site.btaИздаден е гастрономически пътеводител на граничните региони на България и Турция
BOBSTH 11:42:01 24-07-2018
RM1140BO.001
Хасково - пътеводител - проект
Издаден е гастрономически пътеводител на граничните региони на България и Турция
Хасково, 24 юли /Николай Грудев, БТА/
Интернет сайт и приложение за мобилни устройства предлагат информация за туристически маршрути и кулинарни дестинации в граничните области на Турция и България. Мобилната платформа и апликацията са изработени в рамките на проекта "Развитие и промотиране на гурме и винен туризъм в трансграничния регион на България и Турция", съобщи на пресконференция в Хасково ръководителят на проекта Катя Атанасова.
Той е по Програма "Интеррег - ИПП България - Турция 2014-2020" и е на стойност 73 232 евро. Партьори са Хасковската търговско-промишлена палата, сдружение "Тракийско устойчиво развитие" и Одринската търговско-промишлена палата. До създаването на двата информационни инструмента се е стигнало след две проучвания на територията на областите Хасково, Ямбол и Бургас в България и Одрин и Къркларели в Турция. В тях са били включени бази данни за над 100 дестинации.
Също в рамките на проекта са били разработени 6 нови общи за двете страни туристически пакета и са били представени две кулинарни изложения - в Харманли и в Одрин.
Онлайн платформата transgourme.eu е триезична, уточни на презентацията Атанасова. В нея е била включена подробна информация за хотели, ресторанти, винарни, пекарни, мандри, пазари и туристически центрове в транграничния регион. База данни съдържа и апликацията transgourmetour в Google Play Store, която може да бъде изтеглена безплатно.
На пресконференцията председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев каза, че изпълнението на проекта е от голяма значение за развитието на туризма и на икономиката въобще в областите от двете страни на границата. По негови думи то също така ще повиши информираността на населението и ще даде тласък на развитието на междусъседските отношения.
/РУМ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина