site.btaВълна от средиземноморски ритъм ще залее Банско по време на балканския фестивал "Бохеми"

BOBSTH 13:07:00 21-04-2015
RM1307BO.013
Банско - "Бохеми" - балкански фестивал - нови участници

Вълна от средиземноморски ритъм
ще залее Банско по време
на балканския фестивал "Бохеми"


Банско, 21 април /Емил Михайлов, БТА/
Още две групи, този път от Гърция, допълват списъка на
участниците, които публиката в Банско ще чуе по време на първото
издание на балканския фестивал "Бохеми" в Банско, който ще се
състои на 26 и 27 юни на централния площад в пиринския курорт.
Това съобщиха организаторите от "Бохемия Ентъртейнмънт", които
подготвят музикалния форум с подкрепата на община Банско.
Програмата на балканския фестивал ще стане още по цветна с
участието на гръцките групи Gadjo Dilo и Baildsa, които ще
донесат средиземноморското звучене, което е любима част от
балканския звук, заявяват организаторите. Балканската музика е
неповторима, допълват те, а Банско ще даде възможност на
жителите и гостите на града да усетят на живо тази необикновена
смесица от култури, вследствие на десетилетия миграция на
Балканите.
Името на гръцката банда Baildsa идва от турската дума
"bayilmak", което в превод означава "да припаднеш", "да утолиш",
поясняват от "Бохемия Ентъртейнмънт". В музиката им се събират
всички тонове, които могат да заситят балканската жажда -
източно звучене, етно ритъм, брас секция, пънк и фънк ноти. А
музиката на Gadjo Dilo организаторите на "Бохеми" определят като
типично балканска - лесно се отличава от която и да е друга по
света, като мелодия и начин на изпълнение. Уникалната нотка на
групата се дължи на желанието им да запазят стила "Manouche
gypsy jazz" жив. Самите те казват, че най-силно са повлияни от
"единствения по рода си джаз музикант Django Reinhardt".
Житейският и артистичен път на Django, както и джазът от 30-те и
40-те са същинските вдъхновения и за първия студиен албум на
групата.


/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:19 на 15.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация