site.btaИма шанс да отпадне регламентът за преетикетиране на етеричномаслените продукти, смята кметът на Казанлък Галина Стоянова

Има шанс да отпадне регламентът за преетикетиране на етеричномаслените продукти, смята кметът на Казанлък Галина Стоянова
Има шанс да отпадне регламентът за преетикетиране на етеричномаслените продукти, смята кметът на Казанлък Галина Стоянова
Пресфото - БТА, снимка: Ралица Стефанова

Потенциалното въздействие на промените в Регламента CLP и Стратегията за химикалите върху сектора на парфюмерийната индустрия е във фокуса на международна конференция, която започна в Казанлък. Конференцията откри кметът на Казанлък Галина Стоянова.

На форума присъстваха още заместник-министърът на земеделието Георги Събев, кметът на побратимения на Казанлък френски град Граас Жером Вийо, евродепутатът и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали Мария Спираки, евродепутатът Андрей Новаков, Орели Перичет, регионален директор за Европа на Международната асоциация на ароматите (IFRA), Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, които са и домакини на форума. Участваха и розопроизводители и производители на продукти от етеричномаслени култури. 

Разбрах за предложените от ЕС промени в Регламента през ноември м.г., коментира за БТА Галина Стоянова. Мога да кажа, че днешната конференция е завършекът на всички общи усилия на държавата, неправителствения сектор, производителите и местната власт в България и Франция. Представителството на днешната конференция показва, че притеснението е на всички, каза Стоянова. По думите ѝ Мария Спираки предлага два компромиса, които могат да се направят обмислено към промяната на Регламента. “Първият компромис, който тя предложи, е етеричните масла да се извадят от формулата за смеси, да се признаят като една субстанция, каквато са. Вторият компромис е свързан с това етеричните масла да се разглеждат като натурални биопродукти, което само по себе си ще изключи всички притеснения за вредни последствия за здравето на хората.

Предстои обсъждане на европейско ниво през май и юни, ако дебатите са в посоката, в която вървят всички, това би означавало, че компромисите ще се приемат и ще отпадне и преетикетирането на етеричномаслените продукти. Гласуването на промените се очаква през септември, каза още тя. Стоянова изрази мнение, че самата промяна на регламента е тръгнала от разглеждането на Стратегията за Зелената сделка и влиянието на всички химически елементи върху околната среда, по тази причина се търси и химичния състав, но това е неправилен подход. 

Секторът на етерично маслени и парфюмерийни култури е дълбоко ангажиран с устойчивото развитие, за което свидетелстват изконните културно- исторически процеси в отглеждането и обработването от нашите местни земеделски производители, каза още Галина Стоянова. 

Както БТА съобщи, през 2022 г. е представено ново предложение на ЕК за регламент за изменение на европейски регламент относно класификацията, етикетиране и опаковането на вещества и смеси.  Съществен аспект от ревизията на регламента е дефинирането на понятието вещество с повече от една съставка. Предвижда се класифицирането на вещество с повече от една съставка в посочените класове да се извършва на базата на информацията за отделните негови съставки, включително примеси и добавки, а не информацията за самото вещество. По думите на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов независимо от биологичния си произход етеричните масла, включително розовото масло, към настоящия момент се третират като химични вещества, които са регистрирани като такива в Европейската агенция по химикали и понастоящем са класифицирани в четири класа на опасност, а новият подход може да промени тази класификация и да засегне тяхната употреба.

 

 

 

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:22 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация