавни ръководители приемат манифестации на трудещите се на 1 и 24 май, 9 септември и 7 ноември.
 - След 1989 г.  площадът пред мавзолея става арена на протести срещу комунистическото управление.
 - На 12 юли 1990 г.  тогавашният премиер Андрей Луканов съобщава по телевизията, че тялото на Георги Димитров ще бъде погребано на Централните софийски гробища до гроба на майка му.
- На 18 юли 1990 г.  от мавзолея са изнесени тленните останки на Георги Димитров.  Извършва се кремация в Централните софийски гробища.
- На 23 юли 1990 г.  Георги Димитров е погребан в Централните софийски гробища.
- През 1990 г.  се лансира идеята сградата да бъде опакована от Христо Явашев.  Италиански организации предлагат тя да стане Музей на европейските антифашисти.  Изграждат се "градовете на истината", символично построени като протест срещу все още управляващите в България бивши комунисти.
- През 1991 г.  за първи път започва да се говори за разрушаването на мавзолея, след като СДС печели изборите "с малко, но завинаги", по думите на Александър Йорданов, бивш председател на парламента, сега посланик в Полша.
- През 1992 г.  общинарите гласуват събарянето на мавзолея. Има идея той да се пренесе в родното село на Георги Димитров - Ковачевци.  Депутати предлагат да се превърне в паметник на загиналите във войните.  Бизнесмен поиска да превърне бившата
 гробница в атракция "Ниагара" с ресторант за 150 души и нощен бар.
- През 1993 г.  продължава лансирането на неосъществими идеи за мавзолея - проект за музей на восъчните фигури, 75 български интелектуалци пък го виждат като Пантеон на за строителите на държавата.
- Следват още редица интересни предложения - превръщането на мавзолея в център за медийни изкуства с монтиране на "виртуална машина на времето" или в планетариум.
- На 9 август 1999 г.  със заповед на министерството на регионалното развитие и благоустройството се разпорежда мавзолеят да бъде премахнат.  Заповедта е подписа от
 заместник-министъра Евгени Чачев, който е упълномощен от министър Евгений Бакърджиев да го замества, защото е в отпуск.
Обявено бе, че разрушаването ще струва 30 000 - 40 000 лева.
По-голямата част се очакваше да бъде събрана от дарения.  На 18 август се откриват банкови сметки в "Биохим" и "Общинска банка".
Министър Бакърджиев обяви, че внася 1000 лева.
- На 15 август в сградата на бившия мавзолей започват проучвателните работи, които трябва да установят вида и състоянието на конструкцията му.  Демонтирани са облицовъчните мозайки дело на Дечко Узунов.
- На 21 август в 14.37 часа е първият взрив, но мавзолеят не помръдва.  Сложени са 300 килограма амонит, разпределени в около 200 дупки.  Оказва се, че 7 разклонения на
електронно-взривната мрежа откъм БНБ са били прекъснати и в 16.50 часа има повторно възпламеняване.  В резултатът сградата се килва.  Специално за взривяването на мавзолея от Варна със самолет пристига премиерът Иван Костов.  В 19 часа започва механичното разрушаване на сградата.
- На 22 август в 19.30 часа е третият взрив, но мавзолеят не пада.  Използвани са 350 килограма лазарит и амонит, заложени в 430 дупки.  Взривът разрушава външната стоманобетонна стена.
През нощта остатъците от сградата се извозват на сметището във Враждебна.
- 23 август - продължава механичното разрушаване на мавзолея.  Експертите обмислят как да се разруши покривната му конструкция.
- 24 август - продължава механично разрушаване на мавзолея - съборена е западната стена.
- 25 август - През нощта е съборена северната стена на залата със саркофага, частично е разрушена и стената откъм градинката.  В 21 часа с локални взривове се прави опит за
 разрушаване на покривната плоча на мавзолея.
- 26 август - продължава механичното събаряне на мавзолея.
- 27 август - мавзолеят е разрушен.  Предстои да се затвори със стоманобетонна пломба отворът, останал след премахването на бившия мавзолей.  При предстоящата реконструкция на двореца площадът до него трябва да придобие церемониални функции и в съответствие с изискванията на церемониала ще бъде оформено и околното пространство.

 

 

 

 

 

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:18 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация