site.btaФестивалът "Празник на гърнетата - кулинарната академия на Добруджа" събра малки и големи кулинари в село Крушари

Фестивалът "Празник на гърнетата - кулинарната академия на Добруджа" събра малки и големи кулинари в село Крушари
Фестивалът "Празник на гърнетата - кулинарната академия на Добруджа" събра малки и големи кулинари в село Крушари
Село Крушари (14 юни 2025). Снимка: кореспондент на БТА в Добрич Павлина Живкова (ЕВ)

Фестивалът „Празник на гърнетата – кулинарната академия на Добруджа“ събра за 15-и път в село Крушари майстори на автентични добруджански гозби. В кулинарната надпревара се включиха жители на селата Ефрейтор Бакалово, Телериг, Полк. Дяково, Добрин, Александрия, Лозенец, Коритен, Крушари от община Крушари и село Методиево от община Добричка. 

Ястията бяха оценявани от жури с председател преподавателят по готварство в професионална гимназия по туризъм "Пейо К. Яворов" в Добрич Даниела Аврамова и членове шеф Калоян Колев и културологът Надежда Иванова. 

Пред БТА Даниела Аврамова каза, че е изумена от това, че всяка година успяват да ги изненадат със стари и непоказвани рецепти. „Много ми е трудно да кажа какво точно ме е впечатлило, защото на всяка маса има по няколко неща, които са ми харесали. Това как са съхранили продуктите. Видяхме три поколения – баба, внучки и правнучка, като бабата е съумяла да предаде опита си и рецептите. Вкусът не може да се предаде, защото всеки слага различна щипка любов. Нека да се запазят тези кулинарни традиции, които са характерни за Добруджа, които са изхранвали и различните етноси в региона през годините“, каза още председателят на журито. 

Шеф Калоян Колев посочи, че хората се стараят да подобрят това, което правят. „Най-важното е, че има много възрастни хора с внуците си, което означава, че ще предадат занаята. Пожелавам да продължат да се трудят, да предадат традицията напред и този фестивал да го има“, каза още Колев. 

„Всяка година успяват да ни изненадват хората на Добруджа с различни неща. Това, което търсим, определено са автентичните рецепти. Ако в първите издания старите рецепти се появяваха спорадично, сега хората се завръщат към по-простите ястия, по-старите рецепти, по-природните продукти. Виждаме, разбира се, и нововъведения, като кулинарите успяват от старите неща да направят нещо ново. Много от старите ястия и разядки се връщат на мода“, каза Надежда Иванова. 

Наградите ще бъдат разпределени в девет категории, като във всяка от тях ще бъдат отличени по три гозби и трима майстори. 

Паралелно с кулинарния конкурс върви и фолклорна програма. Участие в нея взеха самодейни състави от селата в община Крушари, от Добрич, от селата от общините Добричка и Генерал Тошево, както и от Силистра. Мотото на тазгодишното издание на фестивала е "Баба учи внуче", като децата освен че се учиха да месят и да точат, показаха умения и във фолклорната част на празника. 

/ВБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:49 на 15.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация