ОБЗОР

site.btaДостойни пенсии в Румъния: мит или реалност?

Достойни пенсии в Румъния: мит или реалност?
Достойни пенсии в Румъния: мит или реалност?
Снимка: AP, Vadim Ghirda

Румънският парламент одобри нов закон за обществената пенсионна система, който според вносителите му ще премахне неравенството сред пенсионерите и ще им осигури „стандарта на живот, който заслужават“.  Представители на опозицията определиха закона като „лъжа от главата до петите“, а икономисти предупредиха, че пари за увеличение на пенсиите всъщност няма и могат да бъдат намерени само чрез мерки, които могат да дестабилизират икономиката.

„Благодаря на колегите от Социалдемократическата партия, Национално-либералната партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния. Това е един много добър закон“, заяви премиерът социалдемократ Марчел Чолаку след гласуването вчера, съобщиха румънски медии. 

„Искаме възрастните хора в Румъния да имат стандарта на живот, който заслужават, след като са работили цял живот“, написа във Фейсбук след гласуването лидерът на либералите Николае Чука.

Законът бе одобрен вчера в Камарата на депутатите със 199 гласа „за“, 39 „против“ и 17 „въздържали се“. Миналата седмица законопроектът бе одобрен и от Сената. Законът предвижда пенсиите на около 4,7 милиона пенсионери да бъдат увеличени на два пъти през 2024 г. – от 1 януари с 13,8 процента, колкото е равнището на инфлацията, и от 1 септември 2024 г. чрез нова формула за преизчисляване на пенсиите, която има за цел да премахне разминавания, като например различен размер на пенсия при положен труд на една и съща длъжност и при еднакъв трудов стаж.

По данни на Националната пенсионна каса в края на август в Румъния са били регистрирани 4 766 378 пенсионери, а средната пенсия е възлизала на 1965 леи (773 лв.).

Депутатът от опозиционната партия „Съюз за спасение на Румъния“ Кристиян Зайдлер заяви вчера в парламента, че законопроектът за пенсиите е „лъжа от главата до петите“ и ще създаде бюджетен хаос, съобщи Диджи 24. 

"Този закон е лъжа от главата до петите, защото вие това сте свикнали да правите, да лъжете пенсионерите, които виждате само като маса, която да манипулирате с електорална цел", заяви Кристиан Зайдлер. Той допълни, че е лъжа и твърдението, че има пари за прилагането на този закон.

„Този закон хвърля Румъния в ръцете на Международния валутен фонд“, заяви бившият премиер и бивш министър на финансите Флорин Къцу, имайки предвид кризата през 2010 г., когато Румъния бе принудена да се обърне за финансова помощ към МВФ. 

Според изчисления на Световната банка, цитирани от румънската редакция на Свободна Европа, новият пенсионен закон ще увеличи фонда за пенсии през 2024 г. с 40 процента. Разходите за пенсии през 2024 г. спрямо 2023 г. ще бъдат с 30 млрд. леи повече (едно евро се разменя за 4,97 румънски леи). Министерството на труда публикува оценка, според която разходите ще бъдат дори по-високи – над 55 млрд. леи, посочва Свободна Европа.

Според икономисти, цитирани от медията, бюджетното усилие за това увеличение е огромно. Трима румънски икономисти посочват пред Свободна Европа, че пари за увеличение на пенсиите могат да бъдат намерени само чрез мерки, които могат да дестабилизират икономиката – увеличение на такси и данъци, както и заеми. 

Законът бе одобрен трудно и в рамките на управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (СДП) и Национално-либералната партия (НЛП). На заседанието на правителството за одобрение на проекта избухна скандал, заседанието бе прекъсвано няколко пъти, а министърът на финансите Марчел Болош от НЛП първоначално отказа да го подкрепи с мотив, че „няма пари“.

Лидерът на либералите – бившият премиер Николае Чука, поиска разяснения след представената от министерството на труда информация, според която бюджетното въздействие на новия пенсионен закон ще бъде 55,6 млрд. леи. „Въздействието е три процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е нещо огромно и трябва да идентифицираме източниците на финансиране“, заяви тогава Чука.

В крайна сметка министърът на финансите Марчел Болош подкрепи законопроекта, като постави няколко условия, пише Свободна Европа и ги изброява: правителството да приеме законодателен пакет за увеличение на бюджетните приходи; правителството да поеме отговорност за увеличение на бюджетния дефицит през следващите години; увеличението на пенсиите да стане на етапи, ако през 2024 г. не бъдат намерени необходимите средства; Националната агенция за данъчна администрация да бъде подсилена и дигитализирана, за да се увеличи събираемостта на такси и данъци; да бъдат приети нови закони за борба с укриването на данъци; да бъдат продължени мерките за намаляване на публичните разходи и за по-ефикасно използване на наличните обществени средства.

Министърът на труда Симона Букура-Опреску от Социалдемократическата партия заяви, че средства за увеличение на пенсиите ще има, ако министерството на финансите (от квотата на НЛП) събере повече средства в бюджета и се бори с укриването на данъци.

„Новият пенсионен закон е форма на уважение към румънците, които са работили, и към румънците, които работят“, заяви Симона Букура-Опреску, цитирана от телевизия Диджи 24, при гласуването на закона вчера. 

„Невъзможно е да намериш толкова пари за толкова кратък период от време, без да дестабилизираш из основи националната икономика. Не съществуват други мерки за осигуряване на тези средства извън съществено увеличение на такси, акцизи, ДДС“, коментира пред Свободна Европа университетският преподавател Кристиян Паун, според когото е неизбежно увеличение на данъка добавена стойност до 25, дори 27 процента от сегашните 19 на сто.

Друг университетски преподавател, Богдан Главан, споделя същото мнение. „Ако за 2025 г. увеличението на данъците изглеждаше почти сигурно, вариантът за увеличението им още от 2024 г. изглежда все по-вероятно“, каза Главан.

Икономистът Аурелиан Докия предупреди, че правителството може да разсрочи предвиденото увеличение на пенсиите, макар че министърът на труда отхвърли подобен вариант. 

„Сега пенсионерите очакват увеличение на пенсиите с 40 процента, което не е истина“, предупреди Аурелиан Докия и допълни, че наред с нарушаването на финансовата практика да разполагаш със средства, преди да обещаеш увеличение, правителството е комуникирало зле темата с увеличението на пенсиите.

При представянето на законопроекта министърът на труда Симона Букура-Опреску каза, че с преизчислението от 1 септември 2024 г. пенсиите ще нараснат средно с 40 на сто, съобщи агенция Аджерпрес.

"Може да има пенсии, които ще бъдат увеличение с 1 процент, може да има пенсии, които ще нараснат с 80 процента, но нашите сметки показват, че ще има средно увеличение на пенсиите с 40 процента", каза министърката. Тя увери също, че ще бъдат премахнати „несправедливостите“.

„Законът има два важни елемента – принос и работа. Това са двата стълба на реформата, която правим, така че при еднаква работа да имаме еднакви пенсии“, каза вчера в парламента Симона Букура-Опреску, цитирана от Диджи 24. Тя увери, че от 1 септември 2024 г. няма да има разлики между пенсии за едно и също работно място и еднакъв трудов стаж.

Законът предвижда също до 2035 г. поетапно изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените на 65 години. Миньорите запазиха и в бъдеще възможността да се пенсионират на 45 години.

Обществената пенсионна система в Румъния изпитва недостиг на средства от години заради продължаващото нарастване на броя на пенсионерите спрямо активното население – около 4,7 милиона пенсионери при 8,2 милиона работещи. 

Европейската комисия отдавна настоява за реформа, а новите пенсионни закони са включени като ангажимент и в Националния план за възстановяване и устойчивост. В плана бе поставен таван на разходите за пенсии от 9,4 процента от бюджета на Румъния. Представители на Социалдемократическата партия отдавна настояват за премахване на това ограничение, за да увеличат пенсиите. 

При приемането на закона от правителството премиерът социалдемократ Марчел Чолаку каза, че прагът от 9,4 процента ще бъде премахнат. Чолаку увери, че догодина няма да има увеличение на данъците, но поиска план от мерки за увеличение на събираемостта на дължимите към държавния бюджет суми.

Правителството може да покрие нуждите от финансиране в краткосрочен план като вземе заеми, посочи университетският преподавател Аурелиан Докия. Той напомни, че така държавата задлъжнява, което се плаща от гражданите.

В есенната си икономическа прогноза Европейската комисия посочи, че очаква държавният дълг на Румъния да нарасне от 47,2 процента от БВП през 2022 г. до 50,5 процента от БВП през 2025 г., отразявайки все още високите дефицити и по-бавния растеж на номиналния БВП през следващите години.

„Със заемите се печелят само няколко месеца. Но в политиката и временните решения са добри, докато минат изборите. След изборите има период от една-две години, през които правителството взема непопулярни мерки“, коментира икономистът Аурелиан Докия, цитиран от Свободна Европа.

През 2024 г. в Румъния предстоят серия избори – местни, парламентарни, президентски, както и избори за Европейски парламент. 

„Пенсионната реформа, която трябваше да бъде обмислена задълбочено и в дългосрочен план, в крайна сметка пропадна и се превърна в електорален трамплин за Социалдемократическата партия (СДП) и воденичен камък за Национално-либералната партия (НЛП)“, коментира известната румънска журналистка Сабина Фати за Дойче веле.

„Европейската комисия искаше пенсионната реформа да включва механизъм за ограничаване на неустойчивите увеличения на пенсиите, но подобен механизъм ще влезе в сила едва от 2025 г.“, посочва Сабина Фати и допълва: „тоест, едва след като СДП вече е измамила електората си или след като либералите са намерили някакво обяснение за приемането на този пенсионен закон, който няма никаква основа в непосредствената реалност“.

"За 2024 г. новият закон предвижда 40 процента увеличение на пенсионния фонд и никой в правителството не знае откъде ще се вземат тези пари", посочва журналистката. „СДП и НЛП сбъднаха мечтата на пенсионерите за 40 процента по-високи доходи от следващата година, само че всичко това изглежда като блъф“, пише в заключение Сабина Фати.

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:48 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация