site.btaВинарско ателие "Георгиев/Милков" ще представи на пазара нова серия Мавруд с по-ниска алкохолна концентрация


Винарско ателие "Георгиев/Милков" ще пусне на пазара нова серия елегантен Мавруд с по-ниска алкохолна концентрация. Това съобщи за БТА Петър Георгиев, един от собствениците на избата. "От миналата година работим върху един мавруд в по-елегантен стил. Тази година вече ще имаме реализиран нов етикет, за да имаме три серии мавруд - пенлив мавруд, класически червен мавруд и този, който ще реализираме тази година", каза Георгиев.
По думите му новият продукт ще бъде с по-елегантен светъл цвят и по-нисък алкохолен процент, който се постига чрез по-специална технология на обработката. "Берем гроздето по-рано, за да има по-нисък алкохол, и го правим все едно е тъмно розе или светло червено вино", посочи Георгиев.
Той коментира, че на този етап не планират закупуването на нови машини, но за сметка на това инвестират повече в подобряване на самата технология по приготвяне на виното. "Ние сме фокусирани върху това да работим с минимални технологични намеси в избата и лозята", посочи Георгиев.
Вече сме обрали част от реколтата, коментира собственикът на ателието. Според него има лозя, които нямат никакви проблеми и съответно има лозя, които имат проблеми заради измръзванията и жегите по време на летния период и заради това, че няма температурни амплитуди между деня и нощта.
С наличното количество грозде винарите планират да произведат около 40 000 бутилки. Те се фокусират върху български сортове, сред които рубин, мавруд, червен мискет и други, като произвеждат и розе.
Винарско ателие "Георгиев/Милков" редовно участва в международни и национални конкурси и изложения, от които са печелили и награди, като тази година са се включили в изложения в Чехия и Австрия. Предстои им да участват в пореден форум и в Ню Йорк на 25 септември. По-късно през годината планират да се включат в румънско изложение, а след това и в местния фестивал "Дефиле на младото вино". Те вземат участие и в Международните дни на мавруда. Редовно в избата организират дегустации за любители на виното.
Петър Геогиев и Георги Милков са колеги и приятели от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Стартирали са през 2014 година с желание да експериментират с български сортове, без да имат идея, че ще го развият като бизнес. Натрупали опит на различни места по света - Австрия, Малта, САЩ, Нова Зеландия, Китай и България, през 2014 г. започват производството на 600 бутилки Mавруд и Rубин. Нямат собствени лозя, а са се съсредоточили в работата със стари лозя от автентични български сортове. Работят с 45-годишен Мавруд от с. Нови Извор, 40-годишен Рубин от с. Брестовица, а от 2019 г. - 50-годишен червен Мискет от с. Пролом. Капацитетът за производство на избата е между 35 000 и 43 000 бутилки. Имат 6 вина само от местни сортове - Mavrud Novi Izvor Vineyard, Pet Nat Funky Mavrud, Rubin Brestovitsa Vineyard, Pink Side of Rubin, Why Not? Red Misket, Skin Contact Nonvintage Red Misket Pet Nat.
БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/СЛС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина