site.btaНай-вкусните зелници, погачи, баници и сладкиши оценяваха на традиционен празник в с. Жабокрът, община Кюстендил

Най-вкусните зелници, погачи, баници и сладкиши оценяваха на традиционен празник в с. Жабокрът, община Кюстендил
Най-вкусните зелници, погачи, баници и сладкиши оценяваха на традиционен празник в с. Жабокрът, община Кюстендил
БТА, с. Жабокрът - празник на зелника - конкурс, снимка: кореспондент на БТА в Кюстендил Елица Иванова

Седемнадесетото поредно издание на "Празник на зелника и сладките изкушения" се състоя днес в кюстендилското с. Жабокрът.  Организатор на събитието е местното читалище "Съгласие 2007". Празникът включва и конкурс, като журито оценява кулинарните произведения за най-добър външен вид; най-добри вкусови качества; най-тънка кора и начин на подреждане; най-добра консистенция; качество и асортимент на плънката.

През миналата година номинацията на област Кюстендил за "Живи човешки съкровища – България" "Приготвяне на кюстендилски зелник" с групов носител - женската група към Народно читалище "Съгласие-2007", село Жабокрът,  беше отличено в категория "Специални обичаи, обреди и празнични традиции“ и беше вписано в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.

"Това е едно прекрасно събитие. Миналата година то получи своето заслужено отличие, което е страхотно признание. Община Кюстендил изгради нова сцена през 2024 година и така фестивалът сега се прави на нова и достъпна сцена за такъв род събитие", каза кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. 

През тази година събитието беше уважено от гости от различни места в България. "Това е пример как малките населени места могат да спомогнат за развитието на фестивалния туризъм на територията на цялата община", каза още кметът Атанасов.

В конкурсната програма днес участваха около 300 зелници, баници, погачи и сладкиши. Имаше участници и от други читалища в общината. Средствата от продажбата на тестените изделия пък ще бъдат вложени в подобряване на материалната база на читалището в с. Жабокрът.

Освен оценяване и дегустация на кулинарни специалитети, традиционният празник  включваше и богата културна програма. 

"Кулинарният фестивал придобива все по-голям мащаб всяка следваща година", казаха организаторите.

Местните разказаха, че правенето на зелник е специфично за района. "Хората са го месили и са отивали на нивата - така са имали и хляб, и нещо друго в едно, което ги е засищало и давало сили за целия ден". 

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:24 на 28.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация