site.btaПшеницата в Добричкия регион започна да налива зърно, очаква се добра реколта, съобщи проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институтДобрич, 31 май /Юлияна Христова, БТА/ Пшеницата в Добричкия регион започна да налива зърно и очакванията

BOBSTH 10:12:32 31-05-2021
MM1012BO.007
Добрич - пшеница - научен институт

Пшеницата в Добричкия регион започна да налива зърно, очаква се добра реколта, съобщи проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт
Добрич, 31 май /Юлияна Христова, БТА/
Пшеницата в Добричкия регион започна да налива зърно и очакванията са за добра реколта, съобщи на БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт.


По думите му след рекордно ниския среден добив от 178 килограма през миналата година, белязана от сушата, прогнозата е това лято зърнопроизводителите в региона да приберат най-малко по 300 килограма от декар. Ако не се случат бури по време на жътвената кампания, добивът може да е и двойно по-голям, смята ученият.
Пшеничените посеви в региона са свежи, зелени, вече формират зърно при добри запаси от влага след благоприятната зима и пролетните дъждове, каза професор Киряков. Той коментира, че само в крайморските общини Балчик, Каварна, Шабла е валяло по-малко, но в сравнително хладната пролет и там пшеницата е в добро състояние.
Очаква се прибирането на реколтата от пшеницата да започне в обичайния срок - в първата десетдневка на юли, а на ечемика - в края на юни, добави завеждащият селекцията на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт. В Добричка област, която традиционно отглежда най-много пшеница в страната, площите със зърнената култура и тази година достигат около 1 200 000 декара.

/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:46 на 10.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация