site.btaНаградите "Еврика" за 2023 г. бяха връчени на тържествена церемония в НДК

Наградите "Еврика" за 2023 г. бяха връчени на тържествена церемония в НДК
Наградите "Еврика" за 2023 г. бяха връчени на тържествена церемония в НДК
Наградите "Еврика" за 2023 г. бяха връчени на тържествена церемония в НДК. Снимки: Владимир Шоков

Тържественото награждаване на лауреатите на наградите "Еврика" за 2023 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер се състоя тази вече в Националния дворец на културата (НДК), в ресторант "Лаура".

Наградите "Еврика" се връчват за тридесет и четвърти пореден път за млад мениджър, за тридесет и трети път за млад фермер и млад изобретател, за двадесет и осми път за постижения в науката.

Отличията се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Условието е кандидатите за наградите "Еврика" да не са по-възрастни от 35 години. Те са излъчени от обществени и стопански организации, от университети и научни институции, а окончателният избор се осъществява от специализирани комисии във всяка област. Наградата за постижения в науката е съвместна и се присъжда от фондацията "Еврика" и от Съюза на учените в България.

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски поздрави организаторите и отбеляза, че  е много важно младите хора в началото на кариерата им да бъдат насърчавани. През последните години все повече се обръща внимание в България на науката, на техниката и на изобретателите, на младите предприемачи, и се надявам, че тази тенденция ще продължи и занапред, добави той. 

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова каза, че това е знаменателно събитие за България, което има дълга история и поздрави организаторите. Най-голямото богатство на една нация са младите хора - талантливите, креативните, можещите и знаещите, и искам да ги поздравя от името на ректора на СУ проф. Георги Вълчев, и от ректорското ръководство, отбеляза проф. Данова.  

Приветствие отправи и акад. Кирил Боянов - председател на Съвета на фондацията "Еврика".

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави академиците Ревалски и Боянов, и благодари за поканата да присъства на това събитие, с аудитория, която е с мисия. Тя благодари и на ръководството на фондацията "Еврика", защото със своята амбиция и постоянство успяха да направят възможно връчването на наградите в тази вечер. Вицепрезидентът поздрави заместник-ректорите, които присъстват на церемонията, и подчерта, че това означава, че науката и университетското образование вървят ръка за ръка в името и с вярата в младите хора.   

За постижения в науката наградата получи главен асистент д-р инженер химик Десислава Гергинова от Института по органична химия с Център по фитохимия при БАН. Тя е родена през 1992 г., а през 2016 г. завършва Химикотехнологичния и металургичен университет (ХМТУ) в София, като инженер-химик с бакалавърска степен по "Неорганични химични технологии". Продължава обучението си във Факултета по химия и фармация на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", където завършва магистратура по "Съвременни спектрални и хроматографски методи за анализ". Активен участник е в 22 научни проекти и е ръководител на три. Съавтор е в 14 публикации и на една глава от книга. Била е делегат за България в международната мрежа на младите химици на Международния съюз по чиста и приложна химия, както и експерт към Национална агенция за оценка и акредитация, в секцията "Химически науки". 

Д-р Десислава Гергинова получава съвместната награда на фондацията "Еврика" и на Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "ЯМР метаболомика на пчелен мед и вино". Целта на дисертацията е да се създадат нови методи за откриване и доказване на фалшифицирането на различни видове храни чрез ЯМР метаболомика. Основен предмет на изследванията са пчелен мед и вино от различни географски региони. В резултат на изследването са установени оптималните условия и параметри за анализ на пчелен мед и вино. Направени са много хемометрични анализи, които позволяват да се докаже ботаническият произход на пчелния мед и на държавата, производител на виното. Установено е, че виното от типични български сортове се характеризира с по-високо количество захари и висши алкохоли, в сравнение с вина от чуждестранни сортове грозде. Чрез протонни ЯМР спектри са създадени методи за доказване на разреден мед и вино. За първи път, чрез ЯМР метаболомика, са определени профилите на два вида борово сладко и медовина.

Асистентът, магистър и инженер Мартин Ралчев в Института по роботика при БАН беше отличен за млад изобретател. Той е роден през 1995 г. и през 2018 г. се дипломира като бакалавър в Техническия университет в София, в специалността "Електроинженер", а през 2020 г. - като магистър в същия университет и специалност. Още като студент, Ралчев проявява задълбочен интерес към сензориката и роботиката, и веднага след дипломирането си, като магистър с отличие, постъпва на работа в Института по роботика при БАН. 

Наградата "Еврика" се присъжда на Мартин Ралчев като съавтор в три защитени патенти за изобретения. Първият от тях е за двуосен магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол, регистриран като патент от Патентното ведомство на България на 17 юли 2023 г. Сферата на приложимост е в роботиката и мехатронните системи с изкуствен интелект; квантовата комуникация; 3D роботизираната медицина и минимално инвазивната хирургия, включително лапароскопията; безконтактната автоматика; контролно-измервателната технология; автомобилната промишленост; енергетиката; навигацията; биомедицинските изследвания; военното дело и сигурността; контратероризма.

Ралчев е съавтор и на "Робот за почистване на подови повърхности", регистриран като патент от Патентното ведомство на България на 15 август 2023 г., както и на „Робот за UV - дезинфекция“, регистриран като патент на 16 януари 2023 г. Тези две изобретения се отнасят до модификации на иновативни роботи за почистване на подови повърхности с ултравиолетови лъчи, приложими за автоматизирано биологично обеззаразяване на жилища, офиси, училища, университети, изследователски центрове и научни лаборатории, хирургични зали, инфекциозни болници, изолатори, обществени и производствени сгради, хотелски стаи и комплекси, летища, казарми, домове за възрастни хора и приюти, и всички други помещения и зони, изискващи високоефективно общо почистване и дезинфекция в съчетание с екологичен ефект. Роботът е изпробван в училища и в болници.

Наградата за млад мениджър получи Костадин Недев, който е роден през 1992 г. По образование е военен летец-пилот, но има също дългогодишен опит в компютърните науки и програмирането. Завършил е ППМГ "Васил Левски" в Смолян, както и ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. След това се обучава в Полската военновъздушна академия, а в периода 2017-2019 г. завършва курс по лидерство по програмата за лидери в авиацията "Сребърни криле" на ВВС на САЩ в авиобаза Кълъмбъс, Мисисипи. През 2021 г. се дипломира като магистър по специалността "Хардуерни и софтуерни системи" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Костадин Недев е носител на множество награди, свързани с образованието и технологиите, а сега е докторант в Института по роботика към БАН. Има седем публикации и натрупан доброволчески опит в Съюза на учените в България и в Българския червен кръст. Недев е основател на образователен стартъп и на платформата за технологично обучение "Млад изобретател". Това е иновативна образователна платформа, която има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето и да разкрие изобретателя във всяко дете. Платформата е насочена основно към ученици и студенти, като в "Млад изобретател" се изучават инженерни технологии под формата на реални, физически проекти. В процеса на обучение се създават най-различни изобретения - от коледни светлини до напълно функционални роботи.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом беше наградена Симона Стилиянова - съосновател и управляващ партньор на компанията "Основа", и създател на Zero Waste Sofia - за постигнати резултати и отдаденост на кауза с голямо обществено значение - решаването на проблемите, свързани с прекомерната употреба на пластмаси.

За млад фермер беше отличена Даяна Димитрова, която е родена през 1991 г. в Димитровград. Обучава се в Аграрния университет в Пловдив, в специалността "Растителна защита". Има завършени курсове на обучение по "Общо животновъдство", "Екология и опазване на околната среда" и "Агроекология", притежава и сертификат за работа с препарати за растителна защита. През 2019 г. печели награда за пчелар на местно ниво от КРИБ - Хасково. През 2023 г. участва в Първия национален студентски конкурс "Фермерството и младите хора", организиран от Българския фермерски съюз, където печели първо място със своето есе.

Своята история като фермер Даяна Димитрова започва през 2012 г., когато се регистрира като земеделски производител и успешно реализира проект по програмата "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. След това последователно печели и успешно завършва няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успява да отглежда 150 пчелни семейства и 40 декара с трайни насаждения в стопанството в село Бряст.

На тържеството бяха връчени и удостоверенията на стипендиантите на фондацията "Еврика" за учебната 2023/2024 година.

На 43-ма ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката са присъдени стипендии. Вече тридесет и четири години фондацията "Еврика" предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световната наука, техниката и технологиите - Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан.

Разпределението на стипендиите по университети и училища е следното: 14 от тях са на представители на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски"; седем са на Медицинския университет в София; две на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски", Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" в Шумен и по една на ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, на Пловдивския университет (ПУ) "Паисий Хилендарски", на Техническия университет в София, УНСС в София, на Техническия университет във Варна, на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Русенския университет "Ангел Кънчев", Аграрния университет в Пловдив и на ЛТУ в София. Стипендианти на фондацията са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в СМГ "Паисий Хилендарски", в МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, в ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

 

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:51 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация