site.btaАджерпрес: Пушен чесън и тинктура от чесън, нишови продукти от местни производители

Аджерпрес: Пушен чесън и тинктура от чесън, нишови продукти от местни производители
Аджерпрес: Пушен чесън и тинктура от чесън, нишови продукти от местни производители
Снимка: Аджерпрес

Някои земеделски производители в румънския окръг Бузъу обмислят да преминат от класическата търговия със сушен чесън към нишови продукти, използвани в някои ресторантски вериги или в производството на билкови продукти, като пушен чесън или тинктура от чесън, съобщава специално за БТА агенция Аджерпрес.

Причината, поради която производителите обмислят тази алтернатива, е, че печалбата не е толкова висока, колкото се е очаквало.

Окръг Бузъу е един от най-големите производители на чесън в Румъния.

Миналата година Бузъу се класира на първо място в страната по производство на чесън, а тази година значителен брой производители отново са избрали да кандидатстват за програмата за подпомагане, управлявана от Министерството на земеделието и развитието на селските райони. Предвид голямото количество чесън, което могат да произведат, някои от земеделските производители смятат да експериментират с нови форми на търговия, тъй като на пазара има търсене на по-необичайни продукти.

"Мислим да се опитаме да го произвеждаме под друга търговска форма. След прибирането на реколтата на пазара има търсене на пушен чесън, сушен чесън, захаросан чесън, а напоследък за веригите ресторанти се опитваме да произвеждаме чеснова паста. Всичко това ще изисква много по-големи усилия от наша страна, от страна на производителите, за да стигне продуктът до крайния етап, защото именно там е печалбата за земеделските производители", казва пред Аджерпрес Емилиан Бурлаку, производител на чесън от окръг Бузъу.

Друг пазар, на който производителите на чесън биха могли да разширят дейността си, е този на натуралните продукти. Тинктурата от чесън, която в момента е експериментален продукт, би могла да се продава широко, смятат фермерите.

Ползите от консумацията на чесън под каквато и да е форма са безброй, по-специално той разрежда кръвта и подпомага кръвообращението. "Проучваме много сортове чесън", казва пред Аджерпрес Костел Вънътору, директор на Банката за растителни генетични ресурси за зеленчуци, цветя, ароматни и лечебни растения в Бузъу.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:56 на 20.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация