site.btaПърва реколта пчелен мед е произведена в Държавно горско стопанство - Якоруда

BOBSTH 16:31:01 20-07-2017
GI1629BO.013
Благоевград - гори - мед

Първа реколта пчелен мед
е произведена в Държавно горско
стопанство - Якоруда


Благоевград, 20 юли /Емил Михайлов, БТА/
Първа реколта висококачествен полифлорен пчелен мед произведоха в Държавно горско стопанство /ДГС/ - Якоруда, съобщиха от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ в Благоевград, чието териториално поделение е стопанството.
Изцентрофугирани са 20 килограма екологично чист продукт от собствени кошери, разположени в борова гора в непосредствена близост до стопанството. Районът около Якоруда е изключително богат на дървесни видове, различни билки и растения, информират от ЮЗДП. Затова служители на горското стопанство, които са любители пчелари, решават да направят държавен горски пчелин. С подкрепата на Югозападното държавно предприятие през 2016 г. закупуват цялото оборудване, а пет пчелни семейства са дарени от самите горски. Амбицията им е тази година броят на семействата да се увеличи с още пет, тъй като по Закона за пчеларството трябва да има най-малко десет семейства, за да се регистрира пчелин.
"Целта ни в началото е да успеем да създадем силни и жизнени пчелни семейства, коментира директорът на ДГС - Якоруда, инж. Васил Стамберов. Ако съумеем да ги задържим здрави до следващата пролет, тогава ще можем да очакваме и добър приход", допълва той. В териториалното поделение на ЮЗДП имат идея в бъдеще пчелинът да се използва и като място за образователна дейност с ученици от училищата в района.
Горите имат много функции, но към момента двете основни дейности, осигуряващи приходи, са производството на дървесина и ловното стопанство, поясниха от ЮЗДП. Затова ръководството на предприятието подкрепя всяка инициатива, насочена към разнообразяване на дейностите и увеличаване на приходите от недървесни горски продукти.

/ГИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:58 на 28.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация