site.btaСтотици участваха в първия празник на тетевенската рибна саламура

BOBSTH 17:59:01 25-06-2016
IS1758BO.009
Тетевен - празник - рибна саламура

Стотици участваха в първия празник
на тетевенската рибна саламура


Тетевен, 25 юни /Даниела Коларова, БТА/
Стотици гости, сред които и немалко чужденци, се стекоха за първия празник на тетевенската рибна саламура днес. В отделни шатри на централния площад в Тетевен майстори кулинари от града и селата Рибарица, Черни Вит, Гложене, Дивчовото и Голям извор представиха традиционни местни ясния от риба.
Оказа се, че типичната за този край саламура (рибена чорба) във всяко село има различни елементи. Като цяло се прави от печена на жарава риба - мряна или пъстърва, с домати, чесън и подправки и задължително люта чушка. Може да се яде и студена.
Приготвянето на саламурата бе специално демонстрирано в два големи казана на площада, където всеки, дошъл на празника, можеше да опита, заедно с глътка тетевенска сливова.
В Тетевен има приказка, че ако след втората лъжица саламура не се изпотим по челата, това означава, че тя не е добра, разказа кметът д-р Мадлена Бояджиева, която нарече саламурата местен еликсир. Празника тя обяви за реклама на Тетевен като туристическа дестинация.
Пред гостите бе направена и демонстрация на ловене на риба със серкме във водите на река Бели Вит. В реката бе хвърлен и зарибителен материал - пъстърва.
Кметът оповести, че намеренията на общината са празникът на тетевенската саламура да стане традиционен.




/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:51 на 07.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация