site.btaСъбитията днес - Дневен календар

На 29 февруари в историята

29 февруари 2024 г., четвъртък, 9-а седмица от началото на годината

Българската православна църква отбелязва деня на преп. Йоан Касиан Римлянин.

По света се отбелязва:

Денят на редките болести. Отбелязва се от 2008 г. през последния ден на м. февруари по инициатива на Европейския съюз на пациентските организации за борба с редките болести. На този ден хората, живеещи с или засегнати от рядко заболяване, пациентски организации, политици, болногледачи, медицински специалисти и изследователи организират разяснителни кампании, за да се повиши информираността на обществото за редките заболявания. Към 2019 г. над 300 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. В страните членки на Европейския съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани.

На този ден в България:

1912 - В София е подписан Българо-сръбски договор за приятелство и съюз, с който се поставя началото на Балканския съюз (1912-1913) между България, Сърбия, Гърция и Черна гора, насочен срещу Османската империя и срещу евентуална агресия на Австро-Унгария на Балканите. Срокът му на действие е до 31 декември 1920 г. С договора двете държави си гарантират политическата независимост и териториалната цялост, като се задължават да си оказват взаимна помощ при нападение от трета страна. В таен анекс се определят условията за война срещу Турция и за подялба на завзетите области. Подписани са също военна конвенция (29 април 1912) и споразумения между щаба на българската армия и щаба на сръбската армия(18-19 юни 1912). През Балканската война (1912-1913) Сърбия подписва договор с Гърция, който е насочен срещу България. По този начин Българо-сръбският договор се обезсилва.

1924 - В Севлиево излиза бр. 1 на в. "Народно събуждане" - издание на местните социалисти.

2000 -  Конституционният съд определя за противоконституционна политическа партия "Обединена македонска организация - Илинден" - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ПИРИН) със седалище в Благоевград, чиято регистрация е обнародвана в "Държавен вестник", бр.16/1999 г. Делото е образувано по искане на 61 депутати.

2000 - БНБ отнема лицензията за извършване на банкова дейност на Балканска универсална банка - АД, София, поради неплатежоспособност.

2004 - Председателите на три партии подписват стратегическата рамка за изграждане на национална предизборна коалиция - Кръстьо Петков, лидер на Обединен блок на труда, Гюнер Тахир, председател на Национално движение за права и свобода, и Яне Янев - председател на партия "Национално сдружение-БЗНС".

2008  - Държавната агенция за информационни технологии и съобщения пуска в употреба пощенско-филателно издание на тема "130 години от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България". Пощенската марка е в тираж от 20 000 броя, с номинална стойност от 55 ст. Тиражът на илюстрования плик е 5835 броя. Автор на проектите е художникът Атанас Атанасов.

2012 - Студентът Марио Данчев е намушкан с нож смъртоносно в кв.
"Студентски град" в София след възникнал скандал между четирима студенти, употребили алкохол.

2016 - Умира актьорът Георги Гайтаников. Творческият му път преминава през няколко театъра -  Драматичен театър  "Адриана Будевска" - Бургас, Народен театър "Иван Вазов" и открита сцена  "Сълза и смях".  Бил е директор на Общински драматичен театър  "Боян Дановски" - Перник. Участвал е в рубриката "Телевизионен театър" на Българска национална телевизия. Удостоен е със званието "Заслужил артист" (24 май 1983).

2020 - В Ивайловград по време на празника Кукеровден председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчва наградата "Пазител на традициите" на Стефан Джимов, който е част от кукерската група, която пресъздава обреди и обичаи.

На този ден по света:

1956 - Пакистан се обявява за ислямска република.

1968 - В Лос Анжелис, САЩ, Националната звукозаписна академия връчва наградата "Грами" за най-добър албум на годината на " Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" на британската група Битълс. Албумът получава награди в още 3 категории.

1996 - Благополучно завършва руско-европейската космическа експедиция в рамките на "Евромир-96". Участват Томас Райтер (Германия), Юрий Гизденко и Сергей Авдеев (Русия).

2004 - В Хаити президентът Жан Бертран Аристид подава оставка след двумесечни размирици, водени от опозицията, която обвинява правителството в корупция и некомпетентност.

2008 - Ирландия и Исландия признават независимостта на Косово, обявена на 17 февруари 2008 г. от парламента.

2008 - Антиправителствени протести във Филипините с искане за оставка на президентката Глория Макапагал-Аройо, заради обвинения в корупция и изборни измами. Главното шествие е в столицата Манила, протести има и в други градове, включително Себу и Баколод. Около 5000 полицаи и 3000 войници са разположени по улиците на Манила, за да гарантират сигурността.

2016 - В Турция е прекратена дейността на медийната група "Коза Ипек", свързана с живеещия в САЩ  ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Медийната група Коза Ипек включва телевизиите Каналтюрк и Бугюн ТВ, както и вестниците "Бугюн" и "Миллет". В края на м. октомври 2015 г. прокуратурата в Анкара обвинява холдинга Коза Ипек  в пране на пари, както и в разпространяване на пропаганда в полза на проповедника Фетхуллах Гюлен, и властите поемат управлението на 22 компании, собственост на холдинга.

Родени на този ден българи:

проф. Васил Стоилов (Васил Стоилов Антонов), художник (1904-1990).
Бил е преподавател (от 1954) и завеждащ катедра в Архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство (дн. Университет по архитектура, строителство и геодезия). Прави десетки самостоятелни изложби и участва в многобройни национални и чуждестранни общи експозиции. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери по цял свят. Удостоен е със званието "Народен художник" (1983). Носител на орден "Георги Димитров" (1984), на орден "Народна република България" втора степен (1974) и др.

Маргарита Дикова, хореограф (1916-1996).
Преподавател по народни танци към ансамбъла на Софийската опера (дн. Софийска опера и балет) (от 1946). Главен хореограф на Държавен ансамбъл за народни песни и танци  "Филип Кутев" от създаването му (1 май 1951-31 март 1986). Преподавател в отдел "Български танци" в Държавното хореографско училище (дн. Национално училище за танцово изкуство) (1951-1971). Разработва сценичен екзерсис на основата на българския национален фолклор. Автор е на "Български танци. Из репертоара на Държавния ансамбъл за народни песни и танци" (1961) и др. Лауреат на Димитровска награда (1959).Удостоена е със званието "Народен артист" (1970). Носител на орден "Народна република България" първа степен (1976).

проф. Борислав Йотов, юрист и писател (1944).
Работил е като заместник-районен, районен, заместник-градски, и. д. градски прокурор на София, прокурор в Главната прокуратура (сега Върховна касационна прокуратура). Бил е секретар на Съюза на юристите в България и секретар на Съюза на прокурорите. Преподавател по наказателно и международно наказателно право. Автор е на учебници по наказателно право, основи на правото и първите учебни трудове по международно наказателно право и право на интелектуалната собственост, на повече от 200 печатни и радиотелевизионни публикации, на повече от 120 научни и художествено-публицистични книги, сред които "Българинът, който не предаде майка България" (посветена на Сергей Антонов), "Империите са мъртви - България е още жива", "Новото българско възраждане", "България над всичко и над всички", "Из дневника на прокурора", "Убийството на полковника", "По следите на престъплението", "Съдебна грешка", "Кой уби Луканов", "Иван Татарчев", "Филчев уби много човешки съдби", "Наказателният процес срещу Васил Левски – произвол и издевателство на турското правосъдие", "Под новото иго", "Записките на прокурора" и др.

Кирил Гогов, художник (1944).  
Работи като художник в Центъра за промишлена естетика (1971-1974) и в издателство "Български писател" (1974-1986). Преподавател в Катедра "Книга и печатна графика" на Националната художествена академия. Един от авторите на герба на България (1997). Художник-дизайнер на държавните платежни парични средства, емисии 1996-2002 година. Автор е и на пощенски марки, и на гербовете на Бургас, Кюстендил, Плевен, Белоградчик, Сандански, Правец и с. Гюешево, Кюстендилско, на оригинални шрифтове, плакати и др. Почетен гражданин на Кюстендил (29 ноември 2018).

Христо Чешмеджиев, актьор (1968).
От 1992 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Преподава актьорско майсторство в школа МОНТФИЗ, Американския колеж и в Артистични школи "След тунела". 

На този ден са родени и:

ген. Мартин Сурбано, испанскипартизански лидер (1788-1845).

Джоакино Росини, композитор (1792-1868).
Автор на множество опери буфа, между които комичната опера "Севилският бръснар", на героично-романтичната опера "Вилхелм Тел" и др.

Мелетий, митрополит на Велес (1868-1924).

Балтазар Клосовски дьо Рола (псевд. Балтюс), френски художник (1908-2001).

Фьодор Абрамов, съветски писател (1920-1983).

Владимир Крючков, съветски политик (1924-2007).
Председател на Комитетът за държавна сигурност (КГБ) (1988-1991).

Алекс Роко (ист. име Алесандро Федерико Петриконе младши), американски актьор (1936-2015).
Известен е с превъплъщението си в образа на Мо Грийн във филма "Кръстникът" (1972). Участвал е във филмите "Игра на пари", "Рафърти", "Хърби пощурява", "Сватбеният агент", "Димящи аса". Озвучава персонаж в сериала "Семейство Симпсън". Носител на телевизионната награда "Еми" за актьор в поддържаща роля в комедиен сериал за "Знаменитият Теди Зи" (1990).

Йожеф Сабо, унгарски футболист и треньор (1940).
Печели бронзов медал от Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен, ФРГ, с националния отбор по футбол на СССР.

Вартоломей Първи, Вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол от 2 ноември 1991 г. (1940).
През 1961 г. завършва православната семинария на о. Хейбелиада, като същата година е ръкоположен и подстриган за монах с името Вартоломей от духовния си отец Халкидонския митрополит Мелитон. На 22 октомври 1991 г. Вартоломей е избран от Светия синод за 270-ия вселенски патриарх.

Денис Фарина, американски актьор (1944-2013).
Участвал е във филмите "Среднощно препускане", "Игра на пари", "Извън контрол", "Спасяването на редник Райън", "Гепи" и др. Известен с ролята си на нюйоркския детектив Джо Фонтана в телевизионния сериал "Закон и ред".

Бенедикт Хьоведес, немски футболист (1988).

Това е денят на смъртта на:

Георги Гайтаников, български актьор (1938-2016).
Играл е в Драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас, Народния театър "Иван Вазов" и в театър "Сълза и смях". Бил е директор на Общинския драматичен театър "Боян Дановски" в Перник. Удостоен е със званието "Заслужил артист" (24 май 1983).

ген.-майор Ваньо Танов, български служител на Министерство на вътрешните работи (МВР) (1958-2016).
В системата на МВР работи от 1985 г. Директор на Регионална дирекция на вътрешните работи - Русе (6 ноември 2002-29 септември 2005). Директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР (29 септември 2005-19 юли 2007). Директор на Агенция "Митници" (6 август 2009-22 август 2013; и от 12 август 2014-29 февруари 2016). Отличен е с Почетен знак (I, II и III степен), медал "120 години МВР" и почетно отличие "За доблест и заслуга". Носител на орден "За гражданска заслуга" първа степен за големите му заслуги и принос за сигурността и обществения ред в Република България и за укрепване на митническата администрация (2 март 2016 г., посмъртно). Почетен гражданин на Русе (21 април 2016 г., посмъртно).

Дейвид Джоунс (Дейвид Томас Джоунс), британски певец и актьор (1945-2012).
Член на британската рокгрупа "Мънкис" (1966-1971).    
/АЯ/МГ/
 










/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:57 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация