site.btaНа 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат край Бургас

На 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат край Бургас
На 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат край Бургас
Бургас (30 декември 1963) Нефтохимическият комбинат в Бургас. Пресфото-БТА снимка: Симеон Ненов/архив

На 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат край Бургас в присъствието на първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков. Началото е поставено с приетото на 17 август 1959 г.  Разпореждане № 1340 на Министерския съвет, съгласно което е одобрена площадка край с. Камено за строителството на нефтопреработвателен завод с мощност 1 000 000 тона нефт и производство на 10 000 тона полиетилен. 

В бюлетина „Вътрешна информация“ на БТА четем за строителството, производството и перспективите за развитие на нефтохимическата промишленост в България:

Пред откриване на Нефтохимическия комбинат
Основа за по-нататъшното развитие на голямата химия у нас

Бургас, 23 декември 1963 г. /БТА/ Нефтохимически комбинат. Делят ни дни от тържественото откриване на първия етап от строителството на Нефтохимическия комбинат. Във връзка с това кореспондентът на БТА В. Василев помоли директора на комбината Гошо Джамбов да разкаже за строителството, производството и перспективите за развитието на първенеца на нашата нефтохимическа промишленост. 

„От предвидените 73 милиона лева строително-монтажни работи по проект за изграждането на Нефтохимическия комбинат – каза той, – досега се усвоени 55 милиона лева. В редовна експлоатация са пуснати 154 обекта, между които ремонтно-механичният завод, азотно-кислородната станция, двете атмосферни инсталации с обща годишна преработка на 2 милиона тона нефт, а в частична експлоатация – новото нефтопристанище. От началото на месец септември тази година в комбината започна производството на автомобилен  бензин, реактивни дизелово горива и мазут. Ние произвеждаме автомобилен бензин – етилиран с октаново число около 70. Известно е, че по-голямата част от нашия товарен автомобилен парк използва бензин с октаново число към 66. Това ще рече, че произвежданият сега в комбината автомобилен бензин е с по-добро качество. Високо е качеството също на реактивите, дизеловите и други горива.“ 

„В Комбината ще бъдат построени – подчерта директорът – и няколко нефтохимически инсталации за получаване на ненаситни въглероди като етилен, пропилен и бутилен, които, от своя страна, ще служат за изходна суровина за производството на пластмаси, синтетичен каучук, синтетични влакна и др. Започна вече строителството на инсталацията за производство на етилен с годишен капацитет около 60 000 тона. Едновременно с нея ще се построи и инсталация за полиетилен с годишно производство от 10 000 тона. Към 1966 - 1967 година ще се завърши изграждането на голям завод за синтетичен каучук с мощност 35 000 тона годишно. Успоредно с това ще бъдат завършени и редица инсталации за получаване на фенол, ацетон, бензол и други ароматни въглеводороди, а също и на химически препарати за защита на селскостопански култури, за битови и други нужди. 

Официалното откриване е на 30 декември 1963 г. В бюлетина на БТА пише:

Положени са основите на голямата химия у нас 
Тържествено откриване на Нефтохимическия комбинат край Бургас

Бургас, 30 декември 1963 г. / Кор. на БТА Ем. Стоев, Р. Коларов, В. Василев/ След Азотноторовия завод, комплекса "Марица изток" и Кремиковския металургичен комбинат днес влезе в строя още един промишлен гигант – Бургаският нефтохимически комбинат. Нашият трудов народ под ръководството на Българската комунистическа партия направи нова крачка в осъществяването на грандиозния 20-годишен перспективен план за ускореното икономическо развитие на страната.

Младенецът на родната ни нефтохимия е в празнична украса. Фасадите на сградите са окичени с червени и трицветни знамена, лозунги. На широката площадка пред Комбината още от рано заприиждаха строители, монтажници, производствени работници, много гости от града, съседните села и страната. На голямата трибуна е поставен лозунг: „На теб Родино, новогодишен дар – Нефтохимически комбинат“. Духов оркестър изпълнява националните химни на Народна република България и Съветския съюз. Тържественият митинг бе открит от първия секретар на Окръжния комитет на БКП Васил Богданов. За строителството на първенеца на родната нефтохимия изнесе доклад началникът на строежа Никола Иванов. За първи път в България, подчерта той, се строи нефтохимически комбинат и по-голямата част от съоръженията му, както в строително, така и в монтажно отношение, са новост за страната. Многобройните обекти, техните помощни предприятия и съоръжения със своята сложност и разнообразие направиха още по-трудна работата на строителите и монтажниците. В проектирането на Комбината участваха 13 съветски и 7 български проектантски организации и институти,  а в изработване на оборудването му – над 60 съветски и 30 български предприятия, между които завод „Спартак“ и корабостроителният и кораборемонтен завод „Илия Бояджиев“ в Бургас, заводите „Христо Смирненски“, „Георги Кирков“, силнотоковият завод „Васил Коларов“ в София и редица други. 

***

Реч на другаря Тодор Живков на откриването на Нефтохимическия комбинат

Драги строители и монтажници на Нефтохимически комбинат!
Драги работници, инженери и техници от експлоатацията на комбината!
Драги гости!

Нашият народ изпраща 1963 г. с още една голяма трудова победа. Няма и два месеца от деня, в който гигантът на нашата черна металургия – Кремиковският комбинат, влезе в строя. Днес тук, на другия край на нашата Родина, на брега на Черно море, ние откриваме първия в страната Нефтохимически комбинат…

…Основните строително-монтажни работи на комбината завършиха за по-малко от две години. А през ноември т. г. беше въведена в действие втората атмосферна инсталация. Това означава, че първият етап на нефтокомбината вече влезе в експлоатация с пълната си проектна мощност. Това е истински трудов подвиг, достоен за нашата славна работническа класа...

Какво представлява за нас Нефтохимическият комбинат? 
Това е първенецът на нашата нефтохимия. Със своето модерно оборудване, мощност и широки производствени възможности, той ще бъде един от основните наши мостове за развитието не само на тежката химическа промишленост, но и на другите промишлени отрасли у нас. Комбинатът ще играе голяма роля за развитието на строителството, на транспорта, ще оказва значителна помощ за селското стопанство.

Двете атмосферни инсталации на комбината, които вече са в действие, ще преработват през следващите една-две години по два милиона тона нефт годишно. С това значително ще се увеличат богатствата на страната, ще се разшири суровинната база за нуждите на преработващата промишленост. Ние ще имаме възможност да облекчим чувствително напрегнатия енергиен баланс на страната. Редица електроцентрали и крупни заводи ще могат да използват мазут, вместо въглища, а част от железопътния транспорт ще премине от въглища на дизелово гориво…

Другарки и другари,
намираме се пред прага на Новата година…

Нека тя бъде година на траен мир, на по-нататъшно разведряване на международния небосклон!
По случай Новата година от сърце и душа желая на всички вас и вашите семейства, на трудещите се от всички краища на Родината, на цялата трудова България крепко здраве, щастие и благоденствие! 

…По поръчение на Централния комитет на партията и правителството откривам Нефтохимическия комбинат! 
Да ни е честит, другари и другарки!

Няколко дни по-рано в бюлетина на БТА е публикувана хронология на строежа на Нефтохимическия комбинат. 

Цифри и факти от големия строеж 

Бургас, 25 декември 1963 г. /БТА/ Нефтохимически комбинат. Първата копка на строежа на първенеца на нашата химическа промишленост е направена на 5 ноември 1960 година от багериста Илия Петров. 

За 3 години на строителната площадка на Комбината са извършени 5 072 000 кубически метра изкупно-земни работи, излети са 162 350 кубически метра бетон и са положени 7430 тона арматура. От братския Съветски съюз са доставени и монтирани 7500 тона различни машини и съоръжения. Теглото на сглобените металически конструкции надхвърля 5900 тона.
През първия етап на строителството на комбината са положени 347 километра подземни и надземни технологически комуникации, 281 километра силови кабели, 519 километра проводници, направени са 32 километра пътища и 46 километра далекопроводни мрежи. За различните инсталации и контролни пунктове са монтирани 40 тона контролно – измервателни уреди.
В проектирането на Комбината участват 13 съветски и 7 български проектантски организации и институти. 
Най-високият обект на Комбината е 120-метровият комин на топлоелектрическата централа, построен от прославената бригада на Рангел Ваклинов. 

"Най-старият" работник на строежа е Ариф Калов, започнал работа от 4 ноември 1960 година. Той досега продължава да работи в бригадата на Димитър Бачийски и е един от най-добрите бетонджии на строежа.

През дните на най-напрегнатата работа на строежа са били заангажирани от 4500 до 5000 строители, монтажници и механизатори. 

В бюлетина „Вътрешна информация“ на БТА може да прочетем и за първата копка, направена на 5 ноември 1960 г. Началник на строежа е Никола Иванов, първи директор на завода е Гошо Джамбов, главен директор е Владимир Медаров, а директор на дирекцията за инвеститорски контрол е Константин Диамандиев.

Първата копка на строежа на новия нефтопреработвателен завод

Бургас, 5 ноември 1960 г. /БТА/ Днес на строителната площадка, където ще израсне новият нефтопреработвателен завод, се състоя тържество по случай започването на строежа. С приветствено слово към строителите се обърнаха секретарят на Окръжния комитет на БКП Йордан Христов, директорът на завода Г. Джамбов и заместник-председателят на Окръжния народен съвет Вълчо Матеев. След това багеристът Илия Петров направи първата копка на строежа на водопровода за завода. 

Новият нефтопреработвателен завод ще заема 2000 дк площ и годишно ще преработва 2 милиона тона нефт. Основното негово производство ще бъдат горива за мотори с вътрешно горене. Освен това ще се произвеждат и редици химически продукти като етилен, а по-късно полиетилен, етилов спирт, дивинил, синтетичен каучук и пр. В специален цех ще се произвежда и битов газ (светилен газ) за домакински нужди. Първият етап от завода – за преработване на нефт – ще влезе в редовна експлоатация през 1963 г., а вторият – за производство на химически продукти – през 1964 г. В района ще бъде построена топлоелектрическа централа с мощност 37 000 киловата, която ще бъде една от най-големите у нас заводски централи, за да се задоволят нуждите на завода от вода, ще бъде построена 4-метрова стена за завиряване на Мандренското блато. От заводското пристанище, построено край местността Отманлии, ще бъде прокаран нефтопровод дълъг 27 км, който ще отвежда докарания от корабите нефт до завода. 

Броят на заетите в производството работници, техници и инженери в нефтопреработвателния завод ще надхвърли 1700 души. В най-напрегнатите дни на строежа ще работят 5000 души, за които ще бъдат построени над 700 апартамента. Заводът ще бъде съоръжен с модерни инсталации – последна дума на науката и техниката в Съветския съюз. 

Новият нефтопреработвателен завод ще задоволява с бензин, дизелово гориво и мазут по-голямата част от нуждите на страната ни.

Комбинатът е приватизиран на 12 октомври 1999 г. от  руската нефтена компания „Лукойл“ и е регистриран като „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:21 на 11.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация