site.btaКраткосрочни перспективи на селскостопанските пазари в ЕС: устойчивост на фона на геополитическа нестабилност и променливост на климата


На фона на несигурността в световен мащаб селскостопанските пазари на Европейския съюз (ЕС) остават като цяло устойчиви, с нарастващо производство на зърнени култури, рязко възстановяване на производството на зехтин, стабилни доставки на мляко и перспективи за стабилно производство на птиче месо. Плодовете и зеленчуците показват разнообразно развитие поради неблагоприятни метеорологични условия. Перспективите за производство са в низходяща тенденция за захарта, виното и в по-малка степен за преживните животни. Геополитическата нестабилност, предизвикателствата, свързани с климата, и развитието на търговските политики на ключови световни участници, като САЩ и Китай, представляват заплахи за стабилността на световните пазари и пазарите на ЕС. Това сочи лятното издание на доклада на Европейската комисия (ЕК) за краткосрочните перспективи на селскостопанските пазари на ЕС, публикувано днес.
Основни пазарни показатели
В контекста на несигурните глобални икономически перспективи за 2025 г., с рискове, произтичащи от геополитически конфликти и нарастващо търговско напрежение, перспективите за икономиката на ЕС показват по-нисък растеж от предишните прогнози - 1,1 на сто през 2025 г. и 1,5 на сто през 2026 г. Междувременно инфлацията при храните в ЕС продължава да бъде по-висока от общата инфлация (3,1 на сто в сравнение с 2,2 на сто през май), въпреки че за някои категории хранителни продукти се наблюдава известна стабилност или дори дефлация. Въпреки исторически високите равнища земеделските стопани в ЕС напоследък са изправени пред стабилни разходи за суровини. Очаква се цените на петрола да паднат, въпреки че напрежението в Близкия изток може да повлияе на това. Поскъпването на еврото спрямо щатския долар може да намали разходите за вносни суровини, което би намалило неблагоприятното положение на ЕС по отношение на разходите в сравнение с основните експортни конкуренти. От друга страна, една по-силна валута може да направи износа на ЕС по-скъп. Зимните култури показват обещаващи перспективи за добив, но продължителният сух период може да окаже въздействие върху пролетните и летните култури.
Полски култури
Очаква се производството на зърнени култури в ЕС през 2025-2026 г. да нарасне с 4,1 на сто, подобрявайки търговския баланс, като износът ще се увеличи с 26 на сто, а вносът ще намалее с 19 на сто. Предвижда се производството на маслодайни семена в ЕС да нарасне с 12 на сто (предизвикано от рапично и слънчогледово семе), което ще доведе до увеличение на производството на растително масло с 6 на сто. Производството на протеинови култури може да намалее, но да остане над петгодишната средна стойност. През 2024-2025 г. производството на бяла захар в ЕС се е увеличило с 6,5 на сто благодарение на разширените производствени площи. Потенциален спад на производството с 8 на сто през 2025-2026 г. би могъл да доведе до увеличаване на вноса.
Специализирани култури
Цените на зехтина в ЕС спаднаха значително до юни 2025 г., което отразява възстановяване на производството с 37 на сто. Очаква се производството на вино в ЕС да достигне 20-годишно дъно през 2024/25 г., което ще се отрази на износа, докато потреблението в ЕС продължава да намалява. В резултат на неблагоприятните метеорологични условия производството на ябълки в ЕС би могло да намалее с 4 на сто през 2024-2025 г., запазвайки високите цени, докато производството на праскови и нектарини би могло да спадне с 5,8 на сто, което ще доведе до рекорден внос. Обратно на това, климатичните условия са благоприятни за производството на портокали в ЕС, което се очаква да нарасне с 4,6 на сто спрямо рекордно ниските равнища през предходния сезон, като допълнителните количества ще бъдат насочени към преработка. Предвижда се производството на домати в ЕС да намалее с 2,6 на сто, особено за преработка, докато производството на пресни домати остава стабилно, но под средното.
Животински продукти
Очаква се доставките на мляко в ЕС да останат стабилни през 2025 г., подкрепени от благоприятните пасищни условия, въпреки някои специфични за всяка държава вариации и огнища на болести по животните. Стабилното търсене в търговията на дребно и преработката на храни подкрепя цените на млечните продукти в ЕС. Като цяло се очаква по-малък натиск върху маржовете на млекопроизводителите. Предвижда се лек растеж в производството на сирене в ЕС, въпреки че световната конкуренция би могла да ограничи растежа на износа.
Цените на говеждото месо в ЕС остават исторически високи. С очаквания спад на производството, дължащ се на по-малките стада, предлагането в ЕС може да стане по-ограничено. Това би могло да ограничи възможностите за износ, докато вносът се увеличава. Междувременно се предвижда производството на свинско месо в ЕС да остане стабилно и да се радва на стабилно търсене. От друга страна, производството на птиче месо в ЕС се очаква да нарасне (с 1,8 на сто), тъй като търсенето продължава да нараства, което ще подкрепя цените в ЕС. Вносът може да се окаже предизвикателство, като се има предвид статусът по отношение на болестите на някои традиционни източници от трети държави. И накрая, производството на овче и козе месо в ЕС може да намалее с 2 на сто, което ще доведе до намаляване на износа на месо и увеличаване на вноса на фона на високите цени в резултат на ограниченото предлагане и стабилното търсене.
/ЕС/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина