site.btaХрани, характерни за Антоновския край, са показани на кулинарна изложба в Габрово
BOBSTH 12:26:31 23-01-2020
MH1223BO.011
Антоново - кулинарна изложба - Габрово
Храни, характерни за Антоновския край, са показани на кулинарна изложба в Габрово
Антоново, 23 януари /Боряна Димитрова, БТА/
Храни, характерни за Антоновския край, са показани на кулинарна изложба в Габрово. Темата е била "Храната като памет", а идеята на мероприятието е да се представят традиционните ястия на регионите и на различните етнографски групи в България, разказа за БТА секретарят на читалище " Христо Ботев - 1921" в Антоново Галина Янева.
Кулинарната изложба, в която са участвали 12 читалища и едно училище от различни градове у нас, е организирана РСО " Централна Стара планина". Културната институция в Антоново и общината са се представили с шопски зелник и домашно приготвено краве кисело мляко.
Янева уточни, че голяма част от жителите на Тузлушкия края са преселници от Кюстендилско и Босилеградско. Зелникът и в миналото, и днес е едно от типичните ястия, които домакинята приготвя в делник и в празник. Той може да бъде с праз, с кисело зеле, а през пролетта - с коприва или лапад. Специфичното при него е, че корите му са точени и се замесват само от брашно, вода и сол - без яйца и набухватели. Плънката не се поставя между корите, а по средата. Най-горната кора пък се оформя като плисе - така, както са го правили бабите и прабабите.
/МХ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина