site.btaИзложба в Смилян показва традицията на майсторене на ножове за „гиздилото“ на родопчани

Изложба в Смилян показва традицията на майсторене на ножове за „гиздилото“ на родопчани
Изложба в Смилян показва традицията на майсторене на ножове за „гиздилото“ на родопчани
Визия - организатори

Изложба „Намерена памет“ ще покаже забравената традиция на ножарството в родопското село Смилян, съобщиха от читалище „Проф. д-р Асен Златаров". Експозицията в селото, популярно като „столица на фасула“, ще се открие на 12 септември.

През XIX век Смилян е бил известен с майстори-ножари, създаващи ножове, които днес бихме нарекли луксозни – за подаръци и част от „гиздилото“ (празничното облекло) на родопчани, обяснява Илия Годев, секретар на читалището. Според него това са били ножове, които лежат „каматно“ (красиво) в силяхлъка. Специалните смилянски ножове се различавали като майсторство от остриетата за ежедневна употреба в бита. Различни източници разказват за традицията на ножарството в Смилян, включително и текст на Васил Дечов. Известният български писател и етнограф разказва за един от чокманските кехаи, който поръчал на смилянските майстори да му направят „каматна“ и здрава кама за подарък.  

В изложбата ще бъдат представени постери със снимки на известните ножове на Смилян. Ще се покажат няколко запазени остриета и дръжки от кост, дело на смилянските майстори. Ножарската традиция не е запазена до наши дни в родопското село. През първата половина на ХХ век ножарството в Смилян постепенно отмира, а ковачите-ножари се насочват към друг тип изделия.

Образци на смилянски ножове тип „ятаган“ са съхранени във фонда на Регионалния исторически музей в Смолян, уточнява Годев.

Изложбата „Намерена памет“ е част от проекта „Памет за Смилян“, който се финансира от общински фонд за развитие на туризма в Смолян, съвместно с платформа „Агора“ и читалището. Проектът се изпълнява от кметството в Смилян.

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:07 на 22.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация