В Международния ден на шегата - с усмивка от архивите

site.btaКакво се е случвало през годините по повод 1 април в България и други весели истории от бюлетините на БТА

Какво се е случвало през годините по повод 1 април в България и други весели истории от бюлетините на БТА
Какво се е случвало през годините по повод 1 април в България и други весели истории от бюлетините на БТА
снимки: БТА/Архив

Денят 1 април става международен празник в началото на 20-и век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит, пише в справка на отдел "Справочна" на БТА. През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване, а от 1993 г. и Европейският съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се "връзва" на първоаприлските новинарски емисии.

Сатира в Сатирата

За първото представления на Сатиричния театър научаваме от вътрешния бюлетин на БТА: "София, 7 април 1957 г., Тази вечер бе открит Държавният сатиричен театър, създаването на който се посреща с радост от столичани. В салона на филиала "В. Кирков“ младият артистичен колектив представи с голям успех известната драма в шест действия с цирк и фойерверк "Баня“ от Владимир Маяковски. Това е не само първата премиера на театъра, но и първата пиеса на великия съветски писател, която се представя на българска сцена. Макар че драмата "Баня“ е написана преди три десетилетия, и днес тя звучи като съвременно произведение, със силата на хумора и сатирата тя разобличава бюрократите, кариеристите, душителите на критиката, подлизурковците, отживелиците от миналото, останали в бита и съзнанието на хората. Наред с това пиесата възпява работниците и изобретателите, мечтателите и практиците - строителите на социализма".

Ролите в този първи спектакъл на Държавния сатиричен театър се изпълняват от Георги Раданов, Георги Парцалев, Енчо Багаров, Нейчо Попов, Пенчо Петров, Васил Попилиев, Георги Калоянчев, Досю Досев, засл. артист Любомир Бобчевски, Таня Лолова, Мария Кирова и др., а пиесата е поставена от Стефан Сърчаджиев. Автор на музиката е Петър Ступел, а на декорите - Хосе Санча.

Интересни са творческите планове на този млад столичен театър, продължава информацията. В неговия репертоар, наред с пиесите "Ах, тези призраци“ от италианския драматург Едуардо ди Филипо и "Съдия в клопка“ от английския писател Филдинг, са включени и постановките "Новите дрехи на краля“ (по Андерсен) от Б. Априлов и В. Георгиев и "Рицари на кръглата маса“ по текст от П. Незнакомов, В. Цонев и Ив. Радоев. Оригинални и злободневни ще бъдат и спектаклите "Софийска хроника“, в които ще се изнасят и осмиват слабости и недостатъци на конкретни учреждения и лица.
През юни Държавният сатиричен театър ще предприеме обиколка из страната и хиляди зрители ще могат да видят неговото жизнено утвърждаващо изкуство, завършва новината.

Поглед към столицата на смеха Габрово

В информация от 1 април 1979 г. от града се съобщава за калейдоскоп от прояви, инициативи и хрумвания. "Така най-синтезирано може да се охарактеризира организираният днес от Профсъюзния дом на културата в Габрово Общоградски празник на културния отдих. През целия ден седемте зали, над 50 стаи и просторните мраморни фоайета на дома бяха препълнени с народ. Състояха се модни ревюта, весели срещи с изтъкнати хумористи, естрадни концерти, забавни програми, конкурси, прожекции на филми, изложби базари на бижута, керамични, кожени изделия и сувенири". Със свои инициативи са се представили също Полският информационен и културен център и Културният информационен център на Чехословашката социалистическа република.

За Габровския фестивал на хумора и сатирата

В кореспонденция от града от 3 октомври 1970 г. четем: "въпреки че месец май е още твърде далеч, тук вече се вземат конкретни мерки за своевременното подготвяне и организиране на прославилия се и далеч зад нашите граници фестивал на габровския хумор и сатира. Изграден е вече организационен комитет, който веднага пристъпи към конкретна работа.
Решено е този път фестивалът да се проведе под шефството на вестник "Стършел" и редакция "Хумор, сатира и забава" при Българското национално радио и телевизия. Учредява се и традиционен конкурс за най-сполучлив хумористичен разказ. В него ще участват и много автори от социалистическите страни. Ще има конкурс и за най-добра маска, костюм и за "Мис Карнавал", в общия карнавал, с който този път ще започнат тук веселите фестивални дни.

Предвижда се пак по това време в Габрово да се открие и националната изложба на карикатурата, а също и теоретична конференция по въпросите на хумора и сатирата. Ще бъдат поканени и много от най-известните хумористи - писатели, журналисти и артисти от чужбина. Със свои постановки ще гостуват и много от столичните театри."

На 17 май, 1975 г. кореспонденцията от Габрово по повод фестивала започва с цитат на съветския писател Леонид Ленч - "Едно от най-големите качества на смеха е, че той обединява хората, прави ги по-добри, по-чисти нравствено, а и по-умни". Изказването му е пред участниците в симпозиума по проблемите на хумора и сатирата. "България е страна жизнерадостна, известна със своя хумор. Голяма радост за нас, хумористите от цял свят, е че можем всяка година да се срещнем в Габрово, да се опознаваме и сближаваме в името на благородните цели, за които говорим и живеем", продължава цитатът.

Популярният турски писател-хуморист Азис Несин подчерта: Ние хумористите винаги сме се борили и се борим със средствата на хумора и сатирата за напредъка в света и в изграждането на истински мир. Затова Габрово, чийто фестивал ни събира ежегодно, е не само "столица на смеха", а и "столица на мира".
Алфред Дейвидсън (САЩ), основател на Асоциацията за поощряване на хумора в международните дела, казва: "Всички знаем колко мрачен може да бъде понякога светът и колко малко правим, за да го променим. Габровският фестивал е едно от малкото и щастливи изключения в това отношение и затова аз дойдох тук с удоволствие".

Ценни книги в Дома на хумора и сатирата

Специализираната библиотека при Дома на хумора и сатирата обменя книги с близо 40 национални библиотеки в света, се казва в публикация на БТА от Габрово, 21 януари 1975 г. В нея вече се съхраняват над 20 хиляди тома хумористична и сатирична художествена литература, много теоретични разработки, графични издания. Тези дни са постъпили три интересни стари книги, които са подарени на Дома от дъщерята на нашия известен писател Константин Петканов - Сълза Петканова. Една от тях съдържа 16-е сатири на Ювенал (бел. автора - Децим Юний Ювенал е един от най-известните римски поети-сатирици. Особено популярен през Ренесанса) и е напечатана на латински език в Амстердам през 1651 г. Към луксозното издание са включени и шест сатирични поеми на неговия учител и съвременник Персий Флак.

Голям интерес е предизвикала и книгата на френския писател-моралист Ларошфуко "Размишления или морални изречения в максими", отпечатана в Париж през 1802 г. Третата книга е най-известното произведение от 26 песни - "Горещи животни", на някогашния италиански придворен поет-сатирик от 18-и век Джан Батиста Касти. Постъпилото в три тома издание е отпечатано в Лугано през 1860 г.

Връчване на наградата "Чудомир"

В информация от Казанлък на 1 април, 1977 г. се съобщава, че на традиционна вечер, посветена на 87-ата годишнина от рождението на Чудомир, е връчена за осми пореден път литературната награда "Чудомир" на редакцията на вестник "Стършел" за най-добър хумористичен разказ за 1976 г. Нейният нов носител е писателят Генчо Узунов. Тя му се присъжда за разказа "Диагноза" и за целокупното му литературно творчество. На тържеството бяха съобщени и резултатите от организираните конкурси на името на големия български хуморист от Градския съвет за изкуство и култура в Казанлък и радио "Стара Загора". Обявяването на наградите стана в присъствието на почитатели на творчеството на Чудомир, културни и обществени дейци от града, изтъкнати български хумористи, досегашни носители на тази награда.

И други инициативи, свързани със смеха и шегата

"Изложба с карикатура" с дата 1 април, 1972 г. ни разказва, че същата вечер в столицата е открита деветата поред изложба на българските карикатури. По традиция тази изложба се провежда по едно и също време с деня на хумора и шегата - 1 април, се казва в текста. 

"Дни на хумора и сатирата" - под това заглавие намираме статия от Генерал Тошево от 1 април, 1975 г., в която се съобщава, че в местното читалище "Светлина" днес за шести път завесата се е вдигнала за традиционните дни на хумора и сатирата, които са открити с естрадно-сатиричния спектакъл "Цвете мило, канцеларско" на самодейци от града.

По време на дните на хумора и сатирата, които ще продължат до 6 април, културната общественост от града ще има срещи с майсторите на смеха - заслужилите артисти Георги Парцалев и Стоянка Мутафова.
Със свои програми ще се представят и самодейците от Разград, Казанлък, Нова Загора, село Еленово, Сливенско и др. по време на дните на хумора и сатирата ще бъдат прожектирани и куклени филми.

В Чирпан, на 1 април 1974 г. е започнал конкурсът "Млад музикант", а във Варна е чествана 10-ата годишнина от създаването на Варненския туристически хор "Камчийска лилия".

И "Пловдичани обичат хумора" от същия ден подчертава, че жителите на града под тепетата също обичат шегите, макар че за тях не са създадени толкова много анекдоти и вицове, както за габровци. В една от залите на Народната библиотека "Иван Вазов" е открита тематичната изложба "Хуморът не е от вчера". Тук посетителите могат да видят броевете на старите вестници "Будилник", "Жупел", "Червен смях", издания на библиотека "Стършел" и др. Сред експонатите са и оригинални издания на Молиер, Илф и Петров, Салтиков-Шчедрин. През първия ден посетителите са надхвърлили хиляда, се посочва в новината.

На 1-ви и 2 април в София се провежда голяма дискусия за състоянието на хумора и сатирата в съвременна България, организирана от Съюза на българските писатели. На нея присъстват секретарят на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) Александър Лилов, членът на Държавния съвет Георги Джагаров и гости от Съветския съюз, начело с главния редактор на списание "Крокодил" А. Семьонов. На 2 април първият секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков се среща с писатели по случай завършването на теоретичната конференция по въпросите на хумора и сатирата.

Още забавни истории 

От написаната през 1982 г. с чувство за хумор информация от с. Черквица, Плевенски окръг, разбираме че не само Етрополе се слави с приведените зетьове - такива има вече над 30 души и в крайдунавското село Черквица. За трети път те са организирали празненства, наситени с хумор и веселие. "Създаде се и Сдружение на приведените зетьове с Инициативен комитет. Той взе решение такива празненства да се уреждат всяка година в първия неделен ден на януари".

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:45 на 04.12.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация