site.btaЕдинственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен ще отбележи традиционно празника Трифон Зарезан на 14 февруари

BOBSTH 10:50:31 13-02-2021
RM1047BO.011
Плевен - институт - празник

Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен ще отбележи традиционно празника Трифон Зарезан на 14 февруари


Плевен, 13 февруари /Малин Решовски, БТА/
Единственият у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен ще отбележи традиционно празника Трифон Зарезан на 14 февруари. Това съобщи за БТА проф.д-р Иван Пачев, директор на института, който е в състава на Селскостопанската академия.
Празникът ще бъде отбелязан със зарязване на лозята в научно-експерименталната база на института в местността Томовското. В този масив от 1500 декара се отглеждат 1860 сортове лози от цял свят и сортовете, създадени чрез селекция от института в Плевен. От така наречените маточни лозя се размножават сортовете чрез получаване на посадъчен материал за производителите на грозде и вино, поясни проф. Пачев.
Институтът в Плевен притежава и най-старата изба в България, която не е спирала да действа от създаването й през 1890 година по опита на Франция и българските традиции за приготвяне и зреене на вина, допълни той. Тогава е взето решение за създаване на опитна станция - десетина години след създаване в Плевен на първата професионална гимназия за подготовка на специалисти в областта на лозарството и винарството. Любопитно е, че избата така е построена, че поддържа постоянна температура и зиме и лете от 15-16 градуса - отлични условия за зреене на вината. В нея е съхранено до днес най-старото вино - от 1892 година, каза проф. Пачев. Сега избата се използва за научни цели, за изследване на вината от новите сортове. Институтът работи за превръщането й в туристическа дестинация и музей, допълни той.


/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:22 на 13.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация