site.btaБългарски малинопроизводители експериментират с космическа технология

BOBSTH 18:22:32 08-05-2018
IS1820BO.020
Велико Търново - малинопроизводители

Български малинопроизводители експериментират с космическа технология


Велико Търново, 8 май /Марина Петрова, БТА/
Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи двойно добива на малини, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.
Той уточни, че иновацията се прилага за първи път през тази година в България, в областта на оранжерийното отглеждане на малини и ягоди.
Технологията е базирана на спектъра на светлината при синия и червения цвят. Чрез ЛЕД фитолампи, се увеличава интензитета на светлината от двата цвята, което ускорява растежа.
Ефективността на технологията е изпробвана от НАСА в космическите станции, уточни Петков.
Според него очакваният добив, след прилагането на технологията върху посадъчния материал е между 7-8 килограма от квадратане метър, при сегашен добив между 3 и 4 килограма.
Експерименталното производство е започнало в района на Троян върху площ от 200 квадратни метра, а при добри резултати ще бъде приложено и в други стопанства.
В продължение на три дни Арбанаси е домакин на Единадесетата световна конференция на малинопроизводителите. Председателят на Световната асоциация на малинопроизводителите Антонио Домингес посочи, че в нея членуват браншови организации от 14 държави.
Днес техни представители са разгледали малинови полета, оранжерии и фабрики за замразяване и съхраняване на малини в Северна България. Членовете на българската асоциация са над 180, те обработват две трети от площите с малини, уточниха от организацията.
Световната организация на малинопроизводителите се събира на всеки две години, след домакинството на България, следващата среща ще бъде в Полша.

/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:15 на 17.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация