site.btaВероятността яйце да се счупи е по-малка, ако то падне странично, установиха учени

Вероятността яйце да се счупи е по-малка, ако то падне странично, установиха учени
Вероятността яйце да се счупи е по-малка, ако то падне странично, установиха учени
Снимка: AP Photo/Erin Hooley, File

Вероятността яйцата да се счупят е по-малка, когато паднат настрани, сочат научни експерименти с над 200 яйца, съобщава АП.

Какво означава това за най-добрия начин за счупване на яйце за закуска? Не много, тъй като счупването по средата е най-добрият начин да се запази целостта на жълтъка и той да не се смеси с белтъка. 

Но учените твърдят, че това може да помогне при варене на яйца в тенджера: Ако яйцата се пускат хоризонтално, вероятността да се получи пукнатина при съприкосновението с дъното е по-малка.

Обикновено се смята, че яйцето е най-здраво в краищата си - в крайна сметка така са опаковани яйцата в картонените кутии. Поне досега преобладаваше мнението, че заоблените връх и дъно на яйцето пренасочват силата и омекотяват удара.

Оказва се обаче, че когато учените притискат яйцата в двете посоки по време на тест за компресия, те се пукат при еднаква сила. 

„Забавлението започна, когато си мислехме, че ще получим един резултат, а после видяхме друг“, казва Хъдсън Борха да Роша от Масачузетския технологичен институт, който участва в провеждането на експериментите. 

Изследователите също така са провели симулации и пускали яйца хоризонтално и вертикално от три малки височини до 10 милиметра. Резултатът е, че пуснатите хоризонтално яйца се пукали по-рядко. 

„Здравият разум подсказва, че яйцето във вертикална посока е по-устойчиво, отколкото ако го чукнете хоризонтално. Но се оказва, че случаят съвсем не е такъв“, коментира специалистът по материалознание Марк Майерс от Калифорнийския университет в Сан Диего, който не е участвал в новото изследване.

Учените установили, че екваторът на яйцето е по-гъвкав и поглъща по-голяма част от енергията на падането, преди да се счупи. Откритията са публикувани в четвъртък в списание Communications Physics.

Малко нелогично е, че страничната повърхност на яйцето може да издържи по-добре на падане, но е точно така, казва съавторът на изследването Тал Коен от Масачузетския технологичен институт и допълва, че безбройните счупени яйца при експеримента показват „смелостта да се оспорват много разпространени и приети схващания“.

/ХТ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:29 на 10.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация