site.btaЗаради зимното засушаване и по-топлото време пшеничени полета в Добричка област започват да пожълтяват

BOBSTH 12:19:31 29-01-2020
RM1216BO.013
Добрич - пшеница - учен

Заради зимното засушаване и по-топлото време пшеничени полета в Добричка област започват да пожълтяват


Добрич, 29 януари /Юлияна Христова, БТА/
Заради зимното засушаване и по-високите температури пшеничени полета в Добричка област започват леко да пожълтяват като липсата на влага може да се оцени като малко по-екстремна от миналата година, съобщи на БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт.
В Добричкия регион традиционно се произвежда най-много хлебно зърно в страната, като през тази стопанска година площите с пшеница надхвърлят 1 245 000 декара.
Ученият коментира, че през януари в метеорологичната клетка в землището на института са измерени едва 1.6 литра валежи на квадратен метър, а за периода от октомври миналата година досега - само 86 литра на квадратен метър. За сравнение през периода октомври 2018-а-януари 2019-а натрупаната влага е 141 литра на квадратен метър. Според метеорологичната статистика средно в този месечен период през годините - от 1953-а, влагата в землището на института достига 205 литра на квадратен метър, посочи ученият. По думите му картината е близка в целия Добрички регион.
Пшеничените посеви, които през тази стопанска година поникнаха нормално благодарение на есенните валежи, по-късно заради топлото време бяха нападнати от житни мухи, появи се и ръжда, но зърнопроизводителите се справиха с проблема, добави професор Киряков. Ученият поясни, че пшеницата сега е в покой и не изисква много влага, но, ако температурите се повишат, посевите ще навлязат във вегетация. Той съветва земеделските стопани да започнат да подхранват пшеницата след средата на февруари с надеждата да се натрупа повече влага, така че растенията да могат да усвоят по-добре торовете.

/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:34 на 15.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация