site.btaХиляди туристи от страната и чужбина събра празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада.

„Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празника, не се е чествал. Като съвсем в началото са се обличали само роми. Църквата е забранявала празника и тези, които са участвали като кукери, не им е било разрешавано да влизат в църквата. Вече след 60-те години на миналия век започват да се обличат и други хора от селото и така се оформя днешния състав“, каза кметът на селото Васил Седянков.

Тази година във фестивала, наричан още „Широколъшки песяци“, се включиха шест състава – от селата Драгоданово, Оборище, Широка лъка, Стралджа, Варвара и Турия.

„Може би присъстваме на този празник от около повече от 30 години – от 70-те години на миналия век. Имахме един период на прекъсване, но сега поредна година сме тук“, каза участник в кукерския състав на село Турия, който е наследил мястото на баща си.

„Празникът е чудесен, не за първа година идваме, но всяка година става все по-пъстър и шарен“, каза Елен Димитрова от Чепеларе.

Фестивалът се провежда всяка първа неделя от месец март и с него се бележи краят на зимата и началото на пролетта. И този път примата на лакърдиите, която бе водеща на събитието - Веселина Бабаджанкова, остана вярна на стила си разсмя публиката до сълзи. След парада на кукерските състави за гостите на селото бе подготвено народно веселие.

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:07 на 24.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация