site.btaКубински учени се опитват да спасят от изчезване риба, стара колкото динозаврите

Кубински учени се опитват да спасят от изчезване риба, стара колкото динозаврите
Кубински учени се опитват да спасят от изчезване риба, стара колкото динозаврите
Илюстрация: БТА

Обитавана от комари лагуна, дълбоко в блатото Сапата, най-голямата непокътната влажна зона в Карибите, е център на усилия, целящи да спасят от изчезване кубинския гар (Atractosteus tristoechus) – риба от семейство Lepisosteidae, съобщи Ройтерс.

„Това е бижу сред кубинските риби“, посочва биологът на парка Андрес Уртадо, цитиран от осведомителната агенция. „Това са биологични реликви, които са живели 140 или 150 милиона години и едва сега са изложени на сериозен риск от изчезване“.

Векове експлоатация, загуба на местообитания и появата в района през 1999 г. на африканския сом, инвазивен вид, който е опустошил някога девственото блато, са виновниците за внезапния и рязък спад в популацията на древния вид. 

В лаборатория, близо до блатото, екипът на Уртадо разработва метод за възпроизвеждане на капризните кубински гарове и за производството на храната, необходима за отглеждането им, преди да бъдат пуснати в дивата природа, за да подпомогне застрашената популация. Изолацията, комарите, недостигът на запаси и поведенческите навици на рибите затрудняват и правят почти невъзможно точното отчитане на напредъка на проекта.

Младите риби са с размерите на малък молив. Те се крият сред непроницаемите възли от мангрови корени и бързо се губят при пускането им на свобода. Има обаче признаци, че проектът може да е от полза, казват учените.

„Местните рибари ни казват, че гарът е тук“, каза Едуардо Абреу, администратор в Национален парк „Сиенага де Сапата“, цитиран от Ройтерс. „Може би не са в такова изобилие, колкото в миналото, но са тук и има установена популация", добавя той.

/ТС/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:43 на 25.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация