Междусистемната газова връзка Гърция-България беше въведена в експлоатация с официална церемония в София

Междусистемната газова връзка Гърция-България беше въведена в търговска експлоатация с официална церемония днес в София. В събитието, домакин на което беше президентът Румен Радев, участваха председателят на Европейската комисия  (ЕК) Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който завършва двудневното си официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще - и от терминала за втечнен газ край Александруполис. По тръбата България ще получава пълните количества азерски газ. Страната ни има договор за доставка на 1 млрд. куб.м природен газ от Азербайджан.

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на церемонията. Тя припомни, че ЕК подкрепя проекта от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на сто от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата, посочи тя. 

Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Русия и всичко е въпрос на политическа воля, заяви още председателят на ЕК. Тя отбеляза, че Европа е на критичен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква обща реакция, общ отговор, който да позволи да се намалят разходите за енергия от домакинствата. В Европейския съюз се споразумяхме да ограничим изключителните печалби от определени фирми и да ги насочим към подкрепа за уязвими домакинства и бизнеси. Но като го правим, трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и основата на нашия единен пазар, каза председателят на ЕК. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, заяви още тя и подчерта, че е изключително важно единният пазар да не се нарушава.

Президентът Румен Радев заяви, че междусистемната газова връзка Гърция-България променя решително енергийната карта на Европа. Това не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, каза Румен Радев. Той добави, че на базата на тази стратегия България увеличава капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, добави президентът.

Румен Радев благодари на всички за реализацията на междусистемната газова връзка. Така ние демонстрираме нашата увереност, нашия съвместен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, причинени от кризата и руската война в Украйна, посочи той. Радев добави, че тази война промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарността. По думите на Румен Радев успехът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен план, защото нашите усилия са нужни, но не са достатъчни. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност, интеграция във всички измерения, каза президентът.

Румен Радев представи предложението, изпратено до него от газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия заедно да транспортират допълнителни количества природен газ от Азербайджан за ЕС, използвайки газопреносните системи на европейските страни.

Той отбеляза още, че геополитическата среда се променя много бързо, за което е важно да разглеждаме нашия регион в много по-широка перспектива. Трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите контролно-пропускателни пунктове, шосета и жп линии и да консолидираме нашите усилия, заяви Радев. Като пример той посочи изграждането на коридор номер 8, който свързва Черно с Адриатическо море, и на транспортния коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. Трябва да проектираме и изградим нови тръбопроводи за нефт и газ, трябва да разработим дигитална инфраструктура, за да може да се обработва и предава най-важната стока на бъдещето – данни и информация, каза още президентът. Той посочи и важността от изграждане на повече мостове над р. Дунав. 

Президентът Радев отново апелира за членство на България в Шенген. Той заяви, че България, Румъния, Хърватия не трябва да остават извън Шенген. По думите му това не допринася за стабилността и просперитета на Европа. Убеден съм, че ние заслужаваме нашето членство, 11 години след като покрихме всички технически критерии за членство, каза президентът.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, посочи Донев. 

Той коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България. Интерконекторът ще допринесе за сигурността на доставките и за разумни цени на газа, посочи премиерът. Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима, каза още Донев.

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на церемонията. Той посочи, че с интерконектора ще бъде подсилена сигурността на доставките и за цяла Европа. По думите му интерконекторът е и проект, който свързва държави, които споделят еднакви ценности като солидарност, регионално сътрудничество. Това е конкретен израз на нашата увереност, че ще се справяме с предизвикателствата на бъдещето, посочи гръцкият премиер. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка държава, сегашната ситуация в света доказва това, каза Алиев. Той заяви, че страната му е надежден доставчик на природен газ, тя работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия. „Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките, каза Илхам Алиев. Президентът Алиев посочи, че през тази година страната му ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители. Той отбеляза меморандума за разбирателство с Европейската комисия, подписан през юли в Баку, според който Азербайджан се ангажира до 2027 г. да удвои доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да го постигнем това, каза президентът на Азербайджан. 

Премиерът на Румъния Николае Чука отбеляза, че изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар. Това доведе до високи цени на енергията във всички страни на света, така че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си, да увеличим капацитета на нашето производство, за си напишем домашното в Европа, за да имаме всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки, каза Чука. Той добави, че на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани. 

Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти, каза министър-председателят на Румъния. Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, каза още той.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски посочи важността от свързаността между държавите. Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства, каза той. 

"Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", смята Пендаровски. 

Той поздрави Азербайджан за конструктивната роля в целия процес, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, помагат за свързването на целия регион. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич също поздрави българската и гръцката страна за успешното приключване на проекта за интерконектора. Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич. Той отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия. 

Изпълнителният директор от българска страна на компанията оператор "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева отбеляза, че в момента проектът тръгва със своя първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като до 2024 г. се очаква на Комитини да бъдат изградени компресорни станции, така че капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м на година.

„Днес, след като отпразнувахме успеха, свързан с началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция, е важно да се концентрираме върху бъдещите важни стъпки. Това са осигуряване на оперативната сигурност на газопровода, както и опазването на околната среда, така че проектът да бъде ефикасен и да оправдае инвестициите, направени досега", каза изпълнителният директор от гръцка страна на компанията оператор "Ай Си Джи Би" Георгиос Сатлас.

Церемонията приключи с видео от първия работен ден на екипа в диспечерския център на газ в близост до Хасково, започнал в 7 часа българско време. Поздравление към служителите на място отправи Любомир Радев, мениджър на диспечерските дейности от българска страна.

Днес се очаква по газопровода да протекат над 29 171 мегаватчаса (около 2,7 млн. куб. м) природен газ, а до края на октомври количествата ще достигнат 888 801 мегавата (около 84,2 млн. куб. м) синьо гориво.

Оператори – Красимир Михайлов, Любен Младенов

Монтаж – Габриела Теллалова

 

 

Към 12:09 на 26.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация