site.btaСъдия Марияна Кънчева: Работя по идеята България да намери място в постоянната изложба на Съда на ЕС

Съдия Марияна Кънчева: Работя по идеята България да намери място в постоянната изложба на Съда на ЕС
Съдия Марияна Кънчева: Работя по идеята България да намери място в постоянната изложба на Съда на ЕС
Снимка: Георги Вутов

Днес се закрива първата изложба на образци на българско изобразително изкуство в Съда на Европейския съюз в Люксембург, озаглавена „България: иновации и традиции“ и представяща хартиено изкуство на Даниела Тодорова и скулптури на Тодор Тодоров. Изложбата, която продължава до 31 май, беше организирана по инициатива на българския съдия в Съда на ЕС Марияна Кънчева и под патронажа на посолството на Република България в Брюксел, което е акредитирано и във Великото херцогство Люксембург. Това съобщи за рубриката БГ Свят на БТА Георги Вутов, сътрудник в дипломатическото ни представителство в Белгия. 

На тържественото откриване през март, един от авторите и куратор на изложбата Даниела Тодорова благодари на всички партньори за възможността фондация „Аматерас“ да представи за първи път българско изобразително изкуство в Европейския съд, както и да представи творчеството си в Люксембург. Домакини бяха председателят на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс, българският посланик  Пламен Бончев и съдия Марияна Кънчева. Сред многобройните гости на церемонията бяха членовете на европейската съдебна институция, членове на други европейски институции, дипломати, представители на българската общност и културни дейци. В приветственото си слово Ленартс изтъкна мястото на България в обединена Европа като държава с хилядолетна култура и традиции. Изложбата е първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2023, организиран ежегодно от Фондация „Аматерас“.

Пред БТА съдия Кънчева сподели своите впечатления от изложбата и нейното възприемане от люксембургската общност. За „България: иновации и традиции“ в Съда на Европейския съюз, българската общност в Люксембург и перспективите за бъдещи български творчески изяви в Съда на ЕС, за рубриката БГ Свят на БТА съдия Кънчева разказа: 

Това е първата изложба на българско изкуство в Съда на Европейския съюз. Как се случи това? Какво беше необходимо за нейната реализация?

Първата българска изложба на произведения на изкуството в Съда на Европейския съюз (ЕС) в гр. Люксембург под надслов „БЪЛГАРИЯ: иновации и традиции“ беше официално открита на 13 март тази година в присъствието на многобройни гости - моите колеги и сътрудниците от техните кабинети, дипломати от различни държави членки, представители на българската общност, културни дейци и пр. Тя продължава до 31 май. 

Тази изложба е съвременно изкуство, втъкало по алегоричен начин фрагменти от античното наследство по нашите земи, представяйки тайните на древните траки, хунобългарите, богомилите, християнските достижения, глаголицата, робошицата, древния прабългарски календар и всичко това - с езика на хартията и бронза. Този забележителен проект на фондация „Аматерас“ е вдъхновен от идеята да покаже чрез изработените от хартия творения на Даниела Тодорова и скулптурите на Тодор Тодоров дълбоките връзки на България и нейното културно наследство с историческото и културно богатство на обединена Европа, като неразделна част от нейната ценностна система.

Разположена в централната галерия на сградния комплекс на съдебната институция, изложбата можеше да бъде видяна от всички посетители. Бяха осигурени и красиви брошури, представящи изложените образци. 

За отбелязване е, че в лоното на европейското правосъдие всеки ден се организират посещения на множество външни лица, т.е. визитите са не само от адвокати и други представители на страните по разглежданите дела, но също така от групи студенти и преподаватели от висши учебни заведения в целия Европейски съюз и по света, от академичната общност, от професионални организации на юристи в различни правни области и пр. Дирекция „Протокол и визити“ е натоварена с амбициозната задача да работи за сближаването на европейските граждани с европейското правосъдие чрез организирането на посещения, обучителни семинари, изложби и други инициативи. Позволявам си да дам като пример последната 2019 година преди КОВИД пандемията, когато са посрещнати 17 136 посетители, разпределени в 707 групи.

Тази година периодът на българската изложба съвпадна освен това с честването на деня на Европа, когато бяха организирани „отворени врати“ в Съда на ЕС. По този повод на 9 май са регистрирани 2095 посетители, които на място са разгледали изложените български произведения на изкуството, изразявайки възхищение от видяното.

Идеята ми за организиране на българска изложба на изобразително изкуство в Съда на ЕС не е от днес. Още с поемането на функциите ми като съдия през 2011 година положих много усилия за реализирането на такава инициатива с цел талантът на българските творци да стане достояние на широката публика. Щастлива съм, че най-после намерих разбиране и подкрепа от страна на българския посланик в Белгия и Люксембург. Тази първа българска изложба се осъществи под патронажа на Българското посолство и благодарение именно на съдействието на посланик [Пламен] Бончев.

Имате ли впечатления от начина, по който сънародниците ни в Люксембург възприемат изложбата? А чужденците? 

Първата българска изложба е вече към своя край и с основание можем да направим категорично положителна равносметка как беше възприета от многобройната публика, която я видя в този период. Както сънародници, така и чужденци споделиха с мен много положителни отзиви и че са изключително впечатлени от изложените творби.  

Каква е перспективата за представяне на творби и колекции на българското изобразително и приложно изкуство в Люксембург в бъдеще? Представлява ли тази изложба действително една първа стъпка, отключваща възможността за следващи изяви?

Освен да организират временни изложби, каквато е настоящата първа българска изложба, на държавите членки се предоставя възможност да вземат участие в постоянната изложба на Съда на ЕС. Както вече споделих, от пристигането ми в Люксембург през 2011 г. бях впечатлена от възможността България, както останалите държави членки, да има своето културно присъствие в обогатяването на постоянната колекция, изложена в съдебната институция, като участва със свои произведения на изкуството. Оттогава работя по тази идея и полагам усилия да намеря съмишленици тя да бъде осъществена.

Контекстът на стъпките, които Съдът на ЕС предприема, е да предостави възможност в своите красиви и просторни салони и зали да бъдат показани и популяризирани оригинални за културата на дадена държава членка произведения на изкуството, така че организираната постоянна изложба да бъде представителна за богатството и разнообразието на европейското артистично наследство. В тази връзка е създаден Комитет по изкуствата към Съда на ЕС, чиито членове са по двама съдии от двете юрисдикции, административния секретар на Съда на ЕС, други висши служители на Съда на ЕС, но също така и двама архитекти и експерт по изкуствата. 

Страните, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004, 2007 и 2013 г. отдавна участват в тази постоянна колекция. Следва да се отбележи, че с България е правен опит за диалог в тази посока от страна на Съда на ЕС, но засега без резултат. До днес, след 16 години от присъединяването си към Европейския съюз, България не е предоставяла предмети на изкуството от своя фонд за обогатяване на постоянната експозиция. Затова смятам, че направеният пробив с организирането на първата временна изложба от страна на България е само първа стъпка и трябва да продължим напред със следващата стъпка – участието на страната ни в постоянната колекция на европейската съдебна институция. Като член на Комитета по изкуствата към Съда на ЕС съм решена да продължа да полагам неуморно усилия да се сбъдне и тази следваща цел – участието на нашата родина в постоянната изложба. Реализирането на такова начинание би имало многопластов ефект: постоянно присъствие на България чрез изкуството в съдебната институция на ЕС и популяризиране на нейната богата и многовековна културна съкровищница. Следва да се отбележи, че често по искане на държавата-заемодател залата, където произведението на изкуството е разположено, се кръщава на името на това произведение или на предоставящата държава членка.

Силно се надявам в близко бъдеще да се реализира най-после и тази следваща стъпка - да станем свидетели и на постоянна експозиция на изобразително изкуство от България в прекрасното изложбено пространство на Съда на Европейския съюз.

Какви са впечатленията Ви от българската общност тук в Люксембург?

Българската общност в Люксембург е активна, води сплотен живот и се радва на много организирани събития през годината. Тук отново трябва да се подчертае подкрепата на българското посолство, която неотменно е била на разположение на организаторите от българската общност.

В началото на 2013 г. беше учредена нашата Българска асоциация в Люксембург (BGLUX) и вече повече от десетилетие са организирани многобройни културни изяви и чествания на наши национални празници. Особени заслуги има и Клубът за култура "Гайда" в Люксембург, който провежда обучителни курсове по български език и български народни танци, както и организира разнообразни културни изяви, свързани с българските обичаи, а също така множество театрални постановки, филмови прожекции, представяне на книги и техните автори и пр. Можем смело да заявим, че клуб "Гайда" се утвърди като творческа работилница за прекрасни събития и българска култура. Не на последно място трябва да се изтъкне и ролята на Българската Православна Църковна Община „Св. Иван Рилски" в Люксембург, благодарение на която се организират и се провеждат свети литургии на български език за отбелязване на нашите църковни празници.

/ЙК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:44 на 19.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация