site.btaОбучение по три нови специалности одобри Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Благоевград

Обучение по три нови специалности одобри Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Благоевград, която заседава днес под председателството на областния управител Валери Сарандев, съобщиха от областната управа. На днешното заседание е приет държавният план-прием за учебната 2022/2023 г. за област Благоевград .

От областната управа посочват, че броят на образователните институции в областта, които ще реализират държавен план-прием след седми клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 129 паралелки с близо 3400 места в тях и до 26 ученици в паралелка. От областната администрация допълват, че през настоящата учебна година в седми клас се обучават 3078 ученици на територията на областта. 

Предложението за държавния план-приемв пети клас предвижда две паралелки в 52 места при клас от 26 ученици в Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград и в Природо-математическата гимназия "Яне Сандански" в Гоце Делчев. 

Общо за област Благоевград в десети клас в обединените училища през настоящата учебна година се обучават 40 ученици, разпределени в три паралелки в общините Гърмен, Симитли и Якоруда. Предложение за допълнителен план-прием за следващата учебна година е направено от Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев и от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Якоруда. 

Комисията е одобрила обучение по три нови за областта специалности от професии: "Техник на енергийни съоръжение и инсталации", "Електротехник" и "Сътрудник в маркетингови дейности", както и 14 нови специалности в няколко общини от областта. 

От областната управа посочват, че до края на април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година. 

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:39 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация