site.btaСпогодбата за изграждането на първата атомна електроцентрала у нас е подписана на 15 юли 1966 г.

Спогодбата за изграждането на първата атомна електроцентрала у нас е подписана на 15 юли 1966 г.
Спогодбата за изграждането на първата атомна електроцентрала у нас е подписана на 15 юли 1966 г.

В правителствената резиденция „Лозенец“ в София на 15 юли 1966 г. е подписана Спогодба за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в България на р. Дунав до гр. Козлодуй между правителствените делегации на НР България и СССР. 

Според документа Съветският съюз трябва да окаже на България помощ при проектирането, доставката на оборудването и командироването на специалисти. Предвижда се първият етап на атомната електроцентрала с мощност 800 хиляди киловата да бъде пуснат в експлоатация в 1973 година, а вторият - през 1974 г. Проектите за централата са изготвени съвместно от "Топлоелектропроект" - Москва и "Енергопроект" - София. Основното оборудване е доставено от СССР, а отделни съоръжения - от Германската демократична република (ГДР), Чехословакия  и Унгария. АЕЦ "Козлодуй" официално е открита на 4 септември 1974 година.

В бюлетина "Вътрешна информация" от 1966 г. на БТА пише:

Спогодба със СССР за изграждане на атомна електроцентрала в нашата страна

София, 15 юли 1966 г. /БТА/ В резултат на водените преговори между правителствените делегации на НР България и Съветския съюз тази вечер в правителствената резиденция „Лозенец“ бе подписана Спогодба за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в България.
Съгласно спогодбата Съветският съюз ще окаже на НР България помощ при проектирането, доставката на оборудването и командироването на висококвалифицирани специалисти за оказване на техническо съдействие в изграждането на атомна електроцентрала с мощност 800 хиляди киловата. Предвижда се първият етап на атомната електроцентрала да бъде пуснат в експлоатация през 1973 година, а вторият - през 1974 година.
Изграждането на атомната електроцентрала ще има голямо значение за подобряване на енергийния баланс на страната, за използването на атомната електроенергия за мирни цели и за прилагането на най-новите постижения на науката и техниката и ще способства за по-нататъшно развитие на техническото равнище на производството и производителните сили в НР България.
Подписаната спогодба представлява нов израз на братско сътрудничество между Съветския съюз и НР България.
Спогодбата бе подписана от Станко Тодоров – заместник-председател на Министерския съвет, и Михаил Лесечко – заместник-председател на Министерския съвет на СССР.

При подписването от съветската страна присъстваха посланикът на СССР у нас Николай Органов, председателят на Държавния комитет по използването на атомна енергия за мирни цели на СССР Андраник Петросянц, членът на Колегиума на Министерството на енергетиката и електрификацията на СССР В. Чупраков, съветникът по икономическите въпроси при продоволството на СССР Анатолий Гусев, началникът на отдел на Комитета по външно-икономически връзки на Министерския съвет на СССР В. Тепляков.

От българска страна присъстваха председателят на Държавния комитет за наука и технически прогрес проф. Иван Попов, първият заместник-министър на външната търговия Огнян Тихомиров, заместник-министърът на външните работи Иван Попов, първият заместник-министър на енергетиката и горивата инж. Марин Кънев, постоянният секретар на Комисията по икономическо и научно техническо сътрудничество при Министерски съвет Христо Петков. 

Първата копка за изграждането на АЕЦ „Козлодуй“ е направена на 14 октомври 1969 г. , а широкомащабните строителни дейности започват през април 1970 г. БТА пише:

Първа копка на първата атомна електроцентрала

Град Козлодуй, 14 октомври 1969 г. /кор. на БТА Цветан Фуренски/ Днес в местността Ковея край град Козлодуй се състоя тържествен митинг, на който официално бе обявено започването на строежа на първата атомна електроцентрала в нашата страна. В него взеха участие членът на политбюро на ЦК на БКП, заместник-председател на Министерския съвет и министър на строежите и архитектурата Пенчо Кубадински, кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП и първи секретар на врачанския Окръжен партиен комитет Иван Абаджиев, министърът на енергетиката и горивата Константин Попов, секретарят на ЦК на Комсомола инж. Екатерина Маринова, представители на централни ведомства, окръжни и градски ръководители.

Със сърдечно приветствено слово към участниците в митинга се обърна Пенчо Кубадински. Говорейки за големите успехи, които постигна нашата страна през последните 25 години свободен живот и особено в областта на енергетиката, той подчерта, че недалеч от мястото, където стъпи на родна земя славната чета на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев, само след 4 години ще извиси снага първата у нас и на Балканския полуостров атомна електроцентрала, която ще бъде плод на нерушимата и вечна българо-съветска дружба и символ на безкрайните възможности на нашата социалистическа държава. Новата атомна електроцентрала ще бъде с мощност 800 000 киловата и ще произвежда годишно 5.6 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което ще представлява 16.5 на сто от цялото електропроизводство на страната за 1975 година. Нейната мощност може да достигне в бъдеще 2 милиона киловата. Атомната електроцентрала ще има два реакторни блока, а за гориво ще се използва леко обогатен ураниев изотоп. Всички съоръжения на първия контур ще бъдат в специални помещения с биологична защита, като технологическите процеси ще бъдат напълно автоматизирани.

От името на ЦК на Комсомола Екатерина Маринова обяви атомната електроцентрала за Осми национален комсомолски обект.

Участниците в митинга изпратиха поздравителни телеграми до ЦК на КПСС и до ЦК на БКП.

След това Пенчо Кубадински направи първата копка, а багеристът Иван Цветанов управление "Заводски строежи" във Враца загреба първата земя от основите на бъдещата атомна електроцентрала.  

***

Тържественото откриване на централата е на 4 септември 1074 г., а въвеждането на мощностите на започва няколко месеца по-рано и се извършва на четири етапа.  През първия етап се въвеждат в експлоатация първи енергоблок - на 24 юли 1974 г.,  и втори - на 27 септември 1975 г. През втория етап се въвеждат в експлоатация трети енергоблок - на 17 декември 1980 г., и четвърти - на 18 май 1982 г. С въвеждането в експлоатация на последните два блока - пети - на 29 ноември 1988 г.,  и шести - на 8 септември 1991 г., завършва третият етап. БТА пише:

От козлодуйския бряг на тихия бял Дунав тръгнаха потоците от атомна електроенергия и светлина

Другарят Тодор Живков откри първата българска атомна електроцентрала

Атомна електроцентрала „Козлодуй“, 4 септември 1974 г. /Спец. Кор. на БТА Христо Тотев и Емил Борисов/ Над рано пробудилата се козлодуйска равнина утрото днес дойде с лъчезарието и бодростта на победната радост от подвига на седемхилядната армия строители, които само за 59 месеца тук изградиха и дадоха живот на първото атомно сърце на родината – АЕЦ "Козлодуй“- първа на Балканите и в Югоизточна Европа.  Днес Народна република България, овладяла силата на могъщия мирен атом с помощта на Съветския съюз, встъпва в нова ера на развитието на своя електроенергиен баланс - ерата на ядрената енергетика. Началото на тази ера слага първа атомна - не само символ, но и живо въплъщение на животоносната българо-съветска дружба и братско всестранно единение.
От рано тази сутрин заприиждаха трудещи се от целия врачански окръг. Площадката пред главния вход бе препълнена от възторжено мнозинство. 
На фасадата на бялата сграда се чете яркият лозунг „Дружба -  вечна и нерушима“. Веят се националните знамена на България и Съветския съюз и аленото партийно знаме. Равнината кънти от песни, ечи празнична музика. Сърдечно и възторжено, с възгласи в прослава на партията участниците в митинга посрещнаха Първия секретар на ЦК на БКП и председател на държавния съвет Тодор Живков.

Тук са и кандидат-членът на политбюро на ЦК на БКП и заместник-председател на Държавния съвет Пеко Таков, министърът на енергетиката Петър Данаилов, министърът на строежите и архитектурата Григор Стоичков, първи секретари на окръжни комитети на партията, първият секретар на централния комитет на ДКМС Енчо Москов, заместник министри, обществени и културни дейци. Присъства и извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски. За тържеството са пристигнали съветска делегация, водена от члена на колегиума на Госплан Михаил Первухин, както и румънска делегация, водена от Първия заместник министър на електроенергията на социалистическа република Румъния Адриан Джорджеску. Митинга откри първият секретар на окръжния комитет на БКП Иван Соколарски.

***

В бюлетина на БТА "Вътрешна информация" на десетина страници е поместена цялата реч на Тодор Живков при откриването на АЕЦ "Козлодуй". Ето част от нея: 

Реч на другаря Тодор Живков, произнесена при официалното откриване на АЕЦ "Козлодуй"

Скъпи другарки и другари, скъпи строители, монтажници и проектанти и специалисти, уважаеми гости, драги наши съветски братя, гражданки и граждани на Козлодуй и врачанския окръг,

...Сега, когато от брега на тихия бял Дунав тръгват потоците от енергия и светлина на Първата атомна електростанция, ние изпитваме вълнението, че изпълняваме своя дълг пред паметта на всички, паднали за отечество. За да бъде то свободно гордо, социалистическо. След време ще имаме и втора, и трета и още атомни централи. Те ще бъдат безсъмнено още по-добри и по-усъвършенствани. Хората все повече ще се освобождават от грубата зависимост на природните условия и ще връщат многократно онова, което вземат от природата...

На страниците на бюлетините е предадена атмосферата в този ден:

…Фанфари огласят равнината. Отекват топовни салюти, възвестяващи влизането в редовна експлоатация  на Първи реактор на Първа атомна. Звучи Интернационалът.
Другарят Тодор Живков прерязва трикольорната лента.

Покорената от човешкия гений енергия на атома с безкористната помощ на Съветския съюз от днес официално се включва в далекопроводите на републиканската енергийна мрежа и се влива като нова могъща сила в заводи, предприятия, влиза в българските домове.

Ден първи на Първа атомна! Ден първи на атомното бъдеще на българската енергетика!

Днес АЕЦ „Козлодуй” е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство, се посочва на официалната интернет страницата на централата. На площадката на АЕЦ "Козлодуй” са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане, които са най-често използваните в света. Към настоящия момент "АЕЦ Козлодуй” ЕАД експлоатира два ядрени енергийни блока – 5 и 6 блок с реактори тип ВВЕР-1000, и две хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ) – хранилище с технология за съхранение под вода и хранилище за сухо съхранение.

Първи и втори блок на централата са изключени от енергийната система на страната на 31 декември 2002 г., с решение на Министерския съвет във връзка с поети ангажименти при преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз. Трети и четвърти блок на централата са изключени от енергийната система на 31 декември 2006 г.

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:21 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация