site.btaРекорден брой участници имаше в шестия кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“, Ути Бъчваров бе председател на журито

Рекорден брой участници имаше в шестия кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“, Ути Бъчваров бе председател на журито
Рекорден брой участници имаше в шестия кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“, Ути Бъчваров бе председател на журито
Ути Бъчваров. Снимка: Никола Узунов/БТА/архив

Рекорден брой участници имаше в шестия кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“, каза за БТА Маринела Атанасова - секретар на НЧ „Добри Люцканов-1912”. 

Тя поясни, че заявки за участие са подали 11 колектива, но един от тях е бил възпрепятстван да се включи днес в кулинарния фестивал в с. Васил Друмев. Два от колективите - на с. Дибич и на с. Илия Блъсково, бяха отличени със специални награди, отбеляза Атанасова.

Председател на журито във фестивала бе Ути Бъчваров, а членове зам.-кметът по култура и образование на община Шумен Даниела Савчева и Цанка Чилингирова от Регионалния експертно-консултантски център - Шумен, каза още секретарят на НЧ „Добри Люцканов-1912”. „Тази година журито беше затруднено. Имаше страшно много автентични рецепти и много приготвени ястия“, подчерта тя. 

Във фолклорната програма във фестивала се включиха Детският танцов ансамбъл „Памъче“, с ръководител Роси Борисов и гост-изпълнителят Петър Кирилов, допълни Атанасова. Фестивалът е финансиран от Общински фонд „Култура“ на Община Шумен, с финансовата подкрепа на частни фирми от региона. Кулинарен фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“ се организира през година, седмото му издание ще бъде през 2027 г., коментира Маринела Атанасова.

Както БТА съобщи, традиционни българския ястия бяха представени в шуменското село Васил Друмев в четвъртото издание на кулинарния фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“ през 2023 г.

 

/ВД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:34 на 14.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация