site.btaПри среден добив между 700 и 750 килограма на декар приключи жътвата за земеделските кооперации в Силистренско

При среден добив между 700 и 750 килограма на декар приключи жътвата за земеделските кооперации в Силистренско
При среден добив между 700 и 750 килограма на декар приключи жътвата за земеделските кооперации в Силистренско
Снимка: Кореспондент на БТА в Силистра Александър Леви, архив

При среден добив между 700 и 750 килограма на декар приключи жътвата за земеделските кооперации в Силистренско. Това каза за БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Боян Димов.

По думите му в момента пазар за пшеницата има, но предлаганата цена, която варира между 300 и 350 лева на тон, не устройва земеделските стопани. Към момента голяма част от тях са склонни да изчакат, но тези, които нямат достатъчно място за съхранение, ще са принудени да продават.

"Смятам, че при цена от малко над 400 лева на тон производителите биха били доволни. На фона на инфлацията исканията им са основателни", каза Димов и допълни, че някои производители и търговци на препарати и торове повишават цените.

Според него по-големият проблем е състоянието на пролетните култури. Заради летните горещини и сушата се очакват по-ниски от традиционните добиви от слънчоглед и почти никакви от царевица.

"Сушата става все по-сериозен проблем. Голяма част от площите с царевица ще са напълно пропаднали. Нашите членове искат да повдигнем въпроса на национално ниво и да търсим помощ от Министерството на земеделието. Засушаването води до голяма нужда от напояване, но помпените станции в региона от години са затворени и държавното предприятие "Напоителни системи" няма как да помогне, и стопаните се спасяват поединично", каза Димов.

По думите му част от земеделските кооперации в Силистренско имат изготвени проекти за изграждане на поливни системи, но за тях трябва да се търси европейско финансиране.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:56 на 31.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация