site.btaНад 200 души продължават да се борят с пожара в землището на село Илинденци, каза за БТА директорът на горското стопанство Иван Ризов

Над 200 души продължават да се борят с пожара в землището на село Илинденци, каза за БТА директорът на горското стопанство Иван Ризов
Над 200 души продължават да се борят с пожара в землището на село Илинденци, каза за БТА директорът на горското стопанство Иван Ризов
Снимка: кореспондент на БТА в Петрич Деница Кючукова (ПГ) (архив)

Над 200 души продължават да се борят с пожара в землището на село Илинденци, каза за БТА директорът на Държавното горското стопанство – Струмяни Иван Ризов.

Това включва пожарникари, горски, доброволци, служители на Национален парк "Пирин" и военнослужещи, които ще бъдат над 20 души. Пожарът все още не е овладян. По-спокойно е тази сутрин, но обикновено сутрин винаги е спокойно. Вятърът, който затруднява работата по гасене на огъня се появява около обед. Тогава започват да се създават проблемите, коментира Ризов. Над 30 хиляди декара е общата площ, засегната от пожара. По-активни към момента са фронтовете над село Плоски и над Градешница. 

Пожарът е далеч и няма опасност за населените места. Очакват се четири хеликоптера, които да подпомогнат овладяването на пожара.

Сигналът за пожара в землището на село Илинденци беше подаден около 20:45 в петък. В събота се наложи евакуирането на хора в района на пожара над Илинденци. За жителите на селото няма опасност. Пътят е затворен и не се допускат хора в района на пожара. 

Вчера премиерът Росен Желязков посети землището на с. Илинденци, за да провери на място мерките, предприети от оперативния щаб на МВР за справяне с пожарите в района на Струмяни. Пред журналистите той съобщи, че по данни на специалисти над 95% от пожарите в страната се дължат на небрежност или умисъл. По думите му, тази година организацията за справянето с пожарите е по-добра от миналогодишната. 

/АБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:28 на 30.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация